• DOLAR 32.6
  • EURO 34.776
  • ALTIN 2520.753
  • ...

VAN - Sanayi sitesinde bulunan bazı işyerleri depremden sonra yıkılmış, kimileri ciddi hasar almış kimileri için de orta veya hafif hasarlıdır raporu verilmişti.

İşyerleri yıkılan esnaf kendi imkanlarıyla yıkılan binalarını daha dayanıklı ve çelik konstrüksiyon kullanarak yeniden yapma telaşına girdi. Daha hafif hasarlı olan işyerleri de sahipleri tarafından gerekli tadilattan geçirilmeye çalışılıyor.

Hiç kimseden maddi bir yardım beklemeden tamamen kendi imkanlarıyla işyerlerini yeniden depreme dayanıklı çelik malzemeden yapan esnafa çıkarılan engel ise esnafı çileden çıkarmış.

Otuz yıla yakın zamandır sanayi sitesinde işyerinin bulunduğunu ve yıkılan dükkanını tamamen kendi imkanlarıyla çelik takviyeli yapı ile yeniden yaptığını dile getiren Yusuf Demirkıran, "Depremin üzerinden altı ay gibi uzun bir zaman geçti. Kimse bize gelip geçmiş olsun bile demedi. Bize kimse sahip çıkmadı. Bırakın sahip çıkmayı, otuz üç senedir ekmeğimizi yiyen bu kooperatif yönetimi kendi imkanlarımızla depreme dayanıklı çelik konstrüksiyonla yaptırdığımız yapıları yıktırmak için gidip belediyeye şikayet ediyor. Kendi tapulu mülküm üzerine kendi imkanlarımla yaptırdığım yapıyı yıkıp kendileri yeni bir yapı kurmak istiyorlar. Biz yaptıracağız diyorlar. Halbuki kendileri tam on yıldır yapımını üstlendikleri kooperatif yapılarını bile daha bitiremediler" dedi.

Kooperatif tarafından yapılacağı söylenen yapıların yapımının on yıldır devam ettiğini de dile getiren Yusuf Usta, "Gidin bakın Allah aşkına. Daha duvarlarını bile yapamamışlar. Bu haliyle bile depremden sonra binaların kolonlarının altı patlamış, kimisi de yan yatmış. Altı patlayan kolonların patlayan kısmı görünmesin diye de etrafı kum ile doldurulmuş" diyerek bu işin içinde başka hesapların olduğunu söyledi.

1988 yılından beridir sanayide esnaf olduğunu ve zirai aletler üreterek geçimini sağladığını dile getiren Davut Uğur, "Onuncu aydan beridir dükkanlarımız yerle bir durumdadır. Kendi imkanlarımızla kendi tapulu mülkümüz üzerinde işyerlerimizi yeniden inşa etmek istedik. Fakat kooperatif başkanı ve yöneticiler her türlü engeli çıkarmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Diyorlar ki gelin tapularınızın yetkisini bize verin biz yapalım. Ancak yaptıkları on yıldır ortadadır" sözleriyle daha fazla mağduriyet yaşamak istemediklerini, tek isteklerinin kendi işyerlerini yeniden yaparken kendilerine engel çıkarılmaması olduğunu dile getirdi.

Sanayi Esnafından Hüdeyda Soydoğan ise, "Dükkanlarımızda çalışan gençler var. Mağdur durumdadırlar. Yaz gelmeden kendi başımızın çaresine bakıp dükkanlarımızı yapalım dedik. Başvurduğumuz hiçbir yerden de herhangi bir destek alamadık. Kendi imkanlarımızla işyerlerimizi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Ama bize engel olunuyor" dedi.

Yaşanan depremlerden dolayı mağdur durumda olduklarını dile getiren sanayi sitesinin bir başka esnafı olan Yalçın Ebinç ise, "depremden dolayı zaten mağdur olduk. Sudan bahanelerle ayakta kalan dükkanlarımızı da yıkmaya çalışıyorlar. Yıkmaya çalıştıkları dükkanların pek çoğu hasarsızdır. Velev ki dükkanlarımız yıkılacak bile olsa kendi dükkanlarımızı yeniden kendimiz yapmak istiyoruz" diyerek on yıldır bitirilemeyen inşaatların tamamlanmadan depremden dolayı hasar aldığını dile getirdi. Yalçın Ebinç, "Daha önce esnafa 9 milyar 800 milyona mal olacağı söylenen binalar 50 milyarı da geçti on seneyi de. Biz güvenmiyoruz. Bu işin içinde rant var. Kendi dükkanlarımızı kendimiz yapmak istiyoruz. Kimseden de destek falan beklemiyoruz. Bize engel olmasınlar yeter" diyerek tepkisini dile getirdi. (Mahmut Aytekin - İLKHA)