• DOLAR 32.598
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2498.054
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın himayelerinde düzenlenen Dünya Helal Zirvesi İstanbul & 5. İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) Helal Expo Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde devam ediyor. Misyonu: dünyadaki tüm Müslümanların, İslami Turizm, Helal Gıda, İslami Finans, Helal Sağlık ve İslami Tekstil alanlarındaki faaliyetlerini birleştirici bir rol üstlenerek, ekosistemde var olan Helal Pazarını daha da yükseltmek. Zirve, helal ekosistemi içerisinde bulunan tüm alanlarda, Müslümanların en temel hakkı ve ihtiyacı olan ortak helal standardının oluşturulabilmesi için değerlendirmelerin ve önerilerin yapılacağı en üst düzey ve yüksek katılımlı platformu oluşturma amacında. Ayrıca helal konusunda kötü ve art niyetli çalışmaların önünü kesmek ve İslam ekonomisinde mevcut girişimleri ve stratejileri desteklemek de zirvenin misyonu içinde. Zirve; İslami ilim adamları, üreticiler, hizmet sağlayıcıları, bilimsel ve akademik topluluklar, helal belgelendirme kuruluşları, standardizasyon ve akreditasyon kuruluşları, finansal kurumları, ticaret ve turizm odaları ile işbirliği içinde olunacak bir ortam oluşturuyor.

WHS İstanbul Konseyi`nin Amacı

WHS İstanbul Konseyi şunları amaçlıyor: 1-Küresel Helal Pazarını aydınlatan, hem ülkemizden hem de diğer dünya devletlerinden girişimcilere çeşitli alanlarda sınırsız fırsatlar sunan bir organizasyon olmak. 2- Sektörlerin güncel sorunlarının tartışılabildiği ve aynı zamanda bu sorunlara yeni çözüm önerilerinin sunulabileceği bir ortam oluşturmak. 3-Tüm paydaşlarla ortak standartların oluşumuna katkıda bulunmak. 4-Helal sektörüne yeni bir vizyon katarak paydaşların birbirinden faydalanabileceği ortak bir platform sunabilmek. 5-Helal'in herhangi bir amaç için kötüye kullanılma girişimlerine mani olmak. 5-Bulunduğu coğrafya gereği Avrupa ve Asya'yı birleştiren sihirli bir mühür, bir kültür ve ticaret merkezi İstanbul'da düzenlenen bu organizasyon ile helal ekosistemindeki tüm paydaşları/tarafları bir araya getirmek.

En Büyük 10 Helal Ürün İhracatçısı Ülke Gayrimüslim

Uluslararası Helal Merkezi Yöneticisi Dr. Assad Sajjad Zaidi, Dünya Helal Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen "Helal Ticaret ve Pazar Stratejileri" panelinde, tüketim maddesi satan küresel ve meşhur firmaların hemen hepsinin "helal sertifikası" bulunduğunu söyledi. Zaidi, en büyük helal ürün ihracatçısı ülkeler arasında Müslüman ülke bulunmadığına dikkati çekerek, "Dünya helal piyasasında en çok ihracat yapan 10 ülke gayrimüslim. Bu ülkelerin piyasadaki payı yüzde 85." diye konuştu. Bu ülkelerin Hindistan, Brezilya, Avusturya, ABD, Arjantin, Yeni Zelanda, Fransa, Tayland, Filipinler ve Singapur olduğunu dile getiren Zaidi, helal ürün piyasasından aldıkları pay yüzde 15 seviyesinde bulunan Müslüman ülkeler arasında ise Malezya ve Endonezya'nın önde olduğunu bildirdi.

Helal Ürün Hareketi Yeni Değer Zincirleri Oluşturuyor

Zaidi, Hindistan'ın en büyük helal et, Tayland'ın da en büyük helal ürün ihracatçısı olduğunu belirterek, "Helal ürün hareketi yeni değer zincirleri oluşturuyor." ifadesini kullandı. Helal ürünün sadece etle sınırlı kalmadığını, daha geniş bir kavram olduğunu vurgulayan Zaidi, domuz menşeli kemik, deri gibi materyallerin boya kalemlerinden diş macunlarına, ilaçtan güzellik ürünlerine kadar pek çok alanda kullanıldığına dikkati çekti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de geçen pazar günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 trilyon dolarlık helal piyasasının yüzde 80'inin gayrimüslim ülkelerde olduğunu belirterek, Türkiye'nin, Müslüman ülkelerin bu piyasadan aldığı payı artırmayı hedefleyen Helal Akreditasyon Kurumunu hızlı bir şekilde faaliyete geçireceğini bildirmişti.