• DOLAR 32.348
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.9
  • ...
Artuklu Üniversitesi telkâri sanatını tanıttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye Tasarım Haftası Etkinlikleri'ne Mardin Artuklu Üniversitesinin telkâri sanatıyla ilgili açtığı stant damga vurdu.

Endüstriyel tasarım, görsel iletişim tasarımı, mimari tasarım gibi birçok alanda dünyaca ünlü isimlerin katıldığı; yerli ve yabancı tasarım ofisleri, sanatçılar, üniversiteler, tasarım okulları ve tasarım platformlarına ait sergilerin yer aldığı Türkiye Tasarım Haftası Etkinlikleri kapsamında birçok panel ve konferans düzenlendi.

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılan etkinliklere Mardin Artuklu Üniversitesinden Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarık Demir, MYO Telkâri Ustası Murat Aslan, kuyumculuk ve takı tasarımı programı öğrencileri Mehmet Tahir Düzenli, Yılmaz Bozkurt ve Fehmi Arslan katıldı.

Buraya Mardin Artuklu Üniversitesi adına katılım sağladıklarını belirten Demir, altın ve gümüş takıda değişik süsleme ve desenlerle Midyat yöresine ait gümüş işleme sanatı olan telkârinin tanıtılmasında bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu söyledi.

Demir, "Bu yıl bize ayrılan stant alanı geçen senekinden çok farklıydı. Üniversitelere ayrılan küçük stantların yerine büyük markaların yer aldığı büyük stant alanında yer verildi. Bunun sebebi, telkârinin nasıl yapıldığını canlı performans sergileyerek anlatmaktı. Küçük büyük, genç yaşlı her yaştan insan standımıza büyük ilgi gösterdi. Ustamız ve öğrencilerimizin masasına oturarak telkârinin hikâyesine tanıklık ettiler. Bunun yanında standımızı ziyaret eden profesyonel tasarımcılar öğrencilerimize yeni fikirler verdiler. Ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanan Midyat telkârisi, Türkiye Tasarım Haftası'na ayrı bir renk kattı." dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ünlü isimlerin ziyaret ettiği stantta medya mensuplarına telkâri sanatının tarihi ve incelikleri anlatıldı.

Yüzyıllara dayanan telkâri sanatının akademi çatısı altında korunmaya alınması ve telkâri eserlerini üretecek maharetli öğrencilerin yetiştirilmesi amacıyla kuyumculuk ve takı tasarım programının açılmasına öncülük yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça'ya teşekkür eden Demir, "Bu organizasyon, telkâri ustası ve telkâri öğrencilerimiz için de verimli geçti. Böylesine bir etkinlik sayesinde yeni ufuklar kazanarak yaptıkları işin ne kadar da önemli olduğunu yakinen müşahede ettiler." ifadelerini kullandı.

Tasarımla bütün endüstrileri buluşturmak amacıyla yola çıkan ve bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası Etkinlikleri'nde 103 konuşmacı yer alırken, 52 tasarım ofisi ve bireysel tasarımcılar, atölyede sergileri ve özel hazırlanan enstalasyonlarıyla etkinlikte yer alma fırsatı buldu. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir