• DOLAR 32.541
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2433.141
  • ...
İmam Gazali`ye göre çocuk eğitimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KÜBRA GÜNDÜZ / DOĞRUHABER

Bugün inşallah İmam Gazali`ye göre çocuk eğitimi nasıl olur ona değineceğiz:

Çocuk, ebeveynin yanında Allah`ın büyük bir emanetidir. Onun tertemiz kalbi berrak ve soyut bir cevherdir. Bu mübarek ve tertemiz kalp nakledilen her işe kabiliyetlidir. Hangi tarafa yöneltilirse, oraya meyleder. Eğer ebeveyn çocuğa hayrı öğretirse, hayr yolunda büyür. Dünya ve ahiretine de sahip olur ve de anne-babası bu sevaba nail olur. Eğer ki ebeveyn şerri öğretirse, şaki olur, helak olur. Günahı da onun terbiyesiyesinden mesul olan anne-babasının üzerinde olur.

“Ey inananlar, kendinizi ve ailenizi bir ateşten koruyun ki, onun yakıtı insanlar ve taşlardır” (Tahrim,6)

1.Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren bizlerin gözetimi altında olmalı, ihmal edilmemelidir.

2.Çocuğu korumak ancak; ona edebi öğretmek ve ona güzel ahlakları talim ettirmek ile mümkün olur.

3.Çocuğa akıl etme alametleri görüldüğü dönemlerde, onu en güzel şekilde yetiştirmek gerekecektir. Bunun ilk göstergesi de hayâ duygusunun belirginleşmesidir. Çocuk eğer utanarak bir kısım eylemleri bırakmışsa bu aklın nuru onun üzerinde doğmuş olduğunu gösterir.

4.Çocuğa lüks, fazla abartılı giysiler alıştırılmamalı, daha çok sade elbiseler sevdirilmelidir. Zevke dalan ve israftan kaçınmayan çocuklardan da çocuklar uzak tutulmalı.

5.Ne zaman çocukta iyi bir davranış görülürse, bundan dolayı çocuk mükâfatlandırılmalıdır.

6.Eğer çocukta küçük bir hata görüldüğüne bunu görmemezlikten gelinmeli, hayâ perdesini yırtmaya özen gösterilmeli ve ayıbı dışarıya verilmemelidir.

7.Çocuğu sürekli olarak azarlamak doğru olmaz. Sürekli yapılan azarlamalar, azarlamanın tesirini yok eder ve konuşmanın da onun kalbinde tesiri kalmaz.

8.Ebeveyn Çocuğuna oturup, kalkmayı, terbiyeyi, doğru söz söylemeyi öğretmelidir. Çocuğa isterse yalan olsun yemin etmekten menetmelidir ki çocuk, küçüklüğünde bu tür davranışları alışkanlık haline getirmesin. Lanet etmekten ve küfür etmekten çocuğunu menetmelidir. Böyle konulan arkadaş ortamlarından da sakındırmalıdır. Çünkü bu tür çirkin şeyler, hiç şüphe yok ki, kötü arkadaşlardan sirayet eder.

9. Ebeveyn kendisinden büyük, yaşlı insanların yanında edeple oturmayı, kalkıp yerini vermeyi, çocuğuna telkin etmelidir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir