• DOLAR 32.352
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2303.154
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

ABD Başkanı Donald Trump`ın Kudüs`ü siyonist terör çetesi israil`in başkenti olduğunu deklare etmesi, İslam Ümmeti tarafından lanetlenirken Türkiye iş dünyasından da tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu minval üzere Memur-Sen`in Artvin İl Temsilciliği tarafından organize edilen İl Teşkilat programında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, burada yaptığı konuşmada, ABD`nin hukuksuz girişimine tepki göstererek, eyleme geçeceklerini kaydetti.

MEMUR-SEN: “AYAKTAYIZ, KUDÜS, FİLİSTİN DEVLETİNİN BAŞKENTİDİR”

Yalçın, "Kudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilmesi konusunda Amerika'nın denemeye çalıştığı girişim son derece tehlikelidir. 1897 Basel Kongresi, 1917 Balfour Deklarasyonu, 1948 israil'in Devlet ilanı.. 120 yıl geçti 1897'nin üzerinden ve 100 yıl sonra dedikleri Büyük İsrail hedefinde 20 yıllık sapma var. Hesapları birileri bozuyor. Şimdi yeni hamle peşindeler. Hiç şüphe olmasın başaramayacaklar. Ayaktayız. Kudüs, Filistin devletinin başkentidir. 81 ilden, bu tehlikeli girişimden vazgeçilmesi çağrımızı meydanlarda yineleyeceğiz" dedi. Memur-Sen olarak bütün teşkilatlara çağrıda bulunduklarını dile getiren Yalçın, 81 ilde tepkilerini dile getireceklerini ve kitlesel açıklamalarla meydanlardan seslerini yükselteceklerini söyledi.

MÜSİAD: ”İNSANLIK TARİHİNE KARA LEKE OLARAK YERLEŞEN BİR ZULÜMDÜR”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan"ABD`nin Kudüs`ü israil`in başkenti ilan etmesi kabul edilemez. Filistinli kardeşlerimiz bugün, hiçbir hukuki dayanağı olmayan, insanlık dışı muamelelere maruz kalırken, İsrail`e böyle bir koz verilmesinin hiçbir hukuki, insani ve vicdani açıklaması olamaz” dedi. Kaan, “Uluslararası hukukun dahi hiçe sayıldığı Filistin meselesinde tarafını ortaya koyan ABD, tarihi boyunca İsrail`in emellerinden biri olan bu hamleyi gerçekleştirerek, insanlığa ve barış umuduna ağır bir darbe indirmiştir. Filistin meselesi, yalnızca Müslümanları ilgilendiren bir konu değil, insanlık tarihine kara leke olarak yerleşen bir zulümdür. Üç semavi dinin de kutsal mekanlarının yer aldığı peygamberler şehri Kudüs`e, İsrail ve ABD`nin hükmetme çabası, dünyanın bütün halklarına karşı yapılan bir haksızlıktır." Barış içinde ve bir arada yaşamayı savunan tüm ülkelerin, bunu söylemden öteye taşımalarının vaktinin geldiğini ifade eden Kaan, Kudüs`ün işgaline, tüm dünyanın tepki vermesi gerektiğini savunduklarını belirtti.

ASKON: “TRUMP İSLAM DÜNYASI`NIN UNUTMAYACAĞI KARA BİR İSİM OLMUŞTUR”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, kararı şiddetle kınadıklarını belirterek şu ifadelerde bulundu; ‘`BM Kararları, Ortadoğu`nun durumu ortadır. Müslümanların ilk kıblegahı Kudüs`ün ve Harem`i Şerifin statüsü ortadadır. ABD Başkanı Trump, bunun ne anlam taşıdığını bir daha düşünsün. Bu tarihi gerçekliğe rağmen bu yönde bir adım atan ABD Başkanı Trump Dünya barışını ateşe atmıştır. Bu kararın ne bölge barışına ve ne de huzura bir katkısı vardır. Bu apaçık bir provokasyondur. Trump İslam Dünyası`nın unutmayacağı kara bir isim olmuştur. Bugün İslam Coğrafyası ve Dünya barışına hizmet edenlerin akıllarını başına alıp kenetlenme günüdür. ASKON olarak İslam Dünyasını ve dünya barışına hizmet edenleri alınan bu tarihi vahim  kararı protesto etmeye davet ediyor, ABD Başkanı ve bu kararın altına imzası olanları Bölge ve Dünya Barışı adına şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Kudüs anadır, Kudüs Yardır. Kudüs bizimdir, ezan bizimdir, dava bizimdir. Asla terketmeyeceğiz.”

TÜRKİYE KAMU-SEN: “ABD YENİ BİR OYUNLA ÇİRKİN YÜZÜNÜ BİR DAHA GÖSTERMİŞTİR”

Trump`un kararı hakkında kınama açıklaması yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ABD Başkanı Trump`ı kınayarak şunları söyledi: “ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü israil'in başkenti olarak tanımakla Ortadoğu`yu kan gölüne çeviren ABD ve emperyalistler, İslam Dünyası ile adeta oynamaktadır. Emperyalist ABD yeni bir oyunla çirkin yüzünü bir daha göstermiştir. Kudüs, insanlığın en eski şehirlerinden biri üç semavi dinin de kutsal kentidir. Bu bakımdan Kudüs, bütün insanlığın bir değeri olarak kalmalı ve tüm devletler el birliği ile Kudüs`ü huzur ve barış beldesi haline getirmelidir. Ancak, Trump`un dünya devletlerinin uyarılarına rağmen, tek başına aldığı bu karar Ortadoğu`da yeni gerilimlerin ve yeni çatışmaların fitilini ateşleyecektir.  Kutsal değerlerimize karşı girişilmiş olan bu komplo yüzyıllardır kandan beslenen ve dünyayı kana boğan emperyalistleri mutlu etmiş gibi görünse de bu işin sonunda ibrenin kendilerine de dönebileceğini hesaba katmalıdır. Bu çerçevede sağduyudan uzak, yalnızca gerilimi tırmandıracak bir karar olarak tarihin kara sayfalarına geçen bu tutumu kınıyoruz."

TÜMSİAD:” KUDÜS FİLİSTİN`DİR, MUKADDESTİR VE MÜSLÜMANLARINDIR”

Karara büyük tepki gösterirken TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan, ‘`Kudüs Filistin`dir, mukaddestir ve Müslümanlarındır. Ne biz ne de İslam âlemi bu kararı asla kabul etmeyeceğiz`` dedi. Karara sert tepki gösteren TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, ‘`ABD Hükümeti`nin Kudüs açıklaması apaçık bir hatadır. Bu hatadan bir an önce dönülmelidir. Kudüs haremimiz, ilk kıblemiz, ikinci mabedimiz, her şeyiyle Filistin`in ve Müslümanlarındır. Böyle bir durum asla kabul edilemez!`` açıklamasında bulundu.

İKV: “BARIŞI DİNAMİTLEYEN BİR GELİŞME”

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararına ilişkin, "İlgili BM kararlarını açıkça ihlal eden ve bölgede barışı dinamitleyen bir gelişmedir. Bölgede zaten son derece kırılgan olan barış ve istikrarı daha da zora sokan bu açıklama tek taraflı ve sorumsuzca bir yaklaşım olarak değerlendirilmeli ve geri çekilmelidir." açıklamasını yaptı.

BAKAN TÜFENKÇİ: “KARAR ORTADOĞU'YA SAATLİ BİR BOMBA GİBİ DÜŞTÜ”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "ABD Başkanı Trump'ın tek taraflı almış olduğu karar Ortadoğu'ya saatli bir bomba gibi düştü. Zamanlama ve etki anlamında Ortadoğu'daki sıkıntılara yeni bir sıkıntı ekledi. Bizim açımızdan ve dünya açısından bu karar 'yok' hükmündedir. Kudüs'ün Müslümanlar için ne kadar önemli olduğunu izah etmeye gerek yok. Sadece Müslümanlar için değil bütün semavi dinler için Kudüs önemli. İnsanlığın ortak malı olan Kudüs'ü tek taraflı ve yanlı olan bir kararla tartışmalı hale ve sıkıntının kaynağı haline getirmek esasında insanlığa yapılmış bir ayıptır. İnanıyorum ki dünya bu sıkıntıyı da atlatır ve bu karar ABD'nin tek taraflı almış olduğu bir karar olarak tarihte yerini alır." diye konuştu.