• DOLAR 32.529
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2477.721
  • ...
Kişi Dostunun Dini Üzeredir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FATIMA BOZKURT / DOĞRUHABER

Kişi Dostunun Dini Üzeredir

“Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.” (Ebu Davud, Edeb, 19, Tirmizi, Zühd, 45)

Bir insanın etkisinde kaldığı kişilerin belki de başında gelir dostu. Dost insan için çok büyük önem taşır. İnsan için dostunun düşünceleri önemlidir, bir konuda karar vereceği zaman dostunun fikrini alıp harekete geçer. Nihayetinde insan dostunun hayatını, farkında olmadan kendi hayatına katar, bir süre sonra ona benzemeye başlar.

Dostunun konuşma içinde kullandığı kelimeleri farkında olmadan kullanmaya başlar, benzer şekilde giyinir, yavaş yavaş aynı şekilde düşünmeye başlar. İşin tuhafı ise kimseden etkilenmeyeceğini söyleyen insan bile zaman içinde öylesine etkilenir ki o arkadaşı olmadan önce de arkadaşından aldığı alışkanlıkları varmış gibi hisseder.

Peki, bunların ne önemi vardır? Bir insan arkadaşından en fazla ne kadar etkilenebilir? Beş vakit namazını kılarken dininden döneni de görebilirsiniz, din ile alakası yokken alim olanı da görebilirsiniz. Yalnızca bir tanecik arkadaş bu kadar ileri seviyede bir değişikliğin sebebi olabilir.

Ancak bu değişim şu anlama gelmemelidir; “eğer kötü alışkanlıkları olan biriyle yakınlaşırsam ben de etkilenirim”. Bu şekilde olan bir arkadaşlıkta sizin etkileyen taraf olmak için çabalamanız gerekir. Eğer etkileyen taraf olamıyorsanız ve etkileneceğinizi düşünüyorsanız uzak durmanız gerekir. Çünkü bu durumda sizin etkilenmeniz kaçınılmaz bir sondur.

Etkilenen taraf olmamak için en ufak şeyde bile taviz vermeyin, küçük tavizlerle kendimiz olmaktan çıkarız ve her şey küçük bir taviz ile başlar ama ne kadar küçük ve basit de gelse verdiğiniz taviz, Allah`ın rızasının önüne dostunuzun rızasını veya başka bir şey koyduğunuzda yolunuzu kaybetmeye başlarsınız.

Ve unutmayın ki etkileyebilmek için bilgi sahibi olmak elzemdir. Bu nedenle çokça ilim sahibi olmak için çalışmamız gerekir.

Rabbim bizleri ilim ve takva sahibi olan ve dostlarına güzel hasletler aşılayan kullarından eylesin,

Allah`a emanet olunuz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir