• DOLAR 32.575
  • EURO 34.737
  • ALTIN 2527.51
  • ...
"KOAH bazen ölüme sebebiyet veren bir hastalıktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Solunum yollarını tutan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, KOAH'tan korunmak için tozlu, dumanlı ve sigara içilen ortamlardan uzak durulması gerektiğini belirttiler.

KOAH'ın hava yollarındaki bronşların, kasların genişlemesi ve mukusla tıkanması sonucu oluştuğunu belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Turan, KOHA'ın nefes darlığına sebep olan bir kronik akciğer hastalığı olduğunu ifade etti.

KOAH'a zemin hazırlayan en önemli faktörlerin başında sigaranın geldiğini ifade eden Turan, sigaranın yanında tozlu dumanlı alanlar, bazı çalışma ortamlarının da KOAH'a zemin hazırlayan faktörlerden olduğuna işaret etti.

KOAH'ın bulaşıcı bir hastalık olmadığını sadece KOAH'a yakalanan kişiye zarar verdiğini hatırlatan Turan, "KOAH'lı hastalar solunum yollarına bağlı olarak eforla gelen, hareketle olan bir solunum sıkıntısı ve ilerleyen durumlarda dinlenme anında da oluşabilen solunum sıkıntısı olan hırıltı, öksürük, balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrısıyla seyreden bir hastalıktır. KOAH'tan korunmak için öncelikle KOAH'a sebep olan prensip bozan faktörler dediğimiz, KOAH'a zemin olan faktörlerden uzak durmak lazım. Bunun başında sigara gelir. Toplumda çok yaygın olan sigara dumanından uzak durmak lazım. Tabi pasif içici olmayı vurgulamak gerekiyor. Pasif içici olmak da neredeyse aktif içici olmak kadar zararlıdır. Tozlu dumanlı ortamlardan sakınmak aynı zamanda şehirlerin havalarını temiz tutmak için egzoz dumanından, kalorifer dumanından uzak durmak gerekiyor. Temiz bir hava temiz bir ortam oluşturmak gerekiyor." dedi.

KOAH'ın bazen ölüme sebep veren bir hastalık olduğunu belirten Turan, "KOAH tabi bazen ölümle sonuçlanabilen bir durum. KOAH'ın ileri aşamaları sık enfeksiyona zemin hazırlar. Bronşit zatürre gibi akciğer hastalıklarına zemin hazırlar. Tabi bunun yanında KOAH daha çok akciğer kanserlerine sebep olur. Toplumumuzun özellikle şunu bilmesini istiyorum sigara herkesin vazgeçebileceği bir şey değildir. Zaten sigara, topluma israf dendiği zaman gösterilebilecek hem maddi hem manevi hem ekonomik, en önemli husustur. Vatandaşlarımızın sigaradan uzak durmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (Mehmet Çelik-İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir