• DOLAR 32.513
  • EURO 34.559
  • ALTIN 2497.848
  • ...
``Trump Müslümanların dağınıklığından cesaret aldı``
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos`un davetlisi olarak Atina`da Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Çipras`la görüşen, Gümülcine`de Batı Trakya Türkleri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra ziyaretini izleyen gazeteci ve yazarların sorularını yanıtladı.

Erdoğan`ın açıklamaları şöyle:

TRUMP, "BEN YAPARIM" ANLAYIŞINDA

Kudüs meselesinde sizin çağrınız oldu. ABD Başkanı Trump ile görüşeceğinizden de bahsetmiştiniz. Bir gelişme var mı?

"O dediğiniz, Kudüs meselesinde ABD yönetiminin malum adımı atmasından önceydi. Kendisiyle telefon görüşmesi yaptığımızda, bir başka konuyla ilgili olarak bir hafta içerisinde bana geri dönüş yapacağından söz etmişti. Henüz bir dönüş olmadı. Bizi arayacak olurlarsa, Kudüs konusunda ne düşündüğümüzü de kendilerine elbette aktarırız. Bizim Kudüs konusundaki tavrımız belli. Bunu bir mesajla da açıkladık."

"Samimi olunsaydı, o tür bir adım atmadan önce en azından istişare ederlerdi. Görünen o ki, ‘Diğer ABD başkanları yapmamıştı ama ben yaparım` anlayışıyla hareket edildi. Türkiye şu anda İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı. Çarşamba günü İstanbul`da düzenleyeceğimiz Olağanüstü İslam Zirvesi`nde Kudüs konusunda neler yapılabileceğini ele alacağız. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz. Bizzat mektupla ve bizzat telefonda görüşerek davet ettiklerim var. Bu işin hassasiyetini anlayanlarla beraber görevimizi yerine getireceğiz."

ABD'NİN KARARI, BAŞKA DEVLETLERİ BAĞLAMAZ

ABD ve Çekya haricinde Kudüs`ü başkent olarak tanınmasını kabul eden yok. Hem Papa`yla hem Rusya ile yaptığınız görüşmeler var. Bu süreç nereye gider?

"Bunu hep birlikte göreceğiz. Yoğun bir şekilde görüşmelerime devam ediyorum. Atina`da bulunduğum sırada Sayın Papa ve Sayın Putin`le telefon görüşmeleri yaptım. Sayın Putin, pazartesi akşamı ikili bir görüşme için Ankara`ya gelecek. Macron`la da (Fransa Cumhurbaşkanı) bir telefon görüşmemiz olacak. Çarşamba günkü buluşmayı çok önemsiyorum. İİT olarak orada buluşup karar ve sonuç bildirgesinin yanı sıra neler yapılabileceğini konuşacağız. Kolay bir süreç değil. Ama şunu söyleyeyim: ABD yönetiminin aldığı bu karar, başka devletleri bağlamaz."

KUDÜS KARARI BÖLGEYİ ATEŞ ÇEMBERİNE SÜRÜKLER

"Sayın Putin, konuyu BM Güvenlik Konseyi`nin gündemine getirdi. Ama BM Güvenlik Konseyi`nin alacağı karar bellidir. Niye? ABD kararını vermiş zaten. ABD bir taraf olacak, diğer 4 üye ayrı bir taraf. Bana göre Sayın Papa`nın duruşu önemli. Yahudilerin duruşu da önem arz ediyor. Şu an onlarda da ciddi sıkıntılar var biliyorsunuz. Kudüs, üç semavi din için de kutsal. Statüsü değişmemeli. Temenni ederim ki yol erkenken hatadan dönülür. Şunu söyleyeyim; Kudüs konusunda atılan bu yanlış adım, bölgeyi ciddi manada ateş çemberinin içine sürükleyebilir. "

ABD, MÜSLÜMANLARIN BÖLÜNMÜŞLÜĞÜNÜ FIRSAT BİLDİ

Arap aleminin ve Müslüman liderlerin tepkilerini nasıl görüyorsunuz?

"Arap Ligi çarşamba günkü toplantıda bulunacak. Dönem başkanı Ürdün Kralı 2. Abdullah. Kendisini Ankara`da ağırladık. O da bizim gibi düşünüyor. İslam ülkeleri bu konuda ortak bir tavır sergilemeli. Bu hususta Dışişleriyle bir taslak çalışma olacak. Çarşamba günü de taslak üzerinden bizim çalışmamız olacak. Ben çarşamba günü yapılacak olağanüstü zirve toplantısını çok çok önemsiyorum."

"İslam dünyasındaki bölünmüşlük ve iç sorunlar da Amerika`nın böyle bir karar almasını kolaylaştırdı. Irak`ta, Suriye`de yaşananlar ortada. Hakeza, Libya, Mısır, Yemen`de de ciddi sıkıntılar var. Kudüs konusunda böyle bir adım atılması, birilerinin bu durumu fırsat bildiğini gösteriyor. Mesela şu anda ABD`nin Kuzey Suriye`de yaptıklarını anlamak mümkün değil. Oraya yaklaşık 4 bin TIR silah taşıdılar. Oralarda DEAŞ diye bir şey kalmadığına göre bunca silahın orada işi ne? Onun için Müslümanlar olarak uyanık olmak zorundayız."

Bu haberler de ilginizi çekebilir