• DOLAR 32.482
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2437.229
  • ...
Coni tehdit etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Sevgili / DOĞRUHABER

Kendisinde bölgedeki tüm gelişmelerle ilgili müdahale hakkı gören Amerika, Türkiye`nin Rusya ve İran`la yaptığı görüşmelere daha fazla sessiz kalamadı. Sadece karşılıklı görüşmelerin olduğu Suriye konulu toplantılar bile ABD`yi rahatsız etmeye yetti. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye`nin, NATO`yu öncelemesini isteyerek, İran ve Rusya`yla yakınlaşması konusunda tehdit etti. ABD`li bir yetkili de önceki gün, Mısır`daki cami saldırısına ilişkin “ABD`nin bölgeye müdahale ihtiyacı doğmuştur” şeklindeki açıklaması “Yeni bir işgal mi?” tepkilerine neden olmuştu.

Tillerson, Washington`daki bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğuna işaret ederek, "Bir NATO müttefikimiz olarak Türkiye'den, ittifakın ortak savunmasını öncelemesini istiyoruz. İran ve Rusya, Batı toplumlarının sağlayabileceği ekonomik ve siyasi faydaları Türk toplumuna sunamaz." şeklinde uyarıda bulundu.

MÜZAKERELERİN “CENEVRE MERKEZLİ” OLMASI

ABD`nin, Soçi`deki Suriye müzakerelerinde tamamen saf dışı kalması, Cenevre`yi öne sürmesine neden oldu. Cenevre süreci merkezli bir müzakere sürecine öncelik verdiklerini vurgulayan Tillerson, Beşşar Esed'in bu ülkenin geleceğinde rolünün olmadığı şeklindeki pozisyonlarını bir kez daha yinelediklerini dile getirdi.

Suriye ve Irak'ta İran'ın "bozucu" etki yapmaya devam ettiğini savunan Tillerson, "Tahran'a karşı Avrupa ülkelerinin de desteğini beklediklerine" dikkati çekti.

AVRUPA`YI DA UYARDI

Tillerson, "Avrupalı ortaklarımızdan, İran'ın zararlı adımlarına karşı bizimle beraber durmalarını istiyoruz. İran rejimi Batılı ilkelerle uyumsuzdur. Ne ABD ne de Avrupa, kucağında bir başka Kuzey Kore tehdidi bulmak ister." diye konuştu.

Ukrayna bağlamında Rusya'nın politikalarını eleştiren Tillerson, "Avrupalı dostlarımız ile son dönemde dirilen Rusya tehdidinin farkındayız. Bundan dolayı ABD, Avrupa'daki savunma ve caydırıcılık taahhütlerini güçlendirmiştir." ifadesini kullandı.

RUSYA`YA AÇIK KAPI BIRAKTI

Türkiye`yi Rusya`ya yakınlaşmasından dolayı uyaran Tillerson, ABD olarak Rusya`yla ilişkilerini devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Tillerson, tüm anlaşmazlıklara rağmen Suriye'de belli alanlarda Rusya ile çalışabileceklerini, özellikle terörle mücadelede ortak çıkar alanlarının olduğunu belirtti.

MISIR`DAKİ SALDIRI, MÜDAHALE SEBEBİ!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Albay Rob Manning, 24 Kasım'da Kuzey Sina'da 309 kişinin hayatını kaybettiği bombalı ve silahlı saldırıya ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada, “Mısır'daki saldırı ABD'nin bölgeye müdahale ihtiyacını doğurmuştur!” şeklinde akla ziyan bir açıklamada bulunmuştu. Manning, “Saldırının, ABD'nin neden Ortadoğu'da kalması gerektiğinin bir örneği olduğunu” iddia ederek, “DEAŞ`la mücadele kapsamında bölgeye müdahale etme hakkının ortaya çıktığını” savunmuştu. Açıklama, kamuoyunda “Yeni bir işgal hazırlığı mı?” tepkilerine neden olmuştu.

ABD, TÜRKİYE`Yİ CEZALANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan SDAM (Stratejik Düşünce ve Analiz Merkezi) Başkanı Abdulkadir Turan, “ABD, hem Türkiye`yi, hem de İslam ülkelerini kaybetme endişesi taşıyor.” Diye konuştu. ABD`nin, Suudi Arabistan`ı tamamıyla, Mısır`ı da Mursi`den önceki dönemden daha fazla kendisine bağladığını belirten Turan, Türkiye`de de farklı şekillerde bunu denediğini ama başaramadığını kaydetti.

“ABD, bunu ilk olarak 17-25 Aralık ile yapmaya çalıştı, olmadı. 15 Temmuz`da yapmayı denedi, olmadı” diyen Turan, “Uzantılarının başaramadıklarını, şimdi kendi mahkemelerinde halletmeye çalışıyor” diye konuştu. Zarrab davasının da bu konuyla ilişkili olduğunu belirten Turan, “Eğer Zarrab davası olmasaydı başka bir dava mutlaka bulunurdu.” Dedi.

ABD`nin, Türkiye`yi mahkûm etmek ve sistemini işlemez duruma getirmek için ekonomiyi silah olarak kullandığını kaydeden Turan, “Ekonomi üzerinden Türkiye hizaya getirilmeye çalışılıyor. İçeride de muhalefetin tavrından yola çıkarak bu konuda bazı başarı umutları taşıyor. Ama öyle görünüyor ki Türkiye bu konuda bir miktar yol almış sadece meselenin bu kadar gündem olması bir problem teşkil ediyor. Amerika`daki bir mahkemenin bu kadar önemsenmesi muhtemelen Amerika`nın hesabına gelmiştir” şeklinde açıklamada bulundu.

Abdulkadir Turan, son olarak, ABD`nin, bu işi mahkemeler yoluyla halletmeye çalışması ve ABD merkezli olarak Trump`ın bugün dediğinin yarın farklı çıkmasının, ABD`de bir parçalanma yaşandığının göstergesi olduğunu belirterek, “ABD, beceriksiz duruma düştü ve mevcut bütünlüğü iş görmüyor. Mevcut hali onun, kendi işlerini ifşa ederek, bağırarak ve daha fazla zarar ederek kapatmasına yol açıyor. Türkiye, eğer kendi bütünlüğünü korur ve sağlam bir duruş sergilerse, ABD, bu meseleden alasıyla zararlı çıkar” diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir