• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Çocuklarınızı yaşayacakları zamana göre yetiştirin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

97 yıldır bağımlılık alanında faaliyet gösteren Yeşilay, Kültür, Toplum ve Aile Vakfıyla birlikte teknoloji bağımlılığına karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 27-28 Kasım tarihlerinde İstanbul WOW Kongre Merkezi`nde 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi`ni düzenliyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın yaptığı ve 15 ülkeden alanında uzman 35 konuşmacının katıldığı kongrede mobil telefon bağımlılığı, online oyun bağımlılığı, halk sağlığı ve bağımlılık, çocuklarda online oyun bağımlılığı, internet ve sosyal medya bağımlılığı, siber zorbalık konuları tartışılacak. Yeşilay`ın bu yıl dördüncüsünü düzenlediği kongre, dünya sağlık otoriteleri tarafından teknoloji bağımlılığı alanında örnek çalışma olarak gösteriliyor.

Teknoloji Bağımlılığı Tehdit Eder Boyutta

Teknolojik alanda yeni nesil araçların hızlı gelişmesi ve yaygınlaşmasının beklenmedik olumsuz sonuçları da beraberinde getirdiğini belirten Yeşilay uzmanları, özellikle gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmaların teknoloji bağımlılığı oranlarının genç nüfusu ve halk sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığını ve çok önemli sosyal ve bireysel sorunlara yol açtığını gözler önüne serdiğini kaydediyor. Dünya genelinde teknoloji ve iletişim araçlarının hızla gelişmesine karşın teknolojinin bilinçli kullanımı konusundaki farkındalığın eksik olduğunu bildiren Yeşilay uzmanları, teknoloji bağımlılığı alanında yeni stratejilerin ve alternatif yaklaşımların geliştirilmesi için çok sayıda uluslararası kurum ve kuruluşa önemli bir fırsat sunacak olan kongrenin teknolojinin bilinçli kullanımı konusunda farkındalığı yüksek nesillerin yetişmesine de katkı sağlayacağını belirtiyor.

Son Model Telefon Alamadığı İçin Bunalıma Girenler

Kongrenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, medyada saatlerce bilgisayar oynadığı için klavye başında ölen çocukların acı hikayeleriyle daha sık karşılaşıldığını anlatarak, bunun da bir tehlike olduğunu söyledi. Cep telefonuyla özçekim yaparken düşen, kaza yapan, sakatlanan, hatta vefat eden insanlara dair haberlerin kimi zaman tebessüm ederek, kimi zaman yürekler parçalanarak takip edildiğini dile getiren Erdoğan, son model telefon alamadığı için strese, bunalıma giren, hatta suç işleyen kişilere rastlandığını kaydetti.

Çocuklarınızı Kendi Zamanınıza Göre Değil, Onların Yaşayacakları Zamana Göre Yetiştirin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakınız Hazreti Ali (radiyallahu anh) efendimiz, ebeveynlere ne tavsiye ediyor; 'Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacakları zamana göre yetiştirin' buyuruyor. Evet, bizim de meseleye aynen bu şekilde yaklaşmamız lazım. Çocuklarımızla torunlarımızla ve gelecek kuşakla iletişimde en önemli sıkıntının doğrusu ben bu olduğuna inanıyorum. Onların ruh dünyasına giremezsek, onlara ulaşamayız. Evlatlarımızla empati kuramazsak onlarla ortak bir dil geliştiremezsek, sorunlarının çözümü için doğru yöntemler de bulamayız. Bunun için çocuklarımızı beyhude yere teknolojiden uzak tutmaya çalışmak yerine onlara teknolojiyi bilinçli kullanmanın yollarını göstermeli, onun eğitimini vermeliyiz” dedi.

Men Dakka Dukka

Erdoğan. “Annenin-babanın elinden telefonu, tableti bırakmadığı, televizyon başından ayrılmadığı bir evde çocuğa 'Teknolojiden uzak dur.' demek faydasız bir çaba olur. Çünkü ben bunu hani Arapların bir sözü var, 'men dakka dukka' diye, evde torunlarımla yaşıyorum. Bakıyorsun sabah çıkıyor geliyor hemen 'anneanne iPad'ini bana versene' bir dayanıyorsun, iki dayanıyorsun en sonunda hadi sana 15 dakika müsaade... Bunlar yaşadığımız gerçekler ama onu kontrollü şekilde nasıl götüreceğiz asıl olan budur” ifadelerini kullandı. Erdoğan "Bu konuda çok geç olmadan ailesiyle okuluyla ilgili tüm kurumlarımızla elbette Yeşilay'ımızla teknoloji bağımlılığıyla mücadele etmemiz gereken bir döneme girdiğimize inanıyorum, Her bağımlılık gibi teknoloji bağımlılığı da çözülmez, aşılmaz değildir. Tüm zaruri alışkanlıklar gibi teknoloji bağımlılığının da tedavisi vardır. Mesele hayatımızı kolaylaştırmak için edindiğimiz cihazların hayatımızı esir almasına izin vermemektir" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir