• DOLAR 32.378
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2326.059
  • ...
Konya, Iğdır ve Şanlıurfa çölleşme riski altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de çölleşme riski bulunan bölgelerle ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na soru önergesi yöneltti.

Önergesinde Gürer, "Ülkemizde çölleşme ile ilgili kaç dekar alan risk altındadır? Son 10 yılda ne kadar alan bu bağlamda korumaya alınmıştır? Dünyadaki çölleşmeye göre ülkemizde yapılan mücadelelerde elde edilen sonuç nedir?" şeklinde sorular yöneltti.

CHP'li Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Bakan Erdoğlu, "Bakanlığım tarafından çölleşmenin izlenmesi gayesiyle oluşturulan Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasına göre; Konya-Karapınar, Iğdır-Aralık ve Urfa-Ceylanpınar çok yüksek risk taşıyan bölgeler olarak görülürken, Tuz Gölü havzası, Ereğli-Karaman bölgesi, Urfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattı, Eskişehir çevresi, orta ve yüksek risk grubunda bulunmaktadır." dedi.

Son 14 yılda 4 milyon 722 bin hektar alanda 3 milyar 750 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu açıklayan Eroğlu, şunları söyledi: "Ülke olarak, arazi tahribatı ile mücadelemiz uzun yıllara dayanmaktadır. Ülkemiz; 1973-2015 yılları arasında orman varlığını hem alan hem de odun serveti olarak yükseltmiş nadir ülkelerden biridir. Orman sahamız, 1972 yılında 20,2 milyon hektar iken, 2015 yılı itibariyle 22,3 milyon hektara ulaşmıştır. Buna paralel olarak ormanlarımızdaki odun servetimiz 1972 yılında 0,9 milyar metreküp iken, 1,6 milyar metreküpe yükselmiştir."

Su kaynaklarının ciddi oranda azaldığını kaydeden Gürer ise "Yer altı su kaynaklarımız büyük bir hızla tükenme eğilimindedir. Dünyanın pek çok ülkesi, su kaynaklarının korunması için önemli projeleri hayata geçirirken, Türkiye'de bu konuda yeterli önlemlerin alınmadığı görülmektedir. Karaman, Ereğli ve Konya bölgesi, Türkiye'de çölleşme konusunda çok risk taşıyan bölgelerdendir. Bu bölgelere baktığımızda oluşan obruklar, yer altı su kaynaklarımızın günden güne azaldığının bir göstergesidir. Niğde bölgesinde de yer yer bu tür obruklara rastlanmaktadır. Sivas'ta, Konya'da, Niğde'de obruklar sinyal vermektedir. Küresel ısınma riskleri artırmaktadır. Doğa dengeleri olumsuz biçimde bozulmaktadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir