• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
"Engelleri birlikte aşalım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde eğitim gören öğrenciler ile Bingöl  Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Sosyal Hizmet ve etkileşim kulübü öğrencilerinin ortak organizasyonuyla, özel gereksinimli bireyler için 'Engelleri birlikte aşalım moral ve motivasyon' programı düzenlendi.

Programa, Bingöl Üniversitesi öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri, 'özel gereksinimli' bireyler ve aileleri katıldı.

Program, Bingöl Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Bucuka'nın konuşmasıyla başladı.  Bucuka, "Bingöl Üniversitesi olarak her zaman özel gereksinimli bireylerin yanında olduklarını, onların hayatın her alanında var olmaları için ellerinden geleni yapacaklarını, özel bireylerin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu, üniversite olarak bu konuda duyarlı olduklarını belirterek,  böyle bir organizasyonu gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Programda konuşan Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Mehmet Çapak da  kurumda uyguladıkları fizik tedavi, işitme engelliler, zihinsel engelliler, yaygın gelişimsel bozukluklar (Otizim) programları ile özel gereksinimli bireyleri, hayatlarını kimseye ihtiyaç duymadan bağımsız bir şekilde  idame ettirebilecekleri bir seviyeye getirmeye çalıştıklarını, fakat öğretmenlerin de özel bireylerden çok şey öğrendiklerini söyledi.

Çapak, "Bir Down Sendromlu, insanları ön yargısız, olduğu gibi kabul eder, bizim de insanları olduğu gibi kabul etmemiz gerektiğini, samimi ve içten duygularla insanları sevmemiz gerektiğini öğretir. Bir işitme engelli birey bize farklı sesleri duyabilmek, müziğin farklı ritimlerinin güzelliğini, kuşların cıvıltılarını, nehirlerin şırıltılarını işitmenin güzelliğini anlatır. Fiziksel engelli bir birey  kimseye ihtiyaç duymadan yürümenin, koşmanın, oynamanın ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlatır. Bir otizmli çocuk kendi dünyasında yaşarken kafamızda büyüttüğümüz sorunların aslında onlara göre çok önemsiz olduğunu bize anlatır. Onların bizden istedikleri sevgi ve ilgi, ön yargısız bir şekilde hayata tutunmalarına vesile olur." dedi. (Nihat Kanat-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir