• DOLAR 32.514
  • EURO 34.628
  • ALTIN 2500.346
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Türkiye İstatistik Kurumu 2017 yılı Kasım ayına ilişkin “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları” nı açıkladı. Öncelikle TÜİK`in ilgili istatistiki bilgilerini verip daha sonra altın ile ilgili İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Genel Müdürü ve CEO'su Ayşen Esen`in görüşlerini sizlerle paylaşmak istiyorum. TÜİK`İN Kasım ayı yatırım araçları sonuçları ise kısaca şöyle:

Altın, Aylık Ve Üç Aylık En Yüksek Reel Getiri Aracı Oldu

Buna göre; en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %3,95, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %4,49 oranlarıyla külçe altın`da gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları %3,73, Euro %3,57 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık BIST 100 endeksi %0,42, mevduat faizi %1,12 ve devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) %4,39 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları %4,28, Euro %4,11, BIST 100 endeksi %0,10 oranında reel getiri sağlarken, mevduat faizi %0,60 ve DİBS %3,89 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Külçe Altın Üç Aylık Değerlendirmede De Zirvede

Külçe altın üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %6,51, TÜFE ile indirgendiğinde ise %6,24 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %6,50, TÜFE ile indirgendiğinde ise %6,73 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Altı aylık değerlendirmeye göre Euro; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %9,66, TÜFE ile indirgendiğinde ise %10,74 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %5,92, TÜFE ile indirgendiğinde ise %5,00 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık Değerlendirmede En Yüksek Reel Getiri Bıst 100 Endeksi`nde Gerçekleşti

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 Endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %21,95, TÜFE ile indirgendiğinde ise %26,62 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, DİBS Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %11,13, TÜFE ile indirgendiğinde ise %7,74 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Para Basmak Enflasyon Oluşturur

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Genel Müdürü ve CEO'su Ayşen Esen, 2011 yılından bu yana yastık altı altının ekonomiye kazandırılması için yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Ayşen Esen, Türkiye'de 2 bin 500 ila 5 bin ton arasında değişen yastık altı altın bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu da 100 milyar dolarla 200 milyar dolar arasında bir ekonomi demek... Bu büyüklükteki bir ekonominin piyasada yer almadığını düşünün ve bunu karşılamak için ülkeler para basarlar. Para basmak enflasyon yaratır" dedi. Esen, yastık altı altının ekonomiye kazandırılması için gelecek dönemde çok daha iyi tanıtımların, kamu spotlarının ve iyi hazırlanmış, sürekliliği olan projelerin yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

Her Ekonomi Sıcak Paraya 'Evet' Demek Durumunda

Yastık altındaki altının ekonomiye dahil edilmesi için ekonominin kötü olması gerekmediğini belirten Esen, "Her ekonomi taze ve sıcak paraya 'evet' demek durumundadır. Bugün ABD, Avrupa kötü bir ekonomi mi? Hepsinin merkez bankasının çok ciddi bir altın rezervi var. Ülkelerinin gücünü bu sayede sağlıyorlar. TCMB'nin 500 küsür ton altın rezervi var. Bu 500 küsür tonun 100 küsür tonu kendisine aitti. Geri kalan 400 tonu bankaların munzam karşılığı olarak koyduğu altın ve Londra'da duruyor. Bizim gibi bir ülkenin çok daha fazla rezervi olması lazım" şeklinde konuştu.

Çin Altın Alımı Yaptığında Dünya Ekonomileri Değişiyor

Esen, ABD'nin 8 bin ton altın rezervi bulunduğunu dile getirerek, "Çin bir alım yaptığında 900 ton alıyor bir anda dünya ekonomileri değişiyor. Dolayısıyla bunlar ülke ekonomilerinin zayıf olmalarıyla ilgili bir durum değil. Daha güçlü, daha sağlam, daha esnek, daha hareketli ve daha farklı enstrümanlarla çalıştıklarını gösteriyor" diye konuştu. Esen, altının ülkesi olmayan ve tüm dünyanın ortaklaşa kullandığı bir finansal araç olduğunu belirterek, "Altın güvenli bir liman. Her zaman da güvenli liman olacak. Bu asla değişmeyecek" dedi.