• DOLAR 32.604
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2425.274
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, sosyal medya hesabı üzerinden 3. çeyrek büyüme verisini değerlendirdi. Ertem şu mesajları paylaştı:

Türkiye, 3. çeyrekte 11.1 büyüyerek dünya rekoru kırdı. İhracatın, yatırımların, sanayinin güçlü katkı yaptığı bu büyüme gerçekleşmesini 2018 de de sürdürmek temel hedeftir.

İstihdama Enflasyona Ve Cari Açığa Olumlu Yansıyacak

Bu yüksek büyümeye imalat sanayi % 15,2 oranında katkı yapmıştır. Önümüzdeki dönemde bunun istihdama yansıdığını da göreceğiz. Bu büyüme trendi, bir müddet sonra enflasyondan cari açığa değin diğer değişkenleri de olumlu etkileyecektir.

2017 yılı itibariyle yüzde 7'yi aşan bir büyüme oranı ile karşılaşabiliriz. Bu, Türkiye`yi dünyada sayılı yüksek büyüme temposu sürdüren ülkeler arasına sokacaktır. Şimdi göreceksiniz bu büyüme temposu yine "birilerini" korkutacak; “Türkiye frene basmalı” seslerini duyacaksınız.

Cari Açık Rakamları Da Olumlu

Bunlara artık kimse kulak asmayacak. İstihdam yanlısı kapsayıcı büyümeyi sürdürmeliyiz. Büyümeyle birlikte gelen Ekim ayı cari açık gerçekleşmeleri de beklentinin altında geldi.

Türkiye, yüksek büyümeye rağmen cari açık tarafında da rahatlıyor. İhracatın ve sanayinin desteklediği büyüme, dış ticaret dengesi de destekliyor.