• DOLAR 32.518
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2487.99
  • ...
Diyarbakır`da Aşk-ı Hat sergisi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakırlı hattat Mehmet Han Akan, 5 yıl boyunca uğraş verip hazırladığı birbirinden farklı 130 adet hat eserini Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesi Sümer Park Sergi Salonunda, hat severlerle buluşturdu.

Hattın estetik ve ölçü üzerine yapılan bir sanat olduğunu söyleyen hattat Mehmet Han Akan, hattın Allah'ın kelamı olduğuna işaret etti.

Hattatlığın herkese nasip olmadığını belirten Akan, "Hattatlık bazen herkese nasip olmuyor. Ben ortaokuldayken çok değerli bir hocamın teşvikiyle onun ismini yazmıştım. O da bana ilerde iyi bir hatta olabileceğimin kıvılcımını yaratmıştı, ben de o gün bu gün hat sanatı üzerine çalışıyorum. 7-8 yıl önce icazetimi aldım. Ve şimdi İstanbul'da ders veriyorum. Hem hat ve hem de kaligrafi üzerine çalışıyorum. Artık öğrenci yetiştirmeye çalışıyorum. Hat Allah kelamıdır. Allah kelamını yaparken o manevi his ve duyguyla hareket edersiniz. Onun en zarafeti şeklini ortaya çıkarmaya çalışırsınız. Estetik ve ölçü üzerine yapılan bir sanattır ama bir de Allah kelamı olduğunu unutmadan yaparsanız daha başarılı olursunuz. Hattın verdiği bir meditasyon hali vardır, yani hat bir meditasyon sanatıdır ve siz onu yaptığınız zaman sıkıntıdan kederden uzaklaşırsınız. O rölantide yaşarsınız." dedi.

Amacının güzel bir kadim kelamı yazarak güzel eserler otaya çıkarmak olduğunu belirten Akan, bu hat eserlerinin yaşaması için öğrenciler yetiştirmek olduğunu ifade etti.

Halk tarafından eserlerinin ilgi gördüğünü belirten Akan, "Güzel bir ilgi alaka, duyarlılık görüyorum. Ben bu konuda Diyarbakırlılar adına çok mutluyum. İnşallah 15 gün sergimiz açık kalacak herkes ailesi ile beraber evindeymiş gibi rahatlıkla gelip burayı gezip hat konusunda feyiz alacaktır. Hatta çocuklarını da böyle bir sanat üzerine yeşil ışık yakıp çocukları hat sanatına hat kurslarına gönderebilirler." ifadelerini kullandı. (Mehmet Çelik-İLKHA) 




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir