• DOLAR 32.509
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2488.387
  • ...
Tarihte Bugün!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

3. Halife Hz. Osman asiler tarafından şehid edilince başta Medine`liler olmak üzere Müslümanların çoğu Hz. Ali`ye biat ederek onu halife seçmişlerdi.

Hz. Ali de diğer tüm sahabeler gibi Hz. Osman`ın katillerini bulup cezalandırmak istiyor ama masum insanlara zarar vermemek için acele etmeden derin bir araştırma yaparak bunu gerçekleştirmeye çalışıyordu.

Hz. Aişe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyr, Hz. Ali`ye biat etmelerine rağmen cezalandırma işinin gecikmesinden rahatsız olup katillerin halife tarafından korunduğu zannına kapıldılar. Hz. Aişe liderliğinde bir ordu kuruldu ve katillerin bizzat cezalandırılması amacıyla Basra`ya gidildi.

Müslümanlar arasında çift başlılığın ve kan dökmenin bir felaket olacağını düşünen Hz. Ali; Hz. Aişe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyr`e elçi göndermiş ve anlaşma sağlanmıştı. Ama fitneciler rahat durmamış her iki tarafı da çeşitli hilelerle şüphelere sokarak savaş meydanına çekmeyi başarmışlardı.

Hz. Ali`nin ordusu Basra yakınlarında Hz. Aişe`nin ordusunu yenmiş savaş sonunda her iki taraftan binlerce Müslüman şehid olmuş Hz. Talha ve Hz. Zübeyr bu savaşta şehid olmuşlardı.

Büyük fitnelere yol açan bu ilk olay Hz. Aişe`nin devesi etrafında gerçekleştiği için bu olaya deve manasına gelen Cemel olayı denmiştir.

İslam ümmetinin büyük çoğunluğu bu olayda iki tarafın da iyi niyetli olduğunu bu nedenle kötülenmemeleri gerektiği inancındadır.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir