• DOLAR 32.386
  • EURO 35.122
  • ALTIN 2326.454
  • ...
AFAD`dan yarıkların oluştuğu yerler için risk uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Bingöl'ün Asmakaya köyü, Tarhan köyü Zakar mezrası ile Çaytepe köyü Düşmalan ve Dik İstasyon mezralarıyla ilgili rapor hazırladı.

Baraj ve demiryolu çalışmaları nedeniyle arazilerde meydana gelen çökme ve yarıkların büyük risk oluşturduğunun vurgulandığı raporda, herhangi bir önlem alınmaması halinde yerleşim yerlerinin tehdit altında olacağı belirtildi.

AFAD'ın teknik elemanları tarafından hazırlanan 5 Ekim 2017 tarihli değerlendirme raporunda, "Meydana gelen heyelandan dolayı Tarhan köyü Zakar mezrasında ikamet eden Sıddık Koşan isimli vatandaşın konutunda heyelana bağlı çatlakların meydana geldiği gözlemlenmiş olup, bu konutun bir an önce boşaltılması gerekmektedir. Asmakaya köyündeki bütün yapılarda ilgili kurumlarca yapılacak çalışmalar tamamlayıncaya kadar kontrollü ikametin sağlanması, köyün valiliğimizce kontrol etütleri programında incelenmesi uygun görülmüştür." denildi.

"Heyelan olayının bölgede risk oluşturmaya başladığı gözlemlenmiştir"

Mevsimsel yağışlar ve kar erimeleri nedeniyle Düşmalan ve Dikistasyon mezralarındaki konutların etkilenebileceği kanaatine varıldığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Asmakaya köyü meskûn alanı ile Murat Nehri arasındaki alanlar ile Düşmalan mezrası meskûn alanın hemen bitiminde yer alan ve doğu-kuzeydoğusunda bulunan yamaçların MTA tarafından hazırlanan 'Türkiye Heyelan Envanter Haritası' ve 'Türkiye Diri Fay Haritası'nda eski bir heyelan kütlesi olduğu ve heyelan kütlesinin hemen güneyinden ise diri bir fayın geçtiği görülmektedir. Bu alanda, baraj inşaatında yapılan palyeler ve demiryolu inşaatı yapımı sırasında yapılan kazı, patlama, şevlendirme, topuktan malzeme alımı ve benzeri çalışmalarından dolayı eski bir heyelan bölgesi olan alan aktif hale gelmiştir. Dolayısıyla heyelan olayının oluşma şeklinin doğal bir afet olayı olmayıp, yapay kaynaklı nedenlerden dolayı aktif hale geldiği ve bölgede risk oluşturmaya başladığı gözlemlenmiştir. Söz konusu heyelan olaylarının doğal bir afet olayı olmayıp, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı meydana geldiği, olayın aktivite kazandığı, ilerleyen tarihlerde mevsimsel yağışlar, kar erimeleri gibi iklimsel özelikleri nedeniyle de Düşmalan ve Dikistasyon mezralarındaki konutları etkileyebileceği kanaatine varılmıştır."

Konu acilen değerlendirilmeli!

Konunun acilen değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, "Bahse konu heyelan olayının doğal etkenler meydana gelmemesinden dolayı valiliğimizce 7269 sayılı Kanun kapsamında yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Konunun ilgili kurumlarca (Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı) ivedi olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Çaytepe köyü Düşmalan mezrasındaki bütün yapıların ilgili kurumlarca yapılacak çalışmalar tamamlayıncaya kadar boşaltılması, Düşmalan ve Dikistasyon mezralarının valiliğimizce kontrol etütleri programında incelenmesi uygun görülmüştür." diye belirtildi. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir