• DOLAR 32.453
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2323.25
  • ...
Bölgenin en büyük kütüphanesi Mardin`de açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin (MAÜ) son teknolojiyle donattığı kütüphane, hizmete girdi. 11 bin 600 metrekare alan içerisinde 3 katlı olarak kurulan kütüphanede aynı anda bin kişi oturup kitap okuyabilecek.

Dijital veri tarama ve aktarma cihazlarından cep sinema salonlarına kadar birçok ayrıntının düşünüldüğü kütüphanede, Türkiye'de ilk kez kitap iade istasyonu da kurulmuş durumda.

VIP salonu, çalışma odalarının da mevcut olduğu kütüphanede şu an 100 binden fazla kitap bulunuyor. Hedef ise 300 bin kitap...

Kütüphane Daire Başkanı Hilal Ağalday ile MAÜ Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Paşaoğlu; Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi ve beraberindeki basın mensuplarını kütüphaneyi gezdirerek bilgi verdi.

Kütüphanede 84 kişilik 7/24 hizmet veren çalışma salonunun bulunduğunu söyleyen Ağalday, Türkiye'de ilk defa kullanılan dış iade istasyonun kullanıma sunulduğunu belirtti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Ağalday, "11 bin 600 metrekare alana kurulu bulunan kütüphanemiz, bölgenin en büyük kütüphanesi olma özelliğine sahip. Kütüphanemiz, ileri teknoloji ile donatılmış. 64 bilgisayarımız ve 18 bilgisayardan oluşan laboratuvarımız mevcut. Kütüphanede 16 adet tekli çalışma kabini, üçlü ve dörtlü iki adet çalışma kabini, 1 adet engellilere göre düzenlenmiş çalışma kabini bulunuyor. Ayrıca projeksiyon destekli 8 toplantı odası,  2 seminer odası, 15 ve 28 kişilik 2 sinema odası, 1 VİP salon, kütüphane oryantasyon eğitimi için 20 kişilik kolçaklı sınıf ve çok amaçlı kullanılabilecek müze ve sergi salonu, RFID teknolojili 2 koridorlu güvenlik kapısı, 1 adet otomatik ödünç verme sistemi, 2 adet tarama kioksu, 1 adet bilgilendirme kioksu, 3 adet kitap tarama cihazı mevcut. Veri tabanlarını taramaya ait 10 adet bilgisayar, 3 adet dijitalleştirme tarayıcıları, kullanıcıların dinlenmesi için oturma alanı, sürekli yayınlar için oluşturulmuş özel kat ve bir adet sessiz çalışma salonu bulunuyor. Kafeterya, teras, özel ışıklı priz özellikli masalar, Wi-fi hizmeti, personele ait dinlenme odası ve iki adet toplantı salonu, bay ve bayanlara yönelik iki adet Mescid ve buna bağlı abdest alma yeri ile hizmet vermeye hazırız." dedi.

Kütüphanenin deposu ile birlikte 700 bin kitap kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Ağalday, Mardin mimarisi ön plana çıkan kütüphanenin sahip olduğu Kürtçe, Arapça ve Süryanice kaynaklarla dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer aldığını vurguladı.

Kütüphanenin engelli dostu olduğunu dile getiren Ağalday, "Engelli dostu da olan kütüphanemizde engelli yürüyüş parkuru, engelli rampaları, engelli şarj istasyonu, işitme engelliler için ses yükseltme cihazları da kullanıcılarımızın hizmetindedir. Ödünç verme kiokusu ve dış iade istasyonu güvenliğini sağlayan sistemi aktif ya da pasif hale getirme özelliğine sahiptir." diye konuştu.

Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki tüm öğrencilerin doğal üyeleri olduğunu kaydeden Ağalday, kütüphanenin halka açık olduğunu ve dileyen herkese hizmet vereceğini sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin - İLKHA)














































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir