• DOLAR 32.548
  • EURO 34.923
  • ALTIN 2430.686
  • ...
Gel bacım hüsnü zan elbisesi giyinelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NÜSEYBE SOLMAZ / DOĞRUHABER

 Hüsnü-zan; başkaları hakkında iyi ve olumlu düşünmek demektir.

Hüsnü-zannın zıddı 'sui zan' (kötü düşünme)'dır. İnsanlar hakkında aslına ermeden kötü bir fikre sahip olmak, dille bile başkasının kötülüğünü söylemek haram olduğu gibi, bir Müslüman hakkında da açık bir delile dayanmadan, tahmin ve ihtimallerle su-i zanda bulunmak haramdır.

 «Ey iman edenler! Zandan çok sakının. Zira bazı zan vardır ki, günahtır.» (Hucurat: 49/12)

Ayette geçen zan, kanıt olmadığı halde birisinin herhangi kötü bir iş yaptığını sanıp suçlamaktır ki bu İslâm`da yasaklanmıştır. Kur'an'ı Kerim, Allah (cc)'ın yarattıkları hakkında iyi zan beslenmeyi emreder. Çünkü insanların gönüllerinde olanı Allah (cc) bilir. İşte bu yüzden insana en çok yakışan Hüsnü zandır. Müslüman güzel bakmalı, olayları güzel yorumlamalı. Bir insanın Müslüman kardeşi hakkında bilip bilmeden şüphelerinden yola çıkarak itham etmesi, sadece fikir itibariyle bile olsa yapması çok kötüdür.

Resûlullah (sav) “Hüsnü-zan, kulluktaki kemalin eseridir."  Müslümanlar arasında en mühim erdem hüsnü zan'dır. Kardeşin kardeşe düşürüldüğü şu ahir zamanda en çok hüsnü zanna ihtiyacımız var. Gelin Hüsnü-zan elbisesi giyinelim.

Sahabeden İbn-i Mes'ud (ra)'a birini getirdiler. Adamın sakalı ıslaktı.

 - Baksana adamın sakalından şarap damlıyor dediler.

İbn-i Mes'ud onlara: Ne biliyorsunuz, su olamaz mı? dedi.

Örnekte olduğu gibi sakalı ıslak kişi hakkında 'sakalından şarap damlıyor' diyerek olumsuz düşünmek de 'damlayan sudur' diyerek olumlu düşünmek de mümkündür. Bunlardan olumsuzunu seçmek dinen günah, ahlakende kötüdür; olumlusunu seçmek ise dinen sevap, ahlakende de iyidir. İnsanlar hakkında olumlu düşünmek, fert huzuruna yardımcı olduğu kadar toplum huzuruna da yardımcı olur.

Müslüman bayanlar olarak bizler insanlar hakkında zahirde görecekleri ile hükmetmeli; zan, şüphe, dedikodu ve evham ile başkalarına iftiradan uzak durmalıyız. İnsanların gizli işlerini ortaya çıkarmak, özel işlerine burnunu sokmak ve namusları hakkında gereksiz konuşmalar yapmak Müslümanın ahlaki özelliklerinden değildir.

Hz. Ömer (ra) şöyle buyurmuştur; ''İnsanlar Resûlullah (sav) zamanında vahiy ile hükmediyorlardı. Şimdi vahiy kesilmiştir. Biz artık sizin amellerinizden gördüğümüz ile hükmederiz. Bize iyilik izhar edeni korur ve kendimize yaklaştırırız. Onun gizledikleri bizi ilgilendirmez. Gizlediklerinden dolayı Allah (cc) onu hesaba çeker. Bize şer izhar edene güvenmez ve tasdik etmeyiz. İsterse kalbinin temiz olduğunu söylesin.

Selam ve dua ile...

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir