• DOLAR 32.575
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2420.05
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Akdeniz`den Bakış; Neden Irak, Vazgeçilmezimiz Irak konulu panel Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası`nda yapıldı. Yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan ŞUTSO Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol Irak`ın dost bir ülke olduğunu ve bu dostluğun devamı ve ülkeler arası ihracatın gelişimi için gayret göstermek gerektiğini vurguladı. ŞUTSO Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol`un konuşmasının ardından Irak Ankara Büyükelçisi Hişam Al Alawi de Türkiye ve Irak`ın geçmişten gelen dostluğunun bulunduğunu ve bu dostluğun iki ülke arasında ticareti geliştirdiğini ve sürdürdüğünü ifade ettiği bir konuşma gerçekleştirdi. Büyükelçisi Hişam Al Alawi konuşmasında Irak`ın mevcut potansiyelleri, sektörel iş alanları ve yatırım fırsatları konusunda da açıklamalarda bulundu.

Biz Dünyanın Merkezindeyiz, Komşuyuz Ve Komşu Olmaya Da Devam Edeceğiz

Irak'ın köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Hişam Al Alawi, "Türkiye ve Irak arasında stratejik bir ilişki var. Biz dünyanın merkezindeyiz, komşuyuz ve komşu olmaya da devam edeceğiz. Bu anlamda ülkelerimiz arasındaki ilişkiler çok önemli. Tarihi, ekonomik, geleneksel ve dini, her anlamda çok fazla ortak yönümüz var. Bizim ekonomilerimiz birbirini tamamlıyor. Irak'ın zengin petrol üretimi var. Bugün itibariyle ham petrol ihracatımız günlük 4 milyon dolar. Üretimimizi ve ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Al Alawi: “İş Adamlarımız Sizinle Çalışmak İstiyor”

Enerjide, tarımda, birçok alanda yenilikler yapmaları gerektiğini belirten Al Alawi, şöyle devam etti: "Bu anlamda Türkiye'nin tecrübelerine güveniyoruz. İki ülkenin birlikte iş yapması menfaatleri gereğidir. İlişkilerin artırılmasını istiyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmine bakacak olursak 2003-2004 yıllarında 1 milyar doların altında bir ciromuz vardı, şu anda 30 milyar dolara çıkmış durumda. Bu her iki ülkenin yöneticilerinin başarılı çalışmaları sayesinde oldu ancak daha yüksek rakamlara ulaşacak potansiyellerimiz var." Hişam Al Alawi, Irak'ın zor bir süreçten geçtiğine ve son yıllarda DEAŞ gibi bir terör örgütüyle mücadele ettiğine dikkati çekerek, "Şehirlerimizin yeniden inşası için çalışacağız, aynı zamanda ekonomimizi çeşitlendirmeye ağırlık vereceğiz. Bu sizin için daha çok iş fırsatı anlamına geliyor. Bu konularda çok tecrübeli olduğunuzu biliyoruz. İş adamlarımız sizinle çalışmak istiyor." dedi.