• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Türkiye Bilimler Akademisi`nden Kudüs Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

ABD yönetiminin Kudüs`ü siyonist terör çetesi israil`in başkenti olarak tanıdığını açıklaması üzerine, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Kudüs hakkında başkanlık açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1967`den İtibaren BM Güvenlik Konseyi İsrail`in Kudüs İşgalini Sona Erdirme Çağrısı Yapmakta

“Bilindiği gibi, İsrail, Doğu Kudüs başta olmak üzere Filistin topraklarını 1967 yılında işgal etmiştir. 22 Kasım 1967 tarihinden itibaren alınan pek çok Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı bu işgali sona erdirme çağrısı yapmaktadır. BM Güvenlik Konseyi kararları tüm devletler için bağlayıcıdır.

BM Doğu Kudüs Ve Diğer Filistin Topraklarının “İşgal Altında” Olduğunu Teyid Ediyor

Benzer şekilde birçok BM Genel Kurulu Kararı ve Uluslararası Adalet Divanı`nın 2004 yılında verdiği görüş, Doğu Kudüs ve diğer Filistin topraklarının “işgal altında” olduğunu teyit etmektedir.

Uluslararası hukuka göre işgal “geçici” bir durum olup, işgalci devletin “kalıcı” düzenlemelere hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca uluslararası hukuka göre hiçbir devletin hukuka aykırı bir fiilinin tanınması mümkün değildir. Dolayısıyla 1980 yılında İsrail`in Kudüs`ü başkent olarak ilân etmesi tamamen hukuka aykırıdır.

ABD`nin Kararı Uluslararası Hukuka Aykırı

6 Aralık 2017 tarihinde ABD yönetiminin Kudüs`ü İsrail`in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini bu şehre taşıma kararı almasının hiçbir hukuki dayanağı mevcut değildir. Filistin halkının hakları ile uluslararası hukuk ve barış için büyük bir ihlal ve tehdit oluşturan bu karar, aynı zamanda uluslararası barış ve güvenliği koruma temel amacına sahip olan ve ABD`nin etkin desteğiyle kurulmuş bulunan Birleşmiş Milletleri de daha da tartışmalı hale getirmektedir.

TÜBA olarak, ABD yönetimini bir an önce yaptığı bu vahim yanlıştan dönmeye ve BM kararları ile uluslararası hukuka uymaya davet ediyoruz.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir