• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2291.65
  • ...
ABD`nin `Kudüs` kararına tepkiler sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Memur-Sen, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını ABD'nin Ankara Büyükelçiliği önüne çelenk bırakarak protesto etti.

Büyükelçilik önünde bir araya gelen Memur-Sen üyeleri, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi. "Kudüs ümmetin kalbidir" ve "Kudüs halkı yalnız değildir" yazılı dövizler taşıyan grup üyeleri, ABD aleyhinde çeşitli sloganlar attı.

Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, burada yaptığı açıklamada, Kudüs'ün sadece Yahudilerin değil İslam ve Hristiyanlığın da merkezi olarak kabul edilen mukaddes bir yer olduğunu belirterek "ABD Başkanı Donald Trump 1995 yılında ABD Senatosu tarafından alınan bir karara dayanarak dün akşam ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağını, Kudüs'ü de İsrail'in başkenti olarak açıklaması ile yeni işgallerin, yeni çatışmaların fitilini ateşlemiştir." dedi.

Kudüs'ün tüm insanlığın ortak mirası olduğunu ifade eden Kır, Kudüs'ün Müslümanların egemen olduğu dönemlerde Yahudiler, Hıristiyanlar ve diğer inanç sahipleri için de huzur ve güven adası olduğunu vurguladı.

Hatay

Hatay'da Ulus Meydanı'nda toplanan grup, Kur'an-ı Kerim okuyup dua ettikten sonra ellerindeki döviz ve Türk bayraklarıyla slogan atarak ABD'nin aldığı kararı protesto etti.

Memur-Sen Hatay İl Temsilcisi Hasan Urhan, yaptığı basın açıklamasında, Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olduğunu belirtti.

Urhan, ABD'nin Kudüs ile ilgili kararının insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürme amacı taşıdığını belirtti.

Memur-Sen Hatay İl Temsilciliğinin protestosuna çeşitli sivil toplum örgütü üyeleriyle vatandaşlar da destek verdi.

Osmaniye

Osmaniye'de Memur-Sen Osmaniye İl Temsilciliği üyeleri, dernek binası önünde bir araya geldi. Ellerinde Filistin bayrakları ve ABD'nin aldığı kararı protesto eden dövizler taşıyan grup, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Kudüs'ün savaşın değil barışın şehri olduğunu belirten Memur Sen Osmaniye İl Temsilcisi Mahmut Kahraman, insanlık tarihinin en kanlı dönemlerinin yaşandığını, eli kanlı güçlerin şiddeti daha da derinleştirerek, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını dile getirdi.

Mersin

Mersin'de de Özgür Çocuk Parkı'nda toplanan Memur-Sen Mersin İl Temsilciliği üyeleri, ellerindeki döviz ve bayraklarla slogan atıp ABD'nin aldığı kararı protesto etti.

Memur-Sen Mersin İl Temsilcisi Abdullah Çelik, burada grup adına yaptığı açıklamada, insanlık tarihinin en kanlı ve en şiddetli dönemlerinin yaşandığı bir zaman diliminde olunduğunu söyledi.

Grup bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Diyarbakır

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş, şube binasında düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepki göstererek, İslam coğrafyasında günü kurtarma politikaları peşinde koşan devlet yöneticilerinin ikircikli tutumlarına karşı çıkarak, inancın ve tarihin verdiği güçle barışın sesini yükseltebileceklerini söyledi.

Şiddetten boğulmuş, krizlerle boğuşan bütün insanlığın doğru ve adil bir söz beklediğini kaydeden Memiş, "Anadolu bu sözü söylemeye hazırdır. Ümmetin gönlü bu hakikate açıktır. Bu konudaki inancımız ve kararlığımız tamdır." dedi.

Siirt

Siirt'te de Memur-Sen İl Temsilci Vekili Vesim Eviz, Eğitim Bir-Sen Siirt Şube Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında, insanlık tarihinin en kanlı ve en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman diliminde olunduğunu söyledi.

Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyetin Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığına dikkati çeken Eviz, "Kudüs'ü işgal eden İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs'ün hakkı iradesini yansıtmak için buradayız." ifadelerini kullandı.

Mardin

 

Mardin'de Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Eyyüp Değer, şube binasında düzenlenen basın toplantısında, şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyetin Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını söyledi.

Kudüs'ü işgal eden İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanların hedefinin belli olduğunu kaydeden Değer, Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyeceklerini vurguladı. 

Kayseri

Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Memur-Sen İl Temsilciği üyeleri ve vatandaşlar ellerindeki pankartlar eşliğinde "Siyonist İsrail hesap verecek" sloganları attı.

Şube Başkanı Aydın Kalkan, İslam coğrafyasında yaşanan durumu kabul etmeyeceklerini ve Kudüs'ün özgürlüğü için sonuna kadar çaba göstereceklerini söyledi.

İsrail'in Kudüs'ü başkent yapma gibi bir hataya düşmemesi gerektiğini vurgulayan Kalkan, "ABD ve İsrail'in ortak yapımı bu kirli strateji, daha büyük sorunları beraberinde getirecektir." dedi.

Grup, duanın ardından dağıldı.

Kırıkkale

Kırıkkale'de, Nur Camisi ve Külliyesi önünde toplanan Memur-Sen ve diğer sivil toplum kuruluşu üyeleri, Kudüs'ün lehine, İsrail ve ABD'nin aleyhinde slogan attı.

Memur-Sen İl Temsilcisi Yaver Yalçın, grup adına yaptığı açıklamada, Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olduğunu, özgürlüğün bu kentin hakkı olduğunu dile getirdi.

Yozgat

Yozgat'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Sivil İnisiyatif Platformu üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar adına açıklamayı yapan Eğitim Bir-Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli, Kudüs'ün sonsuza kadar Filistin'in başkenti olduğunu vurguladı.

Açıklama sırasında vatandaşlar sık sık tekbir getirip, "Kudüs bizimdir bizim kalacak", "Katil İsrail, Filistin'den defol" sloganları attı.

Sivas

Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi içerisindeki Merkezi Kafeterya önünde toplanan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup öğrenci, "Siyonist İsrail hesap verecek" ve "Siyonist İsrail Filistin'den defol" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Serdar Delice, ABD ve İsrail'in ortaklığının ve işgal planlarının devam ettiğine işaret etti.

Konuşmanın ardından bir süre daha slogan atan ve tekbir getiren grup dağıldı.

Niğde

Niğde'de, Ömer Halisdemir Meydanı'nda toplanan Memur-Sen İl Temsilciği üyeleri ve vatandaşlar, "Kudüs ümmetin kalbidir", "Özgür Kudüs için ayaktayız" yazılı döviz ve pankart ile İsrail ve ABD'yi protesto etti.

Eğitim-Bir-Sen İl Temsilcisi Hasan Orhan, yaptığı açıklamada, "ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip bu yönüyle dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Bu yolla diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam dünyası üzerinden gerçekleştirilmesi istenmektedir." şeklinde konuştu.

Bursa

Bursa'da, Orhangazi Parkı'nda toplanan Memur-Sen üyeleri ile vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları dövizler ve sloganlarla ABD'nin kararına tepki gösterdi.

Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker, grup adına yaptığı açıklamada, Amerika'nın Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını söyledi.

Şeker, vicdan sahipleri olarak ihtarda bulunmak amacıyla bu açıklamayı yaptıklarını vurgulayarak, "Kudüs insanlığın ortak mirası. Özgürlük Kudüs'ün hakkı iradesini yansıtmak için buradayız." diye konuştu.

Eskişehir

Eskişehir'de de Çarşı Camisi önünde toplanan grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhammed Mücahit Demiralp, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanıması kararına tepkilerini dile getirdi.

Demiralp, ABD ve İsrail'in kanlı ortaklığının ve işgal planlarının devam ettiğini söyledi.

Basın açıklamasına sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Kütahya

Kütahya'da, Memur-Sen'e bağlı sendikalar, ABD'nin kararına tepki göstermek amacıyla ortak basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Bir-Sen Kütahya Şube Başkanı Fatih Köse, sendika binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kudüs'ün savaşın değil, barışın şehri olduğunu söyledi.

Bilecik

Bilecik'te de Memur-Sen Eğitim-Bir-Sen İl Temsilcisi Ahmet Selöz, sendika binasında basın açıklaması yaptı.

Memur-Sen'e bağlı sendika başkanları ve üyelerinin de katıldığı toplantıda, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapılmak istendiğini dile getiren Selöz, Trump'ın ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması yönündeki kararına tepki gösterdi.

İzmir

İzmir'de, Memur-Sen üyesi bir grup, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını protesto etti.

Konak Cami önünde toplanan Memur-Sen ve bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla "İsrail Filistin'den defol", "İnsanlık uyuma Kudüs'e sahip çık", "Direnişe devam Kudüs'e selam" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen İzmir Temsilcisi Ali Musa Bina, insanlığın ortak mirası olarak özgür Kudüs'ün haklı iradesini yansıtmak için toplandıklarını belirtti.

Bina, ABD'nin bu hamlesinin, dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürme amacı taşıdığına dikkati çekti.

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Aydın

Aydın'da bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepki gösterdi.

İstasyon Meydanı'nda toplanan grup, slogan atıp "Kudüs ümmetin kalbidir", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" yazılı döviz ve pankart taşıdı.

Basın açıklamasının ardından bir süre slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

Konya

Konya'da Memur-Sen İl Temsilciliği öncülüğünde Kayalıpark'ta toplanan grup, ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

Sık sık tekbirler getiren gruptakiler, "Kudüs'e selam direnişe devam", "Kudüs ümmetin kalbidir", "Direniş kazanacak" pankartı açtı.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği gösteride grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Nazif Karlıer, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs'ün, Müslümanların ilk kıblesi ve onuru olduğunu söyledi.

Karlıer, yarın Kapu Cami'nde cuma namazı sonrası yapılacak ortak basın açıklamasına tüm üyelerinin ve Konyalıların davetli olduğunu sözlerine ekledi.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da İmaret Camisi önünde toplanan Memur-Sen il temsilciliği üyeleri, ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti olarak tanıma' kararını protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Abdülkadir Hız, insanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığını söyledi.

Karaman

Karaman'da da Eğitimciler Birliği Sendikası öncülüğünde 15 Temmuz Aktekke Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen çok sayıda kişi, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararını protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Karaman Şube Başkanı Yunus Özdemir, ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti olarak tanıma' ve 'Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına' yönelik kararını kınadı.

Giresun

Giresun Atatürk Meydanı'nda, Memur-Sen İl Temsilciliği tarafından düzenlenen protestoya, AK Parti İl Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ve bazı sivil toplum örgütleri destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Memur-Sen İl Temsilcisi Sami Şimşek, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak ilanı kararını şiddet ve nefretle kınadıklarını söyledi.

Ordu

Altınordu ilçesi Aziziye Camisi önünde toplanan sivil toplum kuruluşları, ellerindeki dövizler ile kararı protesto etti.

Memur-Sen İl Temsilcisi İsmail Çelenk, grup adına yaptığı açıklamada, 81 ilde ayakta olduklarına dikkati çekerek, İslam alemini de ayağa kalkmaya davet etti.

Gümüşhane

Gümüşhane Zafer Meydanı'nda toplanan ve birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği Gümüşhane Sivil İrade Platformunca düzenlenen protestoda katılımcılar, "Direnişe devam Filistin'e selam", "Kudüs ümmetin kalbidir" yazılı dövizler taşıyarak ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

Mescid-i Aksa'yı konu alan şiirlerin okunduğu protestoda grup adına basın açıklaması yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Musa Uncu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan kararını tanımadıklarını ve şiddetle kınadıklarını söyledi.

Filistin'i asla yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Uncu, "Kalbimiz Filistinli kardeşlerimizle Mescid-i Aksa'da atmaktadır. Ümmeti, kutsal değerimiz olan Kudüs'e sahip çıkmaya çağırıyorum." ifadesini kullandı.

Bayburt

Memur Sen İl Başkanı Fikret Özbey, sendikanın Gençosman Mahallesi Muteber Sokak'taki binası önünde yaptığı basın açıklamasında, ABD Başkanı Trump'ın bu hamlesinin insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünya barışı adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürme amacı taşıdığını söyledi.

Özbey, ABD başkanının bu yolla diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünü İslam coğrafyası üzerinden gerçekleştirmek istediğini ifade ederek, "Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs`ün insanlığın ortak mirası olması gerektiğine ihanet ettirmeyiz." dedi.

Trabzon

Trabzon'da da 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı Atatürk Alanı'nda bir araya gelen bir grup vatandaş, ellerindeki Türk bayrakları ve dövizler ile kararı protesto etti.

Eğitim Bir-Sen Trabzon Şube Başkanı Mehmet Kara, grup adına yaptığı açıklamada, Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olduğunu dile getirdi.

STK'lardan açıklama

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü, yaptığı yazılı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Gücü, açıklamasında, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs ile ilgili tarihi gerçekler ortadayken aldığı kararla dünya barışını ateşe attığını ileri sürerek, "Bu kararın ne bölge barışına ve ne de huzura bir katkısı vardır. Bu apaçık bir provokasyondur. Trump İslam dünyasının unutmayacağı kara bir isim olmuştur. Bugün islam coğrafyası ve dünya barışına hizmet edenlerin akıllarını başına alıp kenetlenme günüdür. Kararı şiddetle kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD: İnsanlık meselesidir

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü de ABD'nin Kudüs ile ilgili kararının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Ülkü, yaptığı açıklamada, "Uluslararası hukukun dahi hiçe sayıldığı Filistin meselesinde tarafını ortaya koyan ABD, tarihi boyunca İsrail'in emellerinden biri olan bu hamleyi geri çekmelidir. Filistin, yalnızca Müslümanları ilgilendiren bir konu değil, insanlık tarihine kara leke olarak yerleşen bir zulümdür. Biz Müslümanlar olarak var gücümüzle bu zulmün karşısında durduk ve duracağız. Müslümanların kanayan yarası olan Kudüs'ün işgaline tüm dünyanın tepki vermesi gerektiğini savunuyoruz. Bu bir insanlık meselesidir." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir