• DOLAR 32.651
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2491.56
  • ...
"Bugün `engellenmekten` kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur-Sen ve Eğitim-Bir Sen Gaziantep Şubesi Engelliler Komisyonu Başkanı Mehmet Yıldız, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla düzenlediği basın toplantısıyla bir açıklama yaptı. Yıldız, bu günün sadece bir kutlama günü olmadığını, farkındalıkları artırma günü olduğunu ve bu günün engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günü olduğunu vurguladı.

Memur-Sen Gaziantep Şube binasında düzenlenen basın toplantısında Yıldız, özellikle de engellilerin günlük hayatta karşılaşmış oldukları sosyal, ekonomik, fiziki ve benzeri her türlü sıkıntının gündeme getirilmesi ve çözüme kavuşturucu çalışmalar yapılması konusunda böyle günlerin önemli bir fırsat oluşturduğunu belirtti.

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü"nün bir kutlama günü değil, farkındalıkları da artırma günü olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bugün engellilikten ziyade engellenmekten de kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günüdür. Ülkemizde on milyondan fazla engelli çözüm bekleyen birçok sorunuyla toplumsal hayatın içerisinde yer almaktadır. Bu sorunların köklü çözümlerle ortadan kaldırılmasının yanı sıra bir daha karşılaşılmamak üzere gerekli tedbirlerin alınması da büyük önem arz etmektedir." dedi.

"Engelli yoktur, engeller vardır"

Yıldız, "'Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır' diyen sendikamız da, hiçbir zaman üzerine düşen görevleri yapmaktan geri durmamış ve engelliler için de her zaman taşın altına elini koymasını bilmiştir. 'Engelli yoktur, engeller vardır' sloganıyla faaliyete başlayan komisyonumuz, engellenmenin temel sebeplerini ortadan kaldırmayı kendine ilke edinmiştir."ifadelerini kullandı.

Engelliler olarak iş hayatı dahil olmak üzere çeşitli alanlarda farklı zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Engelli çalışanların sorunları ivedilikle çözüme kavuşturalı"

"2000'li yıllardan sonra engelli vatandaşlarımız birçok kazanım elde etmiş, gerek kamu gerekse özel sektörde istihdam edilme imkanına kavuşmuştur. Ancak başta da değindiğimiz gibi engelliler olarak iş hayatı dahil olmak üzere çeşitli alanlarda birçok farklı zorluklarla karşı karşıya kalmaktayız. Yardımcı hizmetler sınıfına atanan engelli memurlardan amirlerince doğal olarak da bir iş gücü beklenmekdir. Ancak engellinin yapıp yapamayacağı işler konusunda mevzuatta bir tanım bulunmadığından dolayı bu beklenti tamamen amirlerin insiyatifine bırakılmış durumdadır. Bunun sonucunda verilen görevi tam olarak yerine getiremeyen engelli çalışan üzüntü duymakta hem de çalıştıkları kurumun da işleri aksamaktadır. Bu yüzden hem çalıştıkları kurumun işleri aksamakta hem de engelli çalışanlar işini tam anlamıyla yapamamanın üzüntüsünü yaşamaktadırlar. Sendikamızın da engelliler komisyonu olarak eğitimine bakılmaksızın yardımcı hizmetler sınıfında istihdam edilen engelli çalışanların sorunlarının ivedilikle çözüme kavuşturulmasının bizleri mutlu edeceğini belirtmek isteriz."

Kaynaştırma eğitim politikasındaki alt yapı eksiklikleri sebebiyle ilkokul sonrası ortaokul ve lise eğitimi aşamalarında engelli çocukların özel eğitim ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanamadığını ifade eden Yıldız, "Bu öğrencilerimize yönelik okullarda özel eğitim sınıflarının açılmasının, engelli çocuklarımızın eğitim kalitesini yükselteceğine inanıyor ve engelli öğrencilerimizin mesleki eğitimlerinin daha kolay verilebilmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını da beklediğimizi ifade etmek istiyoruz. Sosyal yaşam açısından ise erişilebilirlik kavramına öncelikle dikkat çekiyoruz."şeklinde konuştu.

Engellilerin kamusal hayatın her alanına bağımsız kişiler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam anlamıyla düzenlenmesiyle mümkün olabileceğine işaret eden Yıldız, erişilebilirlik ortamı sağlanabildiği taktirde hayatın her alanında engelliliğin "engel" olmaktan çıkacağının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Engelli vatandaşlarımız arasındaki eşitsizliğe son verilmeli"

"İçinde bulunduğumuz 21'inci yüzyılda yetersizliğin ve yaşanılan birtakım zorlukların nedeni de engelli olma durumu değil, fiziki, sosyal ve ekonomik engellemelerle karşılaşmamızın getirdiği engellerdir ve çalışma hayatında yer almayan engelli vatandaşlarımız devletimizin ödediği engelli maaşlarının ailede kişi başına düşen gelirin hesaplanmasıyla bağlanması ve bu sınırın da düşük tutulması sonucu engelli aylıklarını alamamaktadır ve büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Dileğimiz çalışmayan her engellinin ekonomik standardının yükselmesi, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca ödenen bu engelli maaşlarının uygun standartlara ulaştırılarak çalışamayan engelli vatandaşlarımız arasındaki eşitsizliğe son verilmesidir."

Yıldız, atama bekleyen engellilerin ilgili kadrolarda istihdam edilmesi hususunda da ivedilikle çalışma yapılmasının diğer önemli konulardan olduğunu sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir