• DOLAR 32.592
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2505.504
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Antalya Ticaret Borsası Kasım ayı Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili meclis üyeleri bilgilendirildi. ATB Başkanı Ali Çandır, Meclis`te ekonomiye ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rakamlar Motive Edici Değil

ATB Başkanı Çandır, döviz fiyatları, faiz, işsizlik, tüketici ve üretici güven endekslerinin geleceğe yönelik iş dünyasını motive edecek düzeyde olmadığını vurguladı. Çandır, “Tek beklentimiz ise önümüzdeki günlerde açıklanacak büyüme rakamlarının iyi gelecek olmasıdır. Büyüme rakamlarının iyi gelmesine rağmen yatırım ikliminin iyileştirilmesiyle sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme sağlanabilir. Ekonomi yönetiminin bu konuya odaklanmasını en büyük beklentimizdir” diye konuştu.

Destek Devam Etsin

Üyelerin geçen yıl finansmana erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle uygulamaya konulan Kredi Garanti Fonu destekli kredilerinin devam etmesini beklediğini bildiren Çandır, üyelerin KDV ve geçici vergi mevzuatı olmak üzere maliye politikalarında kolaylıklar sağlanması talep ettiğini kaydetti. Çandır, üyelerin 2018 yılı bütçesinde istihdam desteğinin kaldırılmış olmasının da mevcut sıkıntıyı artıracağını ifade ettiğini bildirdi.

Etin Püf Noktası Üretim

Son zamanlarda yaşanan kırmızı et sıkıntısına da dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, şunları söyledi:

“Bu konuda tek başına kazanacak ya da kaybedecek bir taraf yok. Tüketici, zincir market, kasap, aracı ya da üretici kesimlerini topyekun memnun etmenin zor bir durum olduğunun bilincindeyiz. Ancak durum her ne olursa olsun serbest piyasa ekonomisinin var olduğu bir piyasada devletin hem üretici hem ticaret erbabını terbiye edici uygulamalarla problemi çözmeye çalışması kabul edilemez. Bu konudaki çözüm önerilerimizi en son Ağustos ayı meclis toplantımızda madde madde paylaştığım için tekrar girmeyeceğim. Ancak girdi maliyetlerinin bu denli yüksek ve ithalata bağımlı halde bulunduğu bir dönemde büyükbaş hayvancılığı yapmak akıl karı görünmemektedir. Üreticiyi üretimde tutacak kararlar bir an önce alınmalı, girdi maliyetleri düşürülmelidir. Bu işin püf noktası üretimdir.”

Hayvanı Merada Görmek İstiyoruz Vitrinde Değil

Süte gelen zammın yaklaşık 3 katı girdi maliyetlerine zam geldiğini söyleyen Çandır, “Sütteki sıkıntıların daha fazla artması demek mevcut hayvancılığımızın da kısa sürede bitmesi anlamını taşımaktadır. Biz hayvanı merada yayılırken görmek istiyoruz, vitrinde salınırken değil” dedi AHB Canlı Hayvan Borsası`yla ilgili Meclis üyelerini bilgilendiren Çandır, Hayvan Borsası`nı hayata geçirmek için Antalya Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yaptıklarını anlattı. Çandır, “Kısa bir süre içerisinde fiili olarak Kömürcüler de Antalya Büyükşehir Belediyemizle birlikte kazmayı vurmanın bu meclisimize kısmet olması içinse yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

Tarıma Dayalı OSB`ler Kurulmalı

Çandır, 25 Kasım`da yürürlüğe giren Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliği`nin çıkmasının sevindirici olduğunu belirtti. Çandır, emeği geçenlere teşekkür ederken, “Tarımsal yapımızın daha sağlıklı bir hale gelmesine olanak tanıyan tarıma dayalı OSB`lerin kentimize kazandırılmasına odaklanacak ve bu kapsamda sizlerle birlikte çaba sarf edeceğiz” dedi.