• DOLAR 32.365
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.103
  • ...
Meydanlar Tek Yürek, Tek Ses  KAHROLSUN AMERİKA  KAHROLSUN İSRAİL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ 

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü işgalci israilin başkenti olarak tanıması tüm dünyanın tepkisine neden oldu. Türkiye başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında meydanları dolduran halk hep bir ağızdan Amerika`yı ve kararını lanetledi. Tek yürek, tek ses olarak meydanları dolduran ve ABD-israil konsolosluklarına giden binlerce kişi “Kahrolsun Amerika, Kahrolsun israil” sloganları attı. Önceki akşamdan sabaha kadar Türkiye genelinde gösteriler olurken özellikle en büyük tepkilerin bugün Cuma namazına müteakip olması bekleniyor. HÜDA PAR, AK Parti, Peygamber Sevdalıları Platformu, İHH, AGD, Memur Sen, TÜGVA gibi birçok siyasi parti, kurum ve kuruluş halka Cuma namazı sonrası meydanlara çıkmaları çağrısında bulundu. 

HAMAS VE FİLİSTİN ALİMLER BİRLİĞİNDEN İNTİFADA ÇAĞRISI

HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'deki ofisinde yaptığı basın açıklamasında, barış sürecinin sona erdirilmesi talebinde bulunarak, "Filistin yönetiminden Oslo Antlaşması'ndan çıktığını duyurmasını istiyoruz. ABD'nin Kudüs ile ilgili kararı, yeni bir siyasi sürecin başladığı anlamına geliyor. Barış süreci ise sonsuza kadar toprağa gömülmüştür." diye konuştu. Filistin'in yanı sıra Arap ve Müslüman ülkelerin yöneticilerini de ABD yönetimini boykot etmeye çağıran Heniyye, şunları kaydetti: "Artık barış anlaşması veya barış süreci diye bir şey kalmadı. Filistin halkı, ABD kararı sonrası tarihi bir yol ayrımında. Araplar ve Müslümanlar, merkezinde Kudüs'ün olduğu bu yol ayrımından geçiyor. ABD'nin kararına karşı bugünden itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz." Filistin Âlimler Birliği de ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan kararına tepki olarak İslam ümmetine intifada çağrısında bulundu. Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın Kudüs'le ilgili kararına tepki gösterilerek, "İslam ümmetine ve halkımıza, şiarı Kur'an ve sünnet olan büyük bir intifada çağrısında bulunuyoruz." ifadesine yer verildi.

İŞTE TÜRKİYE VE DÜNYADAN TEPKİLER:

ANKARA

“Kudüs coğrafi değil imani bir meseledir. Kudüs kırmızıçizgimizdir”, “Kudüs esirken hiçbir şehir özgür değildir,” pankartları taşıyan AK Parti Gençlik Kolları üyeleri ile “İstikbal İslam`ındır” pankartı taşıyan Milli Türk Talebe Birliği üyeleri ve diğer Ankara Gençlik Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, ABD Başkanı Donald Trump`ın Kudüs`ü işgalci israilin başkenti olarak tanıma kararını protesto için bir eylem düzenledi. ABD`nin Ankara Büyükelçiliği`nin karşısında yer alan John F. Kennedy Caddesi üzerindeki Ankara Sanayi Odası önünde toplanan eylemciler, “Katil Amerika, Filistin`den defol,” “Katil İsrail, Kudüs`ten defol,” “Katil israil, İşbirlikçi ABD,” “Kanımız aksa da zafer İslam`ın,” sloganları attı ve tekbir getirdi.

İSTANBUL

Amerika Başkanı`nın alçak kararı ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi. HÜDA PAR, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerine üye vatandaşlar, İstinye'deki başkonsolosluk binası önünde toplandı. HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığı`ndan yapılan “Trump'ın Kudüs'ü terörist israilin sözde başkenti olarak tanıması bizim için yok hükmündedir. Tüm halkımızı meydanlara çıkıp Müslümanların mabedi olan Kudüs'ü savunmasını istiyoruz. Siyonist konsolosluğu önünde buluşuyoruz.” çağrısı üzerine meydanlara dökülen vatandaşlar sık sık “Kahrolsun Amerika, Kahrolsun İsrail” sloganları eşliğinde konsolosluk önüne toplandı. HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük konsolosluk önünde bir açıklama yaptı. Elibüyük, burada yaptığı açıklamada bu kararı tanımadıklarını ve bu karara karşı meydanlardan en yüksek tepkiyi yükselterek bu karara karşı duracaklarını ifade etti. 

İSTANBUL- FATİH

TÜGVA İstanbul Temsilciliği'ne mensup bir grup, Fatih Camisi`nde bir araya gelerek ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıkları yönündeki açıklamasını protesto etti.

GAZİANTEP

İşgalci ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü işgalcilerin başkenti olarak tanıma kararı Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından düzenlenen kitlesel basın açıklamasıyla kınandı. Açıklamada, dünya var oldukça Kudüs`ün Müslümanların olduğu vurgulandı. Öğle namazının ardından Ulu Cami`de düzenlenen basın açıklamasını TÜGVA Gaziantep Şubesi adına Abdullah İnce okudu. İnce, "Kudüs`ün işgalci Siyonistlerin başkenti olarak ilan edilmesi cüretinde bulunmuş bir eşkıya ordusuna karşı dik duruşun Müslümanlar için namus meselesi olduğunu tüm İslâm âlemine hatırlatıyoruz." dedi.

ZONGULDAK

Zonguldak'taki bazı sivil toplum kuruluşları basın açıklaması düzenledi. Madenci Anıtı'nda çeşitli STK'ların katılımıyla düzenlenen basın açıklamasını toplanan grup adına Ahmet Özbek yatı. Özbek, her geçen gün İslam coğrafyasının küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrildiğini söyledi.

DİYARBAKIR-Ergani

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde vatandaşlar ABD'nin Kudüs'ü işgalci Siyonistlerin başkenti olarak tanıyacağı yönündeki tavrına ilişkin basın açıklaması yaptı. Camii Kebir`de öğle namazını müteakip düzenlenen basın açıklamasına sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Basın açıklamasını Memur Sen Ergani Temsilcisi Cihan Selçuk okudu.

BATMAN

Batman'da Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu bünyesinde bir araya gelen STK ve siyasi parti temsilcileri, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen İl Başkanlığına bağlı üyeler, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

KIRIKKALE

Kırıkkale'de Nur Cami ve Külliyesi önünde toplanan Memur-Sen ve diğer sivil toplum kuruluşu üyeleri, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

AKSARAY

Aksaray STK Platformu, düzenledikleri basın açıklamasıyla emperyalist ABD'nin Kudüs'le ilgili kararını telin etti. Eyüp Dağdaş`ın okuduğunu basın açıklamasında emperyalist ABD ve Siyonist işgalciler aleyhine sloganlar atıldı. Filistin'in dar bir coğrafyada bulunan bir takım insanların meselesi değil; tüm İslam âleminin namusu olduğunu vurgulayan Dağdaş, tüm İslam âlemine birlik olma çağrısında bulundu.

ELAZIĞ

Amerika`nın Siyonist işgalcilerin başkenti olarak Kudüs`ü tanıma kararı Elazığlıları sokağa döktü. Çok sayıda kişi ABD Başkanının aldığı kararı telin etmek için 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya geldi. ABD Başkanın aldığı karara tepki gösteren sivil toplum kuruluşları, ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı sivil toplum kuruluşları adına Furkan Çiçekli yaptı. Açıklamada, ABD Başkanın aldığı karar kınanırken, bunun nedeninin Müslümanların dağınıklığından kaynaklandığı belirtildi.

BURSA

Bursa'da, sabah namazının ardından toplanan grup, ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanımasını protesto etti. Ulu Cami önünde toplanan ve ''Mescid-i Aksa Onurumuzdur'' ve ''Kudüs Özgür Değilse Dünya Tutsaktır'' yazılı dövizler taşıyan grup, ''Müslüman uyuma kardeşine sahip çık'' sloganları attı.

ERZURUM

Erzurum'da, ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi. AK Parti Gençlik Kolları, İHH, TÜGVA, Memur-Sen ve diğer bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, Yakutiye Kent Meydanı'nda bir araya geldi. Grup, "Katil Trump Filistin'den defol", "HAMAS'a selam direnişe devam", "Kudüs ümmetin onurudur", "Terörist Amerika Filistin'den defol", "Katil İsrail Filistin'den defol" ve "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları attı.

EDİRNE

Edirne'de, Edirne Genç Sivil Toplum Kuruluşu Platformu üyeleri Eski Cami önünde, ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanımasını protesto etti.

MANİSA

Manisa'da, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) üyeleri, ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma planını protesto etti.

ANTALYA-MUĞLA

Antalya ve Muğla'daki bazı sivil toplum örgütü üyeleri, ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma planını protesto etti. Antalya'da Muratpaşa ilçesi Kapalı Yol Havuz Başı'nda bir araya gelen Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Antalya Şubesi üyeleri, ellerindeki döviz ve Filistin bayraklarıyla ABD ve israil aleyhine slogan attı.

AYDIN

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Aydın şubesi tarafından, ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma planı protesto edildi. TÜGVA Aydın Şubesi Başkan Vekili Sefa Şık, grup adına açıklama yaptı.

PEYGAMBER SEVDALILARI PLATFORMU

Peygamber Sevdalıları Platformu,  emperyalist ABD'nin Başkanı Trump`ın Kudüs`ü Siyonistlerin başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Kudüs`e taşımaya yönelik şer planına ilişkin bir açıklama yaparak kararı telin etti. ABD'nin 'Büyük Şeytan' olarak nitelendirildiği açıklamada, kararın topyekûn Müslümanlar ile bir savaş ilanı olduğu vurgusu yapıldı. Siyonistlerin tarih boyunca Müslümanlar aleyhinde hep komplo ve hileler kurduğu belirtilen açıklamada, Siyonist israilin korsan olduğuna işaret edildi. Yahudilerin tarihinin ihanet, yalan ve zulüm ile dolu olduğuna vurgu yapılan açıklamada, tarih boyunca Siyonistlerin Müslümanlara komplo ve hile kurdukları ancak her seferinde kaybeden ve yurtlarından çıkarılanların Yahudiler olduğu hatırlatıldı. Siyonist işgalcilerin yok olmaya mahkûm olduğu ifade edilen açıklamada, "Her Müslüman bir kova su dökerse israili sel alır." sözüne atıfta bulunarak bu sözün gerçekleşmesi gereken bir gün olduğu belirtildi.

HÜDA PAR GENEL BAŞKANI ZEKERİYA YAPICIOĞLU

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Trump'ın nasıl bir kapıyı araladığını anlayacak kapasitesi olduğunu zannetmiyorum. Ama inşaallah Müslümanlar, onun bile anlayacağı bir dil ile nasıl bir aptallık yaptığını göstereceklerdir. O zaman siyonistler bile Trump'a lanet edecekler." dedi.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİNDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "ABD yönetiminin, Kudüs`ü İsrail`in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail`deki büyükelçiliğini Kudüs`e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının açık bir ihlalidir. Zira Kudüs`ün İsrail tarafından ilhakı uluslararası toplum ve BM tarafından reddedilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

"FİLİSTİN`İN BAĞIMSIZLIĞINI KAZANMASI ZORUNLULUKTUR"

Açıklamada şunlara yer verildi: "Filistin`in bağımsızlığını kazanması tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye bunun savunucusu olmaya devam edecektir. Bölgede barış ve istikrar bakımından olumsuz yansımaları olacak bahse konu karar, barış zeminini tamamen yok etme riski taşımaktadır. ABD yönetimini, son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs`ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz."

DÜNYADAN TEPKİLER

RAMALLAH

Trump'ın Kudüs kararının ilanından sonra Batı Şeria'nın Ramallah, El-Halil, Beytüllahim, Kalkiliya, Tubas, Nablus ve Eriha kentlerinde binlerce Filistinli meydanlara döküldü. Ana cadde ve meydanlarda bir araya gelen binlerce Filistinli, ABD ve israil aleyhine slogan attı. Ramallah'taki gösteride ABD ve israil bayraklarını yakan Filistinliler, ABD Başkanı Trump aleyhine slogan atarak tepkilerini dile getirdi.

GAZZE

ABD'nin kararı, Gazze kentinde düzenlenen gösteriyle protesto edildi. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, lastik yakarak ABD ve israil karşıtı sloganlar attı.

NEWYORK

ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma kararı, New York'ta düzenlenen gösteriyle protesto edildi.

WASHİNGTON

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Beyaz Saray önünde toplanan Müslüman, Hristiyan ve Yahudi dini liderler, ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma kararını protesto etti.

ÜRDÜN- AMMAN

ABD'nin Kudüs'ü israilin başkenti olarak tanıma kararı, Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen gösteriyle protesto edildi. İsrail Büyükelçilik Binası önünde düzenlenen gösteriye katılan vatandaşlar, ABD ve israil karşıtı sloganlar attı.

İİT 13 ARALIK`TA OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın İİT`nin olağanüstü toplanacağını ifade ederek şunları söylemişti: "İslam devletleri arasında ortak hareket etmeye dönük olarak Sayın Cumhurbaşkanımız, İİT'yi olağanüstü zirveye davet etmektedir. İİT 13 Aralık Çarşamba günü toplanacak.”

BMGK KUDÜS GÜNDEMİYLE TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) bugün toplanarak ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararını ele alacağı bildirildi. ABD medyasına konuşan Birleşmiş Milletler (BM) diplomatlarının verdiği bilgiye göre, Konseyin 8 üyesinin talebi üzerine söz konusu görüşme bugün yapılacak. Görüşme talebinin Fransa, Bolivya, Mısır, İtalya, Senegal, İsveç, İngiltere ve Uruguay'dan geldiği belirtildi.

HAMAS'TAN 'KUDÜS İÇİN ÖFKE CUMASI' ÇAĞRISI

HAMAS, cuma gününü "öfke cuması" ilan ederek, "Kudüs'e destek" için toplanma çağrısında bulundu.

HAMAS'tan yapılan açıklamada, "Filistin halkını, tüm grupları ve güçleriyle ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını reddederek, cuma gününü işgalci israil'e karşı 'öfke günü' ilan etmeye çağırıyoruz." ifadesine yer verildi. Açıklamada, Kudüs'ün Filistin halkının kırmızı çizgisi olduğu vurgulandı.

"Direniş, ne olursa olsun ona el sürülmesine razı olmayacaktır." ifadesinin de kullanıldığı açıklamada, Batı Şeria'daki intifadacı gençlerden, Kudüs'ü hedef alan ABD'nin planına mümkün olan yollar aracılığıyla yanıt vermesi istendi.

Açıklamada, Filistinlilere cuma gününü "öfke cuması" ilan ederek, "Kudüs'e destek" için toplanılması çağrısı yapıldı.

ULUSLARARASI KUDÜS VAKFI'NDAN EYLEM ÇAĞRISI

Uluslararası Kudüs Vakfı, ABD'nin Kudüs'ü işgalci israil'in başkenti olarak tanıma planına karşı cuma günü dünya genelinde eylem yapılması çağrısında bulundu. Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyarak Kudüs'ü israil'in başkenti olarak tanıma planına karşı çıkmak için herkesi cuma günü eylem yapmaya davet ediyoruz." ifadesi kullanıldı. Kudüs'ün Araplar ve tüm Müslümanlar için önemine vurgu yapılan açıklamada, Uluslararası Kudüs Vakfı Başkanı Yasin Hammud'un şu sözlerine yer verildi: "Kudüs'ün egemenliği Beyaz Saray veya başka birisine değil, Kudüs'ün gerçek sahipleri olan ve Filistin'in bölünmesini asla kabul etmeyen o toprağın evlatlarına aittir."

KARADAĞİ: MÜSLÜMANLARA YÖNELİK BİR SALDIRI NİTELİĞİNDE

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, ABD'nin Kudüs'ü işgalci israil'in başkenti olarak tanımasının tüm Müslümanlara yönelik bir saldırı niteliğinde olduğunu belirterek, İslam ülkelerinin ABD'ye baskı uygulaması gerektiğini söyledi.

ABD'nin Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Karadaği, "ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü işgal devletinin başkenti yapma girişimi 1 milyar 700 milyon Müslümana açık bir saldırı niteliğinde olup, duygularını yaralamaktadır. Tüm İslam ülkelerine bu adımdan vazgeçmesi için ABD'ye diplomatik ve ticari baskı uygulaması çağrısında bulunuyorum." dedi.

ABD'nin Kudüs'ü israil'in başkenti olarak tanımasının "tehlikeli bir adım" olduğunu vurgulayan Karadaği, "Burada Kudüs'te bizimle birlikte olan Hristiyanlara da saygısızlık yapılıyor. Çünkü onların da kilisesi mevcut. Hristiyanlara göre de Kudüs Arap toprağıdır." diye konuştu.

Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için "aşılmaması gereken kırmızı çizgi" olduğunu söyleyen Karadaği, Müslümanların tüm yasal ve meşru yolları kullanarak bu projeye karşı mücadele etme hakkı olduğunu ifade etti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği olarak iki gün önce İslam ülkelerine bir mektup gönderdiklerini aktaran Karadaği, şunları kaydetti: "Özellikle Körfez ülkelerine Kudüs'e karşı tarihi ve dini sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini ifade ettiğimiz bir mektup gönderdik. Kendi aralarındaki ihtilafları bir kenara bırakmaları ve önceliklerinin Kudüs olması gerektiğini dile getirdik."

Arap Birliği olağanüstü toplandı

Arap Birliği, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın çağrısı üzerine Kudüs'ü görüşmek için olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

Birliğin Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, örgütün daimi temsilciler düzeyindeki "Kudüs" konulu olağanüstü toplantısında yaptığı konuşmada, Kudüs'ün geleceğiyle oynanmaması uyarısında bulundu. Gayt, "Kudüs'ün geleceğiyle oynamak, kentin tüm Arap halkının gönlündeki yerinden dolayı bölgede aşırılık, şiddet, nefret ve düşmanlık duygularını alevlendirecek ve barış görüşmelerinin geleceğini etkileyecektir." dedi.

Arap Parlamenterler Birliği: Geçersiz ve yasadışı

Arap Parlamenterler Birliği, ABD'nin Kudüs'ü işgalci israil'in başkenti olarak tanıma girişiminin "geçersiz ve yasadışı" olduğunu belirtti.

Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen Arap Parlamenterler Birliği Yürütme Komitesi Toplantısı'nın ardından yapılan yazılı açıklamada, "İşgal altındaki Kudüs'ün ABD tarafından işgalci İsrail devletinin başkenti olarak tanınması veya ABD elçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması kararı geçersiz ve yasa dışıdır. Bu girişim, uluslararası kanunlar ile kayıt altına alınan Filistin halkının haklarını ihlal ederek, barış imkanını tamamen ortadan kaldırıyor." ifadelerine yer verildi.

Birliğin, ABD'nin bu planına kesinlikle karşı olduğu vurgulanan açıklamada, bunun Kudüs'ün hukuki, siyasi ve tarihi durumunu baltaladığı ifade edildi.

Fas Kralı'ndan Trump'a mesaj

Fas Kralı 6. Muhammed, Trump'a bir mesaj göndererek Kudüs'ü işgalci israil'in başkenti olarak tanıyacakları yönündeki iddialardan duyduğu endişeyi bildirdi. Kral 6. Muhammed, Trump'a gönderdiği mesajda, "Arap ve İslam ülkelerinin halkları, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma niyetinden büyük endişe duyuyor." ifadesine yer verdi.

Irak: Kötü sonuçları olur

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını kabul etmediklerini belirtti. ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması halinde kötü sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan İbadi, "ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını kabul etmiyoruz. Bunun olumsuz yansımaları konusunda uyarıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Ürdün: Tehlikeli yansımaları olur

ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Ürdün Kralı Abdullah, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını sağlayacak kapsamlı bir çözüm dışında herhangi bir karar alınmasının tehlikeleri konusunda uyarıda bulunarak, "Kudüs'ün bölgedeki ve dünyadaki barış ile istikrarın anahtarı" olduğunu dile getirdi.

Böyle bir kararın Ortadoğu'nun güvenliği ve istikrarı üzerinde tehlikeli yansımaları olacağına dikkati çeken Kral Abdullah, bu durumun Müslümanlar ve Hristiyanların duygularını tahrik edeceğini ve ABD yönetiminin barış sürecini devam ettirme gayretlerini zayıflatacağını belirtti.

Tunus: Kudüs'ün yasal ve tarihi konumu korunmalı

Tunus da Kudüs'ün yasal ve tarihi konumunun muhafaza edilmesinin zorunlu olduğu vurgusunu yaptı. Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan yazılı açıklamada, Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi'nin, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile telefonda görüştüğü aktarıldı. Görüşmede ikilinin, Kudüs'ün yasal ve tarihi konumunun korunmasının zorunlu olduğunu vurguladığı bilgisi paylaşıldı.

Suudi Arabistan: Müslüman halkları tahrik eder

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Trump'la yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin kirlli girişiminin, barış müzakerelerine zarar vereceği ve bölgede gerginliği tırmandıracağı uyarısında bulundu.

Trump'ı, Kudüs'ün statüsüyle ilgili herhangi bir değişikliğin, barış müzakerelerine zarar vereceği ve bölgede gerginliği artıracağı konusunda uyaran Selman, Kudüs'ün konumu itibarıyla ve Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olmasından dolayı böylesi tehlikeli bir adımın dünyadaki tüm Müslüman halkları tahrik edeceğini vurguladı.

Kral Selman ayrıca Suudi Arabistan'ın geçmişten bu yana Filistin halkına ve tarihi haklarına destek verdiğini belirtti.

AB de karşı çıktı

AB, Kudüs'ün statüsünde değişikliğe neden olacak herhangi bir karar ya da tek taraflı eylemin dünya genelinde yansımaları olacağı uyarısında bulundu. Birlikten yapılan açıklamada, "AB, Kudüs'ün statüsünde değişikliğe neden olacak herhangi bir karar ya da bireysel eylemin ciddi sonuçları olacağını düşünüyor. Böyle bir karar, dünya çapındaki kamuoyunda yankı uyandırabilir." değerlendirmesi paylaşıldı.

İsrail-Filistin arasındaki barış sürecine odaklanılması çağrısı yapılan açıklamada, ABD yönetiminin Kudüs'ü işgalci israil'in başkenti olarak tanıması halinde barış sürecinin olumsuz etkileneceği uyarısı yapıldı.

Açıklamada, AB'nin anlamlı bir barış sürecinin tekrar başlatılması için tüm taraflarla irtibatta kalmaya devam edeceği bildirildi.

Çin'den ABD'ye Kudüs uyarısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, "Pekin yönetimi, sınırları 1967'de çizilmiş ve başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasını destekliyor." dedi.

Gıng, düzenlediği günlük basın toplantısında, "Kudüs'ün statüsünün karmaşık ve hassas olduğunu" belirtti. Washington yönetimine "barışın korunması için dikkatli davranması" çağrısını yapan Gıng, "İlgili tüm taraflar, Filistin sorununun çözümünde uzun vadede atılan temelleri sarsarak yeni bölünmelere yol açmaktan kaçınmalıdır." dedi.

"Planın bölgedeki mevcut gerginliği körüklemesinden endişe duyuyoruz." diyen Gıng, "Pekin yönetimi, sınırları 1967'de çizilmiş ve başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasını destekliyor." ifadelerini kullandı.

Fransa: ABD'nin planı endişe verici

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin tek taraflı olarak Kudüs'ü işgalci israil'in başkenti olarak tanıma ihtimalinin endişe verici olduğunu kaydetti. Trump ile bir telefon görüşmesi yaparak bu endişesini ileten Macron, Kudüs'ün statüsüne ilişkin kararın Filistin ve israil tarafları arasında yürütülecek barış görüşmelerinde ele alınması gerektiğini vurguladı.

Rusya ABD'nin Kudüs adımından endişeli

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, ABD'nin planıyla ilgili olarak “Böyle bir adımın atılması halinde durumun daha da karmaşık hale gelmesinden endişe duyuyoruz.” dedi.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas`ın önceki gün Kudüs'ün statüsüyle ilgili son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdiklerini hatırlattı.

Kudüs'ün statüsüyle ilgili son gelişmeleri “karmaşık” olarak niteleyen Peskov, “Böyle bir adımın atılması halinde durumun daha da karmaşık hale gelmesinden endişe ediyoruz.” dedi. Peskov, henüz resmi olarak duyurusu yapılmamış bir karar üzerine fazla yorum yapmak istemediklerini sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından bir süre önce yapılan açıklamada, Rusya'nın, Batı Kudüs'ü israil'in başkenti olarak tanıdığı, Doğu Kudüs'ün ise gelecekte bir Filistin devletinin başkenti olması gerektiğine inandığı belirtilmişti.

NATO`dan skandal açıklama: Saygı duyuyoruz!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'nin, Kudüs'ü israil'in başkenti olarak tanıma planının ülkenin kendi vereceği karar olduğunu ve bu karara "saygı duyduğunu" bildirdi.

Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen NATO-Gürcistan Komisyonu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını cevapladı.

ABD yönetiminin Kudüs'ü israil'in başkenti ilan etmesi planına yönelik bir soru üzerine Stoltenberg, "Bu tür konularda karar alma yetkisi ülkelere ait. Buna saygı duyuyorum." dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir