• DOLAR 32.581
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2430.449
  • ...
"ABD'nin Kudüs kararı hukuk dışıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Binali Yıldırım ile Güney Kore Başbakanı Lee Nak-Yeon, Başbakanlık binasında gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, toplantıdaki açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin soru üzerine Yıldırım, "ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ün hukuki statüsünü değiştirecek, ihlal edecek bir açıklama yapacağı yönünde, bugün için bir duyum söz konusudur. Amerika, Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu ifade ediyor veya İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ün tanınması ihtimalinden bahsediliyor. Öyle veya böyle bu iki durum da açıkçası hukuk dışı bir karar olacaktır ve bölgede var olan sorunları da iyice içinden çıkılmaz bir hale dönüştürecektir. Bu yüzden zaman varken, yol yakınken ABD Başkanı'nın bu yönde bir açıklama yapmaması hem bölgenin geleceği hem de küresel barış açısından hayati öneme sahiptir." dedi.

Yıldırım, "Bilindiği gibi Kudüs üç büyük dinin kutsal mekanıdır; İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik. Dolayısıyla burada herhangi bir emrivakiyle değişiklik yapmak hem uzun süreden beri İsrail-Filistin arasında devam eden ve bir türlü çözüme ulaşmamış Filistin devletinin kurulması yönündeki çabaları da ortadan kaldırmış olacak, diğer yandan yeni bir dinler arası çatışmayı da getirmiş olacaktır. İslam alemi bakımından çok hassas bir konudur. Bu konuda herhangi bir adım atılmaması en büyük beklentimizdir, temennimizdir. Bu yöndeki tek yanlı emrivakiler, yanlış adımlar telafisi imkansız sonuçları da beraberinde getirir. İsrail-Filistin arasındaki barışın yegane yolu İsrail'in 1967 sınırları dahilinde olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılığa sahip, Doğu Kudüs başkentli bir Filistin devletinin hayata geçirilmesidir.

Yıldırım, Türkiye haklı davasında Filistinli kardeşlerinin bütün İslam alemiyle beraber yanında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olmaya devam edeceği vurgusunu yaptı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir