• DOLAR 32.332
  • EURO 35.079
  • ALTIN 2279.419
  • ...
"Aileler Çocuklarına Moral Versinler"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Birey Dershanesi Rehber Öğretmeni Yılmaz, ÖSYM tarafından 1 Nisan 2012 tarihinde yapılacak olan YGS ile ilgili hem öğrencilere hem de ailelere tavsiyelerde bulundu.

 

"Sınavın yaklaşmasıyla farklı duyguların yaşandığı iklimde öğrencilerin kendi analizlerini yaparken sınavın 1 Nisan tarihinde yapılacak olması öğrencileri hayrete düşürüponların kabus görmelerine neden olmuştur" diyen Yılmaz, öğrencilerin her gün kabus görmektense hayat uykusundan uyanmalarını tavsiye ederek, "Uyarıcı durumunda olan bizler öğrencilerimizi aydınlatırken aile ve kamuyu da bir nebze olsa bilinçlendirmeyi prensip biliyoruz. Bu noktada temel sorunların cevap bulması için pratiklerimizi cömertçe paylaşmak isterim" diye konuştu.

 

"YGS nedir? YGS'nin YGS'de muhtevası nedir? YGS'de hangi bölümler var? Hayatımızı etkileyecek bölümler hangileri, taban puan, tavan puan nedir? İki yıllıklar (ön lisans ) dört yıllık( lisans bölümleri) baraj puanı kaçtır ?" gibi sorulara yanıt veren Yılmaz, YGS'nin altı bölümden oluştuğunu hatırlatarak, "YGS yüksek öğretime geçiş sınavıdır. YGS -1 matematik ağırlıklıdır: Bilgisayar öğretmenliği YGS-2 fen ağırlıklıdır, fen ağırlıklı bölümde hemşirelik, patoloji, anestezi, laboratuvar vb. bölümler. Burada atamalarının rahat olması nedeniyle ekonomik anlamda tavsiye edilen bölümlerdir YGS-3, Türkçe ağırlıklı bölümdür. bu bölümde öne çıkan bölümler tıbbı dokümantasyon, adalet bölümüdür. Atamalarının kolay olmasının ötesinde adalet bölümünü bitirip dgs dikey geçiş sınavında başarılı olduğumuz taktirde hukuk fakültesi öğrencisi olabiliriz. Bu da ayrı avantajımızdır.YGS-4 sosyal ağırlıklı bir bölümdür. Zihin engelliler, İşitme engelliler, Din kültürü öğretmenliği, İlahiyat bu bölümdedir.Bunlar atanın rahatlığıyla birlikte sabır ve isteyen fedakarlık isteyen bölümlerdir. YGS -5 Türkçe ağırlıklı bölüm olup en avantajlı bölümleri, Çocuk gelişimi,Okul Öncesi Öğretmenliğidir. YGS -6 matematik ağırlıklı bölümdür.Bazı sağlık bölümleri bu bölümdedir.YGS de iki yıllık okullar için 14, dört yıllıklar için baraj 180 dir. YGS, birinci basamak sınavıdır. YGS yüzde 40 İkinci basamağı etkilemektedir. Taban puan 100, tavan 500 puandır. Diploma notunun geçen yıla göre düşmesi öğrencilerimizi tedirgin etmektedir. Herkesin aldığı puana göre yüzdelik dilime bakıp tercih yapmamız mantıklı olacaktır. Meslek liseleri kendi bölümlerini tercih ettiğinde ek puanları okul başarısına göre verilecektir. Katsayı mağduriyetinin giderilmesi eğitime ivme kazandıracaktır.Dikkat edilmesi gereken başka hususlar YGS altı bölümünün herhangi birisinden barajı geçtiğimizde ikinci basamağa girmeye hak kazanıyoruz . Geçen yıl bu konuda mağdur olan kardeşlerimize şahit olmuşuzdur . Kız meslek lisesi çocuk geliminden mezun olan kardeşlerimiz herhangi bölümden 385 aldıkları taktirde Açık öğretim okul öncesi öğretmenliğini kazanıp dört yıl sonra atanabileceklerdir. Mühendislik bölümünü isteyen öğrenciler ikinci sınava girmek zorundadırlar.Sınavsız geçişlerde meslek liseleri öğrencileri kendi bölümlerini tercih ettiğinde yaşı küçük olan diploması iyi olan, yeni mezun olan, ikamet ettiği ili tercih de avantajlıdır. Meslek bölümlerine dışarıdan yüzde 30 kontenjan verilmektedir. Açık öğretim kontenjansız bölümleri tercih ettiğimiz de bir yıl sonra puanımız kırılmayacaktır kontenjanlı bölümleri tercih ettiğimizde puanımız kırılacaktır. Ailelerin sınav noktasında empati kurmalarını, kritik süreçte çocuklarına moral motivasyon noktasında yardımcı olmalarını tavsiye ediyorum.Eğitime gönül veren bütün arkadaşlarımıza teşekkürü borç bilirim" şeklinde konuştu.
(Furkan Bingöl-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir