• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
"Kudüs; Tüm Müslümanların Harim-i İsmeti, Göz Bebeğidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Kralı  Abdullah ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı hakkında "Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım tüm İslam âleminde infiale sebep olacaktır. Kudüs; tüm Müslümanların Harim-i İsmeti'dir, göz bebeğidir. Kimden gelirse gelsin, bu tarihî hakikati göz ardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır, felakettir" dedi.

Ürdün Kralı Abdullah'ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ürdün diplomatik ilişkilerinin 70. yıl dönümünün kutlandığına işaret etti ve Ürdün'ün FETÖ karşısında izlediği kararlı tutum ile Türkiye'yle sergilediği dayanışmayı takdirle karşıladıklarını söyledi.

"Ekonomik İlişkilere Daha Dengeli Bir Yapı Kazandırmalıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ile Ürdün arasındaki 1 milyar dolar civarında bulunan ikili ticaret hacmini, yatırımlar ve büyük projelerle daha da artıracaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 5-6 yıllık dönemde imzalanan serbest ticaret, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması ve vize muafiyeti anlaşmalarının, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli rol oynadığını kaydetti. Ekonomik ilişkilere daha dengeli bir yapı kazandırma arzusunda olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yönde bugüne kadar attıkları adımları sürdüreceklerini dile getirdi. Ticaret, savunma sanayi, altyapı yatırımları ve turizm alanlarının, ciddi bir iş birliği potansiyeli barındırdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Ürdün arasındaki kültürel etkileşim ile öğrenci değişim programlarının da geliştiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl 50 Ürdünlü öğrenciye Türkiye burslarıyla üniversite okuma imkânı sunduklarını, TİKA'nın da çok farklı alanlarda Ürdün'de ciddi projeler yürüttüğünü hatırlattı ve bu çalışmalarını önümüzdeki süreçte de devam ettireceklerini açıkladı." dedi.

"Kudüs Konusundaki Yanlış Bir Adım, Tüm İslam Âleminde İnfiale Sebep Olacaktır"

Ürdün Kralı II. Abdullah ile yaptıkları görüşmelerde, bölgedeki güncel gelişmeleri de ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerinin en önemli başlığını, Kudüs'teki gelişmelerin oluşturduğunu belirterek, "Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihî statüsünün muhafazası hususunda Ürdün'le aynı hissiyatı paylaşıyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Ürdün Haşimi Krallığı'nın Kudüs'teki kutsal mekânların hamisi olarak oynadığı kritik rolü çok önemsiyoruz. Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım tüm İslam âleminde infiale sebep olacaktır. Bu barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni gerilimlerin, yeni çatışmaların fitilini ateşleyecektir. Kudüs, tüm Müslümanların Harim-i İsmeti'dir, göz bebeğidir. Kimden gelirse gelsin bu tarihî hakikati göz ardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır, felakettir. Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği iç politik hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemlidir. Orta Doğu'da istikrar için yegâne yol 1967 sınırları dâhilinde bağımsız bir Filistin Devleti'nin başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde vücut bulmasıdır." ifadelerini kullandı.

"İslam dünyası Kudüs konusunda bir ve beraber hareket etmeli"

İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak 13 Aralık'ta İstanbul'da olağanüstü liderler zirvesi toplayacaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveden bir gün önce üye ülkelerin dışişleri bakanlarının toplanarak zirveye ön hazırlık yapacağını, zirvede alınacak kararları ve sonuç bildirgesini tüm dünyaya açıklayacaklarını sözlerine ekledi. "İslam dünyasının Kudüs'ün statüsünün korunması noktasında bir ve beraber hareket etmesi çok önemlidir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arap Ligi Dönem Başkanlığını üstlenmiş olan Ürdün Kralı II. Abdullah'la bu süreçte yakın diyalog hâlinde olmaya önem verdiklerini belirtti.

"Kudüs'ün Hukuki Statüsünü Değiştirecek Her Türlü Adımdan Uzak Durulmalı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben buradan tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum: Kudüs'ün Birleşmiş Milletler kararlarıyla da defalarca teyit edilmiş hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Hiç kimsenin kişisel hevesleri uğruna milyarca insanın kaderiyle oynamaya hakkı yoktur. Böylesi bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir" açıklamasında bulundu. Ürdün Kralı II. Abdullah ile Suriye ve Irak'taki gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğüne büyük önem veriyoruz. Ürdün'ün de bu bağlamdaki gelişmeleri yakından takip ettiğini, bizimle aynı endişeleri paylaştığını gördük. Suriye ve Irak'ı terk etmek zorunda kalan milyonlarca kardeşimize ev sahipliği yapıyoruz. Bugün itibariyle Türkiye 3 milyon, Ürdün ise 1 milyonun üzerinde Suriyeliyi misafir ediyor. Önümüzdeki dönemde bu konulardaki iş birliğimizi bölgenin barış, güvenlik ve istikrarına katkı sağlayacak şekilde daha da güçlendireceğiz." şeklinde konuştu.

Ürdün Kralı Iı. Abdullah: "İki Devletli Çözüme Bir Alternatif Yok"

Ürdün Kralı II. Abdullah da bölgesel gelişmelerin, iki ülkenin istişare etmesini ve koordinasyon içinde olmasını her zamankinden daha çok zorunlu kıldığını dile getirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kudüs konusunda Ürdün'e verdiği desteğe vurgu yaptı. Yaptıkları görüşmelerde, Filistin konusunda iki devletli çözümün bir alternatifinin olmadığı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mutabık olduklarını vurgulayan Ürdün Kralı II. Abdullah, bir barış anlaşmasını ve bölge istikrarını iki devletli çözümün getireceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısının ardından Ürdün Kralı II. Abdullah'ın onuruna, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir