• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...
Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İZMİR - İZFAŞ tarafından düzenlenen MARBLE -Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 18. kez kapılarını açtı. Törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yer sorunu nedeniyle son iki üç yıldır MARBLE fuarına katılacak şirketlerin taleplerini ve artan yer ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirterek Gaziemir'deki yeni fuar alanı için 19 Nisan'da ihaleye çıkacaklarını müjdeledi. Başkan Kocaoğlu, "Eğer bir mani olmazsa 2013 yılının ikinci yarısından itibaren ara bir mermer fuarı yaparak tüm dünya ile sektörümüzü buluşturup fuar alanımızı tanıtma şansı yakalayacağımıza inanıyorum. Hem metrekare, hem ekonomik potansiyel olarak dünyanın en büyüğü olmayı hedefliyoruz. Buna ulaşmamız için hiçbir engel yoktur" dedi.


İzmir Ekonomisine Katkı
İzmir Valisi Cahit Kıraç da konuşmasında, sektörün yüksek ihracat potansiyeli ve üretimiyle ekonomiye büyük katkı sağladığını söyleyerek dünya doğaltaş rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de bulunduğunu vurguladı ve her geçen yıl sektör payının daha da büyüdüğüne dikkat çekti. Vali Kıraç, MARBLE Fuarı'nın dünya mermer sektörünün gözünü İzmir'e çevirdiğini ayrıca konaklamadan, gıdaya kadar farklı alanlarda kentin ekonomisine katkı sağladığını da sözlerine ekledi.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur, Türk doğaltaşının dünyada bir marka olduğunu, bu markanın sürdürülebilmesi için tanıtım kampanyasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, dünyada Türk mermerciliğinin en üst seviyeye geldiğini ve mermerin baharını yaşadıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi Yıldırım ise MARBLE'ın dünyanın sayılı fuarlarından biri olduğuna dikkat çekti. Madencilik sektörünün dengeli büyüdüğünü ve ihracatının yaklaşık 4 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Yıldırım, sektör temsilcilerine MARBLE fuarı aracılığıyla işlenmiş ürün satışına ağırlık vermelerini istedi. Yıldırım, "Bu ürünü ne kadar çok işler, bu konuda ne kadar bağlantı yapar ve dünya fuarlarına katılırsanız, altın sektör olarak tanımladığımız mermerciliği daha ilerilere götürebilirsiniz" diye konuştu.


42 Ülke, 38 İlden Katılımcı
42 ülkeden 265 katılımcının bulunduğu fuara ABD, Almanya, Belçika, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Filistin, Finlandiya, Fransa, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, Irak, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İtalya, Japanya, Kanada, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kore, Makedonya, Mısır, Morityus, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Slovakya, Suriye, Tayvan, Tunus, Ukrayna ve Yunanistan katılıyor. Bu ülkelerden Belçika, Romanya, Ukrayna ve Slovakya ilk defa fuara katılıyor. Türkiye'nin doğaltaş çıkan her bölgesinden taş gelen fuara, 868 yerli firma katılıyor. 201 bin 500 metrekare alan üzerinde düzenlenen fuarda, işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere 12 bin ton taş ve 575 adet blok mermer ve doğaltaş sergileniyor. (İlyas Yıldız-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir