• DOLAR 32.511
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2485.447
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Tüm Engelliler Ve Aileleri Yardımlaşma Derneğince (TEDAY), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, Yunus Emre Sevgi Parkı'ndaki dernek binasında düzenlenen etkinlikte konuştu.

Sarıeroğlu,  mesleki eğitim kurslarının önemine işaret ederek, engelli vatandaşların bu kurslara katılması gerektiğinin altını çizdi.

Bu kurslarla, girişimcilik faaliyetlerini destelediklerini belirten Sarıeroğlu, iki engelli vatandaşın İŞKUR'un verdiği hibe desteğiyle kendi işini kurduğunu anlattı. Sarıeroğlu, "Buradan ilan ediyorum, 11 Aralık son günümüz. 11 Aralık'a kadar İŞKUR'dan kendi işini kurmak için hibe desteği almak isteyen kardeşlerimiz, lütfen başvurularını yapsınlar. Geri ödeme yok. 36 bin liraydı, göreve geldik 50 bine çıkardık ki çok rahat şekilde kurulsun, bir daha kafa yoracak konu kalmasın, işe hemen başlasın kardeşlerimiz diye. Şu anda başvurularımız açık durumda." diye konuştu.

Sarıeroğlu, "İŞKUR`dan kendi işini kurmak isteyenler için hibe desteğinde son gün 11 Aralık. Lütfen gidin başvurularınızı yapın" çağrısında bulundu.

Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek veriliyor.

Verilecek desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak.

Hibe desteği için öncelikle İŞKUR`un ilgili formunu doldurmalısınız.

Hibe Desteği İçin Kabul Edilecek Projeler

Desteklenecek projeler;

1- Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,

2- Eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,

3- Engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler,

4- Engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler,

5- Engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitimine yönelik projeler.

6- Korumalı işyeri desteğine yönelik projeler.

Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, işyerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları ile kendi işini kurmak isteyen engelliler projelerini 11 Aralık 2017 tarihine kadar hazırlayıp bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerimize teslim edebilirler.

Kimler Hibe Desteğine Başvurabilir?

Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az % 40 olduğu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelenen kişiler mevzuatımızda engelli olarak kabul edilmektedir. Kendi işini kurmak isteyen engellilerin aşağıdaki bütün şartları taşıması gereklidir.

a) İŞKUR`a kayıtlı olmak,

b) Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücünün en az % 40`ından yoksun olduğunu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelendirebilmek,

c) 18 yaşını tamamlamış olmak,

d) Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak,

e) Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte vergi kaydı ve terk mükellefi olmamak),

f) İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek,

g) Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak,

h) Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak.

Hazırlanacak projelerde hiçbir şekilde depozito,su, elektrik, iletişim vb. abonelik ücretleri, çalışanların ücretleri, işlenerek veya doğrudan satılacak ürünlerin bedelleri, vergi, resim, harç, çeşitli üyelik ücretleri, cezalar, işin konusu ile doğrudan ilgisi olmayan ve işin kurulmasına engel olmayan demirbaş ve diğer malzemelerin bedelleri, kurulmuş bir işletmenin geliştirilmesini, değiştirilmesini amaçlayan giderler, engellilerin erişebilirliklerini sağlayıcı olması şartı ile inşaat, tadilat ve bakım giderlerİnin toplam kuruluş desteğinin yüzde 10`unu aşan kısmı desteklenmeyecek.

Ne Kadar Hibe Desteği Veriliyor?

Komisyon değerlendirmesi sonrasında kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelerde, başvuru sahibinin talep etmesi halinde, aşağıdaki maliyetler karşılanabilecektir:

a) Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 3.000 TL.

b) İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60`ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 11.000 TL.

c) Kuruluş desteği: Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 36.000 TL.

Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki adreslere başvurulabilir: