• DOLAR 32.634
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2505.09
  • ...

Iraklı bir petrol yetkilisi, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giden boru hattının kullanımı konusunda Kürdistan bölgesel yetkilileriyle anlaşmazlık sürdüğü için, hükümetin Kerkük petrol sahalarından çıkarılacak üretiminin büyük bölümünü bundan sonra Irak'taki rafinerilere yönlendirmeyi planladığını söyledi.

Irak hükümet güçlerinin Kerkük'ün ve ülkenin kuzeyindeki petrol sahalarının kontrolünü ele geçirmesinin ardından, Kerkük'ten petrol sevkıyatı ekim ortasında durmuştu.

Reuters'e konuşan yetkili, Bağdat hükümetinin Kerkük'teki Hurmala petrol sahasının denetiminin de, Kürdistan bölgesel yönetimi tarafından kendilerine devredilmesini istediğini söyledi.

Iraklı petrol yetkilisi Irak'ın "yakın gelecekte" günlük 30 bin varil ham petrolü Kerkük'ten İran'ın Kermanşah rafinerisine sevk etmeye başlayacağını belirtti.

Yetkili ayrıca, Kerkük petrol sahalarından çıkarılacak üretiminin büyük bölümünü bundan sonra yerel rafinerilere yönlendirilmesinin, Irak'ın güneyinden yapılacak sevkıyatlar için daha fazla ham petrol sağlayacağını söyledi.