• DOLAR 32.602
  • EURO 34.848
  • ALTIN 2491.89
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Ankara Sanayi Odası meclis toplantısı Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan`ın katılıyla gerçekleştirildi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir meclis toplantısında şöyle konuştu: Meclis konuşmalarımda olabildiğince bizi bekleyen olası ekonomik riskleri anlatmaya çalışıyorum. Ekim ayındaki konuşmamda da önümüzdeki dönemde bizi “yüksek kur, yüksek faiz ile birlikte artan maliyet bekliyor” demiştim. Bugün kurun geldiği noktayı görüyorsunuz. Reel sektör olarak baştan beri dile getirdik, yüksek faizin karşısındayız. Ülke olarak yüksek faizden çok çektik, sömürüldük. Türkiye gibi cari açık ile boğuşan bir ülkenin faiz kıskacından kurtulması hiç de kolay değil. Jeopolitik risklerden arınmamız mümkün olmadığına göre bunun tek çaresi Türkiye`nin üretimiyle, ihracatıyla kendine yeter hale gelmesidir. Aynı zamanda küresel finansal koşulların da bunu desteklemesi şarttır.

Yanımızda Olmayan Bankacılık Sektörü Uzun Vadede Kaybeden Olmaya Mahkumdur

Özdebir konuşmasının devamında bankacılık sektörüne seslenerek: “Ne yazık ki bu konjonktür şu anda mevcut değil. 2018 yılında da durumun değişmesini beklemiyoruz. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen buradan bankacılık sektörüne bir kez daha seslenmek istiyorum. Bankacılık sektörünün Eylül sonu itibariyle 12 aylık kârı yüzde 26 artış ile 46 milyar TL oldu. Bankacılık sektörü muazzam karlar elde etti ve etmeye de devam ediyor. Ancak unutulmaması gereken nokta zor günümüzde yanımızda olmayan bankacılık sektörü uzun vadede kaybeden olmaya mahkumdur. Bugün finansal sektörün göstergeleri sağlamsa bu aslında reel sektörün sayesindedir. Reel sektör kaybederken finansal sektörün ayakta kalması beklenemez. Bankacılarımızın bu bilinçle, kısa vadeli kar peşinde değil uzun vadeli ve dengeli bir piyasa için çaba göstermeleri yerinde olacaktır.

Yüzde 6`nın Üzerinde Bir Büyüme Gerçekleştirebileceğimizi Bugünden Söylemek Mümkün

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise öncü göstergeler dikkate alındığında Türkiye`nin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 10 civarında büyüyebileceğini belirterek, “2017`nin bütününe baktığımızda yüzde 6`nın üzerinde bir büyüme gerçekleştirebileceğimizi bugünden söylemek mümkün.” dedi. Aldıkları tedbirler sayesinde başta Avrupa olmak üzere dünya ekonomisi ve ticaretinde yaşanan canlanmayı fırsata dönüştürdüklerine dikkati çeken Elvan, “Bu sayede ne oldu? 2017`nin ilk yarısında yüzde 5`in üzerinde büyüme performansı gerçekleştirdik. Üçüncü çeyrekte muhtemelen yüzde 10 civarında büyüme gerçekleşebilir. Öncü göstergeler bunu gösteriyor. 2017`nin bütününe baktığımızda yüzde 6`nın üzerinde bir büyüme gerçekleştirebileceğimizi bugünden söylemek mümkün.” değerlendirmesinde bulundu. İhracat performansı hakkında da konuşan Elvan, “Bu yıl muhtemelen tarihimizin en büyük ihracat oranını yakalamış olacağız. Bu performans aralık ayında da devam edecek olursa, güçlü bir ihracat performansıyla, bugüne kadar gerçekleşmiş olan en yüksek ihracat rakamına muhtemelen ulaşmış olacağız.” dedi.

“Döviz Kuru Dengeye Gelecek”

Döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin de Elvan, “Burada temel olarak baktığımız oranlardan birisi reel kur endeksidir. Bugünkü döviz kurunun değerine baktığımızda reel kur endeksinin oldukça üzerinde olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bir şişkinlik söz konusu. Önünde sonunda kur da dengeye gelecektir.” değerlendirmesinde bulundu. Bu yıl için bütçe açığı beklentisinin yüzde 2 olduğunu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin birçoğunun beklentilerinin bu oranın üzerinde seyrettiğini anlatan Elvan, gelecek yıl sıkı para politikasına devam edeceklerini ve bütçe açığını daha da aşağı çekeceklerini söyledi. Ekonomide yaşanan olumlu gelişmelere karşın Türkiye`ye yönelik olumsuz bir hava estirildiğine işaret eden Elvan, “Ülkemize birlikte sahip çıkacağız. Bu millet, her zaman her şekilde vatanı için, al bayrağı için her zaman her türlü fedakarlığı yapmıştır. Türkiye`yi bu kadar kötü göstermeye çalışan, Türkiye üzerinde birtakım oyunlar oynamak isteyenlere karşı da daha fazla kenetlenmemiz, daha da dayanışma içinde olmamız gerekir.” dedi.