• DOLAR 32.584
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2429.224
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın faiz-enflasyon ikileminde sunduğu görüşleri ekonomi danışmanları da çeşitli zeminlerde desteklemeye devam ediyor. Tabii hedefte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve eleştirilen politikaları var.

Faiz Artırarak Enflasyon Kontrol Edilemez

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem`de destekledi. Bir gazeteye yaptığı açıklamada Ertem, “Enflasyonun ağırlıkla arz yönlü olduğu ekonomilerde, hele Türkiye gibi maliyet enflasyonunun en yüklü kalemini faiz giderlerinin oluşturduğu ülkelerde, merkez bankası faizle enflasyonu daha da geniş olarak, finansal istikrarı kontrol edemez. Tam aksine, yangına benzin döker. Tabii bu politika, aynı zamanda, kur da hedeflediği için yerel parayı nihai olarak değerli yapmayı amaçlar. Bu da orta vadede üretim ekonomisini boğar ve ekonomiyi, uluslararası dolaşıma konu olan malların üretiminden uzaklaştırarak bir rant ve dışarıya kaynak aktarma, ithalat ve borç çevirme ekonomisine dönüştürür. Bu ekonomi-politikasının siyasi karşılığı küresel egemen gücün çıkarları için siyaset yapan politik yapı ve siyasi partilerin ya da darbeci askerlerin iktidarıdır.

İşte şimdi bütün bu yoksullaştırıcı, bizi köle eden paradigmayı bitiriyoruz. Bu açıdan önümüz aydınlıktır. Siyasi ve ekonomik olarak” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın Daha Proaktif Davranması Gerek

Öte yandan katıldığı bir TV programında, dolar-TL kurunda yaşanan vahim gelişmeler hakkında Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli, " 70'li yıllarda petrol krizi sonrası İran'da, Türkiye'de, Mısır'da darbe oldu. Aynı döngüyü başlatmak istediler. Tek başarılı olamadıkları ülke Türkiye oldu bu sefer. Çünkü Türkiye eskisi gibi değil. Ekonomi siyaseti belirler, siyasetin ekonomiyi belirlediği yıllar bitti" diye konuştu. Gedikli: 'TL'de neden değer kaybı var?' diye değil 'TL'ye operasyon yapanlar kim?' diye sorulmalı. "15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin notu neden indirildi?" ifadesini kullanan Gedikli, "Herhangi bir ekonomik nedeni var mıydı? Tabi ki hayır. Bir şeyin alt yapısını hazırlamak içindi, bugün daha iyi anlaşılıyor. Ancak yine işe yaramayacak" değerlendirmesini yaptı. Son günlerde dolar/TL yaşanan hareketliliği yorumlayan Gedikli, "Dalgalı kur sistemindeyiz; ancak birileri fırtınalı olsun istiyor buna müsaade edilemez, edilmemeli. Kurumlar teyakkuzda olmalı" diye konuştu.

TCMB Gecelik Borç Alma Limitini Sıfıra Düşürdü

Bu gelişmelere paralele olarak TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL)  gecelik vadede yapılan işlemler için (O/N) sıfıra düşürdü. Banka'dan yapılan açıklamaya göre, aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlendi. TCMB yetkililerinden alınan bilgiye göre, tüm fonlama geç likidite penceresinden yapılacak. Bu adımla ağırlıklı ortalama fon maliyeti 25 baz puan artıracak. Mevcutta yüzde 11.99 olan maliyet 12.24 olacak. Merkez Bankası'nın bu hamlesinden sonra 3.9781'e kadar çıkan dolar 3.95 seviyelerine geriledi.