• DOLAR 32.557
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2424.877
  • ...

Türkiye genelinde havaların soğumaya başlaması ve farklı illerde kar yağışının etkili olmasıyla birlikte araç sahipleri de önlemlerini almaya başladılar. Oto lastikçiler ise 1 Aralık'ta araçlara takılması zorunlu olan kış lastikleri için kendilerine yönelen vatandaşların taleplerini karşılamaya çalışıyor.

Kış lastiği uygulaması ile yük ve yolcu taşıyan araçlara zorunlu olan kış lastiklerinin gerekliliği hakkında bilgilendirmelerde bulunan oto lastik bayileri, kış aylarında kar lastiği kullanmanın daha güvenli olduğunu belirttiler.

Diyarbakır'daki oto lastik bayilerinden olan Ahmet Ayat, kış aylarında yaz lastiklerinin kullanılmasının kazaya davetiye çıkardığına dikkat çekerek uyardı.

Kış lastiklerinin 1 Aralık'ta araçlara takılmasını zorunlu olduğunu hatırlatan Ayat, işlerinde yoğunluğun başladığını ve günde 100 aracın lastiğini değiştirdiklerini ifade etti.

Ayat, "Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesiyle yaz lastiklerinin kauçuklarında sertleşme meydana geliyor. Bununla beraber frende zayıflama, fren tutmama ve yol hâkimiyeti azalıyor. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle beraber sürücüler araçlarına kış lastiği takmalıdır. Kış lastiği kauçuğunda diş derinlikleri mevcuttur ve diş derinliği yol hâkimiyetini iyi sağlıyor. Ayrıca kış lastiğinin kauçuklarında hava sıcaklarının düşmesinde sertleşmiyor, sertleşmediği için de iyi fren alıyor." dedi.

Kış lastiği kaza oranlarını azaltıyor

"Tüm sürücülerin, kış kendini tam hissettirmeden önce araçlarının kış bakımlarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz." diyen Ayat, "Bunun başında da lastikler geliyor. Sürücülerin muhakkak araçlarına kış lastiği taktırmasını tavsiye ediyoruz. Biliyorsunuz en ufak bir trafik kazasında binlerce lira maliyeti olan hasar meydana geliyor. Aynı zamanda kaza nedeniyle arabanın değeri de düşüyor. Kış lastiği takan araçlarda lastikler kazayı önlüyor ve kaza oranı azalıyor. Bunun için sürücülerimize muhakkak kış lastiği takmalarını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sürücülerimiz araçlarının yağını, suyunu, antifrizini muhakkak kış gelmeden kontrol etmeli"

Geçmişi oranla kış lastiği taktırma hususunda sürücülerin daha fazla bilinçlendiğini söyleyen Ayat, "Bölgemizde eskiye oranla kış lastiğine rağbet artıyor. Yıllar öncesine nazaran bölgemizde kış lastiğine rağbet artmış durumda. İnsanlar yavaş yavaş kış lastiği konusunda bilinçleniyor. Sürücüler lastiklerin faydasını görünce takmaya başlıyorlar. 5-6 yıl önce kış lastiği o kadar kullanılmıyordu ama sosyal medyanın etkisiyle oluşan bilinç ile sürücüler kış lastiği taktırıyor. Bunda kış lastiği takan sürücülerin faydasını görmesinin de etkisi var. Yani şu anda bölgemizde kış lastiğine epey bir rağbet var. Araçlarının kış bakımını muhakkak yapmalarını tavsiye ediyoruz. Sürücülerimiz araçlarının yağını, suyunu, antifrizini muhakkak kış gelmeden kontrol etmelidirler." şeklinde konuştu.

Aracına kış lastiği takan Hüseyin Yiğit isimli sürücü ise can güvenliği için tüm sürücülerin araçlarına kış lastiği takması gerektiğini ifade etti.

"Kendi can güvenliğiniz için kış lastiği takmalısınız"

Yağışlı havalarda yolların kayganlaştığını hatırlatan Yiğit, "Kış lastiğini takma amacımız tamamıyla can güvenliği ve kış lastiğinin yol tutuşunun çok güzel olmasıdır. Kış lastiği sanki karlı havalarda kullanılır gibi bir intiba var, ama öyle değil. En ufak bir yağışlı havada yollar kayganlaşıyor, fren mesafesi ile durma mesafesi azalıyor, ama kış lastiğiniz olunca can güvenliğiniz yüzde 80-90 artıyor. Yani kış lastiğine belki bin 500 ila 2 bin lira para veriyorsunuz ama sonuçta hem kendi canınızı, hem de 80-100 bin liralık arabanızı garantiye alıyorsunuz. Açıkçası her şeyden önce kendi can güvenliğiniz için kış lastiği takmalısınız." diye konuştu.

"Hani belki kendiniz çok iyi bir şoför olabilirsiniz, çok güzel arabayı kullanabilirsiniz ama karşınızdaki sürücü bu kadar dikkatli olmayabilir." diyen Yiğit, sürücülere şu tavsiyelerde bulundu:

"Lastikleriniz kış lastiği olunca en azından onları gördüğünüzde bile frene bastığınızda arabanızın daha kısa mesafede durmasını sağlayacaktır, bu da sizin can güvenliğinizi arttıracaktır. İşte bu yüzden sürücülere kış lastiğini tavsiye ederim. Kış lastiği hayat kurtarıyor. Kış lastiği kullanan sürücülerin çoğu bu lastiğini kullandıktan sonra bir daha asla bırakmıyorlar." (M. Hüseyin Temel - İLKHA)