• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Aşiretler YPG`ye karşı ulusal ordu kuruyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin`in 11 Aralık Pazartesi günü Ankara`daki zirvesinde Suriye`de YPG`nin varlığı meselesi de masaya kondu. Erdoğan konuğuna PKK`nın Suriye kolu PYD/YPG`nin Kürtler`i temsil etmediği, aksine kendisine muhalif olanları baskı ve tehditle göçe zorladığını belgeleri ile anlattı.

Putin`e PYD/YPG`nin sürgüne zorladığı Kürt aşiretler ve kapattığı siyasi partilerle ilgili bilgiler verildi. Soçi`de yapılacak kongrede Kürtleri temsil edebilecek, 15 partiden oluşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi`nin (ENKS) de içinde yer aldığı bir liste de sunuldu. Erdoğan ile Putin arasındaki bu görüşmeden bir gün sonra İstanbul`da sürpriz bir toplantı yapıldı.


İLİŞKİLERİ DEŞİFRE EDİLECEK

Aralarında 50`si Arap, Türkmen, Kürt, Dürzi ve Ermeni aşiretleriyle kabile liderlerinin katıldığı toplantıda YPG`ye karşı eylem kararı alındı. Buna göre bölge aşiretleri; Türkiye`nin desteği ve diplomatik olarak açtığı alan üzerinden Suriye`nin kuzeyinde YPG ve ilişkili yapılara karşı halk hareketini YPG'ye karşı savunma bağlamında ele aldı. YPG`nin ABD destekli gücüne karşılık, Arap ve YPG`ye muhalif Kürt aşiretlerinden oluşan birlikler kurulacak. Aynı anda Arap ve Kürt nüfus içinde PKK ve ABD`nin konumu ilişkisi ve Esad ile olan bağı deşifre edilecek.

GÖÇE ZORLUYORLAR

Bölgede PYD/YPG`nin baskısı uzun süredir hissediliyordu. Uluslararası Af Örgütü, PYD`nin Suriye`nin kuzeyinde sivilleri zorla göç ettirdiğini ve bazı köyleri tamamen yıktığını rapor etti. Af Örgütü PYD`nin ihlâllerinin savaş suçu sayılabilecek derecede olduğunu belirtti: “PYD Arap halkın ve kendisiyle ortak hareket etmeyen Kürt aşiretlere karşı haksız gözaltılar yaptı, partileri kapattı.” İstanbul`daki toplantıda, PYD`nin zorbalığına karşı safların birleştirilmesi vurgusu yapıldı. Suriye dokusunun birliğini, istikrarın destekçisi ve evlerinden edilenlerin yeniden dönmesi için mücadele edileceği bildirildi. Aşiret ve kabile liderleri safların birleştirilmesi, PYD/PKK ile mücadele, Beşşar Esad rejimi ve destekçilerinin yıkılması” başlıklarını konuştular.

KARAR ALINDI

İlk kez bir araya gelen aşiret  liderleri “Ulusal Ordu” kurulması kararı da aldı. Suriye`deki gelişmeler karşısında birlikte hareket edilmesinin önemi vurgulandı. Toplantıda genel sekreterlik de oluşturuldu. Alınan kararların hayata geçirilmesi için 25 Aralık`ta Samandağ`da ikinci toplantı yapılacağı, hukuki, siyasi ve askeri heyetlerin faaliyet göstereceği bir yürütme ofisi oluşturacağı öğrenildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir