• DOLAR 32.36
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.158
  • ...
"Kış lastiği can ve mal güvenliği için önemlidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu dün itibariyle başladı. Nisan 2018'e kadar geçerli olacak kış lastiği kullanılması zorunluluğu ve mevsim koşullarının da ağırlaşması üzerine araçlarına kış lastiği taktırmak isteyen sürücüler, oto lastikçiler de yoğunluk oluşturdu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklığının düşmesiyle oto lastikçilerin yolunu tutan sürücüler, araçlarına kış lastiklerini takmaya çalışıyorlar. Uygulamanın başlamasıyla lastikçilerin yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten oto lastik bayilerinden Mert Durakoğlugil, sürücülerin can ve mal güvenlikleri için kış lastiklerini mutlaka taktırmaları gerektiğini söyledi.

Araç sahiplerinin yasal olarak araçlarına kış lastiklerini takmaları gerektiğini ifade eden Durakoğlugil, kış şartlarının etkili olması ve zorunlu kış lastiği takma uygulamasının da başlamasıyla sürücülerin oto lastikçilerine yöneldiğini belirti.

Durakoğlugil, günde yaklaşık 30 aracın lastik değişimini yaptıklarını ifade ederek, "1 Aralık itibariyle kış lastiği uygulaması başladı. Bugün fazlasıyla yoğun oldu. Her sene kış lastiğine olan önem gittikçe artıyor. Sürücüler artık önem vermeye başlıyor. Kış lastiğinin yaz lastiklerine özelliği ise yumuşak havada 6 derecenin altında lastiğin yumuşamasıyla alakalıdır. Bundan dolayı sürücüler de kış lastiklerini taktırmaya başladı." dedi.

Yoğunluğun iki hafta daha süreceğini dile getiren Durakoğlugil, "Yoğunluğumuz her geçen gün daha çok artmaktadır. Artık havaların soğumaya başlaması ve yağışların olmasıyla işlerimiz de daha fazla artacaktır. Kış lastiği uygulaması başladığı için anormal bir yoğunluk yaşıyoruz. Bu dönemlerde buralar hep kalabalık olur. Müşteriler, ticari araçlarının yanı sıra binek araçlarına da kış lastiği taktırıyor. Hem binek hem ticari araç gelince yoğunluk yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kış lastiği takmanın önemine de değinen Durakoğlugil, "Kış lastiği biraz daha kalındır ve vakumludur. Fren mesafesi ıslak ve soğuk havada daha kısadır. Yaz lastiğinde ise tam tersidir. Bundan dolayı bunun önemini bilen sürücüler araçlarına kış lastiği takıyor. Kış lastiğinin maliyetinden kaçmamak lazım. Kış lastiğini takarken yaz lastiğinin de ömrünü uzatıyorsunuz. Çünkü kış boyunca yaz lastikleri beklemeye alınıyor. Bunu da asla artı bir maliyet olarak düşünmemek lazım. Sonuç itibariyle insanların paraları canlarından daha kıymetli değildir." şeklinde konuştu.

Kış lastiğinin fiyatlarının araç ve ebatlarına göre değiştiğini bilgisini veren Durakoğlugil, araçların her dört lastiğinin de değiştirdiklerini ve ortalama olarak 4 adet kış lastiğinin 700 lira olduğunu söyledi.

Aracına kış lastiği takan Fatih Köse isimli sürücü ise can güvenliği için tüm sürücülerin araçlarına kış lastiği takması gerektiğini ifade etti.

Köse, "Kış lastiği uygulaması için çok önemli bir etkendir. Bilinçli tüketici bunun farkında ama bilinçli olmayan kişiler bunun farkında değildir. Çünkü bu lastikler diğer lastiklerden farklıdır. 6-7 derecede lastiğin yeri tutma ve ısınma kabiliyeti daha bir farklı oluyor. Ama dört mevsim lastiği taktığınızda 6-7 derecenin üstünde veya altında farklı bir etken gösteriyor. Bundan dolayı da sağlıklı bir yol kat etmek, yakıttan tasarruf etmek, can, mal güvenliği, kurallara uymak ve trafiği de tehlikeye sokmamak için kış lastiği takılmasının çok büyük bir önemi var. Bunu bilinçli olarak yapmak lazım. Kış lastiğini kışın yaz lastiğini ise yazın kullanmak lazım." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir