• DOLAR 32.589
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2503.287
  • ...
"Bu karar tüm bölgede korkunç dönüşümlerin başlangıcı olacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü terör rejimi İsrail'in başkenti olarak tanıyan açıklamasına dünyadan tepkiler geldi.

İslami Direniş Hareketi Hamas lideri İsmail Haniye, Trump'ın kararını "açık bir saldırganlık" olarak nitelendirdi. Heniye, "Bu karar, hesaplanamayan bir kumardır. Filistin, Arap ve Müslümanların tepkisinin sınırı olmayacaktır. Bu kararı tam olarak durdurmamız için intifada çağrısında bulunuyoruz. Çünkü bu karar, yalnızca Filistin'de değil, tüm bölgede korkunç dönüşümlerin başlangıcı olacak. Bu karar, barış sürecinin sona ermesinin resmi olarak ilan edilmesi anlamına geliyor." dedi.

Hamas liderlerinden Dr. Mahir Salih ise, Trump'ın açıklamalarının Arap dünyasında "şiddetli yankılarının" olacağı uyarısında bulundu. Salih, "Bu, uluslararası yasalar ve kararlarla çelişen ve yasaya aykırı olan, kutsal Kudüs'ün kutsallığını ihlal eden gayri meşru bir karardır. Kudüs, her zaman bir Filistin, bir Arap ve bir İslam şehri olacaktır. Hamas, Filistinlilerin vatanlarını kurtarmaya ve Kudüs'ün başkentleri olmasına yönelik çabaları destekleyecektir." dedi.

El Fetih lideri Mahmud Abbas da, ABD kararını eleştirdi, Kudüs'ün "Filistin Devletinin ebedi başkenti" olduğunu belirtti. "Trump tarafından verilen karar Kudüs şehrinin gerçekliğini değiştirmeyecek ve bu konuda İsraillilere hiçbir meşruiyet vermeyecektir." diyen Abbas, "Bu karar İsrail'e adeta bir ödüldür, İsrail'in Filistin topraklarında devam eden işgalini teşvik etmektedir." dedi.

Trump'ın kararına dünya liderlerinden de tepki geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Kudüs'ün mevcut durumunun korunması ve İslam dünyasının yekvücut hareket etmesi çok önemlidir" açıklamasında bulundu.

İran hükümetinden yapılan açıklamada ise, Trump'ın kararının "Müslümanlar açısından yeni bir intifadanın başlangıcı olacağı" uyarısında bulunuldu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avon, ABD kararının Ortadoğu'da barış sürecini ve istikrarı daha geniş yelpazede tehdit ettiğini söyledi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan'ın Trump'ın kararını reddettiğini söyledi. Filistin halkıyla dayanışmayı ifade eden Hariri, "Lübnan, Başkenti Kudüs olan Filistinlilerin bağımsız bir devlet kurma hakkını destekliyor." dedi.

Ürdün'den yapılan açıklamada ise ABD'nin bu kararı yasadışı olarak nitelendirildi, kararın "İsrail işgalini pekiştirdiği" belirtildi. Ürdün hükümet sözcüsü Muhammed El- Momani yaptığı açıklamada, "Müzakereler sonucu nihai statüsü karara bağlanmış Kudüs hakkındaki yeni karar, Müslüman ve Hıristiyan toplumlarında öfkeyi uyandırıp sabrın kırılmasına neden olacaktır." açıklamasında bulundu.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Et Tani, Trump'ın kararının barış arayışları içinde olanlar için bir "ölüm cezası" ve "tehlikeli bir tırmanış" olduğunu belirtti.

Suudi Dışişlerinden yapılan açıklamada ise, Filistinlilerin Kudüs'teki hakları vurgulanarak, söz konusu hamlenin "değişmez uluslararası kararlara aykırı" olduğu vurgulandı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "uluslararası anlaşmalara aykırı tek taraflı adımlar, Kudüs'ün işgal altındaki yasal statüsünü değiştirmeyecektir." denildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres,  Kudüs'ün "iki taraf arasındaki doğrudan görüşmeler yoluyla çözülmesi gereken nihai statüsünün hâlen devam ettiğini" belirterek, "İki devletli çözümün alternatifinin olmadığını" söyledi.

AB yüksek temsilcisi Federica Mogherini, AB'nin, Trump'ın Kudüs açıklamasından sonra ciddi endişeler taşıdığını ve bu kararın barışı sekteye uğratabileceğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter'da "Paris'in kararı onaylamadığını" söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May de, Trump'ın kararına katılmadığını söyledi. "Kararın bölgedeki barış umutları açısından yararsız olduğuna inanıyoruz," diyen May, "İngiltere Büyükelçiliği Tel Aviv'dedir ve bunu taşımak için hiçbir planımız yok" dedi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada kararın "Ortadoğu'daki barış sürecini tehdit edip, tüm inisiyatifleri ve müzakereleri umut edilen nihai çözüme ulaşmayı engellediği" dile getirildi.

Pakistan'dan yapılan açıklamada ise, "Böyle bir adım, uluslararası hukukun ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir şekilde ihlali anlamına geliyor." denildi.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu müdürü Raed Jarrar "Dünyada hiçbir ülkenin İsrail'in doğu Kudüs'ü ilhakını tanımadığını," belirterek ABD'nin kararının büyük sorunlara neden olacağının altını çizdi. "Bu karar sadece uluslararası hukukun üstünlüğünü baltalamakla kalmayıp aynı zamanda Filistinlilerin İsrail'in ilhak politikalarının bir sonucu olarak insan hakları ihlallerinin olduğunu gösteriyor" dedi.

Tunus İşçi Sendikası UGTT, kararın bir "savaş ilanı" olduğunu belirterek kitlesel protesto çağrısı yaptı.

İran Amerikan Ulusal Konseyi Başkanı Trita Parsi, kararı şimdiye kadar alınmış "en aptal karar" olarak nitelendirdi. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir