• DOLAR 32.579
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2486.942
  • ...
Basın Kartı Sahiplerine Yeni Avantajlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında, Basın Trafik Kartlarında Yeni Düzenlemeye İlişkin Protokol ile ilgili imza töreni düzenlendi. Törende konuşan Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, medya mensuplarının alanda çok zor şartlar altında çalıştıklarını belirterek, “Bu çalışmaları esnasında birçok sıkıntı ile yüzleşiyorlar. Hava koşulları, trafik… İnsanlar ayrı bir tarafta. Bütün bunların üstesinden gelerek haber üretmek, kamuyu bilgilendirmek anlamında önemli görevler icra ediyorlar.” dedi.

Basın mensuplarının görevlerini layıkla yerine getirebilmesi, uygun ortamlarda çalışması ve var olan sıkıntılarını gidermek için Genel Müdürlük olarak birçok çalışmaya imza attıklarını söyleyen Karakaya, yaklaşık iki yıl önce değiştirilen Basın Kartı Yönetmeliğini hatırlattı. Karakaya, “Bu değişiklik ile birçok yeniliğe imza attık. İlk defa basın emekçileri diyebileceğimiz lise mezunu olmayan arkadaşlara basın kartı verilmesi imkanı getirdik. Yurt dışında basın kartının kullanılmasına ilişkin bir kapı açtık. En büyük kazanımlardan birisi de basın kartlarının tekrar eski itibarını kazanması yolunda atılan adımlar. Basın kartlarının özellikle ulaşım, konaklama ve iletişim alanında tekrar etkin olması ile ilgili ciddi girişimlerde bulunuyoruz. Ciddi mesafeler aldığımızı da düşünüyoruz.” diye konuştu.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ndeki değişiklik ile Basın Trafik Kartlarının yenilenmesi ihtiyacı doğduğunu hatırlatan Karakaya, “Artık yeni bir basın trafik kartlarına sahibiz. Geçmişteki sıkıntılardan ders çıkartarak, resimli basın trafik kartlarının kullanılmasını temin edeceğiz. Böylece bazı suistimalerin de önüne geçilecek.” açıklamasını yaptı. Karakaya, trafiği ihlal etmemek koşulu ile trafik polislerinin basın trafik kartı taşıyan kişilere geçiş, park yapma ve duraklama konusunda bazı imkanlar tanıdığını dile getirdi. Karakaya ayrıca daha önce Basın Trafik Kartları için cüzi bir ücret alındığını hatırlatarak, “Artık bu ücret de alınmayacak.” diye konuştu. Gazetecilere yönelik hizmet damgalı pasaport uygulaması hakkında da bilgi veren Karakaya, gri pasaport sahiplerinin 250’ye yaklaştığını belirtti.

EMNİYET GENEL MÜDÜR YARDIMCISI BAŞ: GEREKLİ KOLAYLIĞI GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş ise 2009 yılında imzalanan protokolü hatırlatarak, “Bu protokol mevzuatta yapılan değişiklikler sonucunda yenileme lüzumu hissedildi. Bu vesile ile burada bulunuyoruz. Bu değişiklikler şekli de olsa, onay ile ilgili de olsa önemli.” diye belirtti. İki kurum arasındaki ilişkilerin özellikle son dönemde geliştiğini aktaran Baş, “Basın mensupları kamu görevi yapıyor. Biz bunlara öncelik tanımak, kamu görevini icra ederken, göreve giderken gerekli kolaylıkları göstermek durumundayız. Buradaki hedef de o.” ifadesini kullandı.

Özellikle büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğuna dikkat çeken Baş, şöyle devam etti: “Basın mensuplarının zamanında görev yerlerine yetişmeleri, hatta önce gidip gerekli düzenlerini sağlamaları için tabii ki bir öncelik tanınması gerekir. Burada görevli olmak ve görevin ifası ile ilgili gitmek şartıyla olması gerekir. Dolayısı ile bu konulara dikkat edildiğinde, güvenlik güçlerimiz sarı basın kartını sorduğunda gerekli kolaylığı da göstermek şartıyla, özellikle güzergahlarda geçiş önceliği sağlamak şartıyla her türlü yardımı yapmaya hazırız. Duraklama ve park esnasında da yine basın mensuplarımızın bizden yardım ve istekleri oluyor. Karşılıklı ilişkilerle bu işi de çözmeye çalışıyoruz. Şu anda zannediyorum oturmuş bir sistem var. Bu sistemi devam ettirmek zorundayız. Yapılan protokol ile özellikle şekil şartları konusunda değişiklik oldu. Daha güzel oldu. Bunda önceden tescil işlemleri yaparken mühürleme yapıyorduk. O mühürleme kalktığından dolayı şu anda sadece bir onaylama yapıyoruz. Bundan dolayı bir değişiklik yapıldı. Zaman zaman bu tür değişiklikler yapmakta fayda var."

Konuşmaların ardından Murat Karakaya ile İsmail Baş protokolü imzaladı. Törende resimli basın trafik kartları örnekleri basın mensuplarına gösterildi. Ayrıca Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Yüksel Çelik, Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığı Şube Müdürleri Şenol Kurt ile Suat Yılmaz’a sağladıkları katkılardan dolayı plaket verildi. Tören, kokteyl ile sona erdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir