• DOLAR 32.525
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2437.831
  • ...
"Dünya kuraklıkla karşı karşıya!"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman Üniversitesi Çevre Topluluğu tarafından organize edilen programda, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demir tarafından "İstanbul Örneğinde Şehirlerde Su ve Atık su Yönetimi" konulu konferans verildi.

Konuşmasında dünyanın dörtte üçünün su ile kaplı olduğunu ancak insanoğlunun bu suyun on binde birini kullanabildiğini belirten Prof. Dr. Demir, dünyada 1,4 milyar insanın sudan yoksun olduğunu, 2,3 milyar insanın sağlıklı suya erişemediğini, 2,4 milyar insanın atık su hizmetinden yoksun olduğunu söyledi.

Dünya genelinde kuraklığın baş gösterdiğini belirten ve Kenya'yı örnek gösteren Demir, insanların burada suya ulaşabilmek için günde 15 ila 30 kilometre arasında yürümek zorunda olduklarını belirtti.

"Türkiye su zengini bir ülke değildir"

Demir, "Dünyada maalesef ciddi bir kuraklık tehdidi var. Tarım, sanayi ve enerji alanlarında kullanılan su çok fazla. Bu nedenle kişi başına düşen su miktarını arttırmamız ve suyun kıymetini bilmemiz gerekiyor. Türkiye'de kişi başına düşen su miktarına bakıldığında 'su zengini' bir ülke değildir. Her geçen zaman nüfus arttıkça eğer su kaynakları geliştirilmez ve artırılmazsa kişi başına düşen su miktarı azalacağından 'su fakiri' bir ülke konumuna düşüp su sıkıntılarıyla baş başa kalma riskimiz vardır." dedi.

"Suyun ıslahı çok önemli"

Özellikle metropol illerde suyun evsel ve endüstriyel kullanımından kaynaklanan atık suyun arıtılması gerektiğini belirten Demir, "Atık su arıtma  tesislerinin üzerine düşen hassasiyeti yerine getirmesi gerekiyor. Örneğin 100 bin metreküp günlük kapasiteli bir atık şu arıtma tesisinin bir gün çalışmaması durumunda 4 ton çöp, 8 ton kum, 35 ton da azot fosfor bileşenleri birikiyor. Bu korkunç bir rakam. Bu sadece bir günlük verilerdir." dedi.

Konuşmasına İstanbul örneği ile devam eden Demir, İstanbul'a şebeke suyu sağlayan barajlardaki suyun toplamda 188 milyon 290 bin metreküp olduğunu belirtti.

"Mutlaka suyun kıymetini bilmeliyiz"

İstanbul'un günlük su ihtiyacının ise 3 milyon metreküp sınırına dayandığının altını çizen Demir, "Bu suyu karşılamak için İstanbul'daki su artırma tesislerinin harcadığı elektrik, İstanbul'un geneli için kullanılan elektrik enerjisinin yüzde 2-5'ine tekabül ediyor. İstanbul'un bir günlük su ihtiyacını tankere koysak ve bu tankerleri art arda sıralasak İstanbul-Adıyaman mesafesinden daha fazla yol alır. Bu, bir günlük ihtiyaç, ertesi gün yine aynı suya ihtiyaç var. Bu işlerin zorluğunu varın siz hesap edin. Mutlaka suyun kıymetini bilmeliyiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir