• DOLAR 32.332
  • EURO 35.084
  • ALTIN 2297.69
  • ...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in KDV oranlarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Ağbal, Yüzde 18 olan KDV genel oranının aşağı çekilmesiyle ilgili bir çalışmanın bulunmadığını açıkladı. 

Gürer, soru önergesinde "Halen yüzde 18 olan KDV genel oranının aşağı çekilmesi ve gelir vergisi dilimlerinde değişiklik yapılmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?" şeklindeki sorunun Maliye Bakanı Ağbal tarafından yanıtlanmasını istedi. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine verdiği yanıtta, "3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28'inci maddesi ile Bakanlar Kuruluna verilen yetki uyarınca katma değer vergisi oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için yüzde bir, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için yüzde 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için yüzde 18 olarak tespit edilmiştir." dedi. 

Ağbal, "Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde düzenlenen vergi tarifesinin gelir dilim ve tutarları, aynı Kanunun mükerrer 123 üncü maddesi gereğince her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanmakta olup, bu şekilde belirlenen tutarları yüzde 50'sine kadar artırmaya veya indirmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır" şeklinde açıklamada bulundu. 

KDV oranlarıyla ilgili düzenleme yapma yetkisinin Bakanlar Kurulu'na ait olduğunu kaydeden Ağbal, "Bugün için Bakanlığımızda bu hususlara yönelik yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır." diye konuştu. (İLKHA)