• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
Ak Parti`den Çiçek`e 4+4+4 Brifingi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Ayşe Nur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın ile görüştü.

Görüşmenin çıkışında basın mensuplarının soruların yanıtlayan Elitaş, Çiçek`in, diğer siyasi parti grup başkanvekilleriyle de görüştüğünü hatırlatarak, Milli Eğitim Komisyonu`ndaki görüşmelerle ilgili Çiçek`i bilgilendirdiklerini ifade etti. Elitaş şöyle devam etti:

"Muhalefetin söylediği ifadelerin doğru olmadığını, bugüne kadar muhalefetin kürsü işgalini ve orada 12 saat konuşarak, hakkın suiistimalini hiç gündeme getirmemesini, İçtüzüğe uygun olarak pazar günü yapılan faaliyetleri sadece gündeme getirmesinin haksızlık olduğunu, muhalefetin kürsü işgalinin zorbalıkla ve tank atarak, Komisyon Başkanı`na saldırısının, demokrasi adına üzücü bir tavır olduğunu ifade etmeye çalıştık."

TBMM Başkanı Çiçek`in görüşüne yönelik soruları da cevaplayan Elitaş, "Belki bir ipucu vermiş olabilir ama satır aralarında anlamamış olabiliriz" diyerek şöyle konuştu:

"Ona itiraz eden arkadaş, bu işlerin ne olduğu çok iyi bilir ama şu anda hafızasını silmiş. Komisyonda redaksiyon yetkisi alınır, orada maddi hatalar varsa düzeltilir. Madde numaraları oluşturulurken Genel Kurulda da aynısı yapılır. Ek madde eklendiğinde bundan sonraki maddeler, yazılırken teselsül ettirilecektir. Anlam kargaşasına yol açmamak için rapordaki gibi `okutturuyorum` der. Arkadaşlar İçtüzüğü iyi inceleseler, bunları sorup, TBMM Başkanı`nın gündemini meşgul etmezler. Başkan da nezaketinden dolayı, bunları bizim gibi net söylemiyor olabilir."

-"YANLIŞ BİLİYORLAR"-

Elitaş, başkanlık makamının iade yetkisinin bulunmadığını tekrar ifade ederken, "Sadece Anayasa`ya aykırılık varsa, onunla ilgili incelemeler yapması mümkündür. Aksi halde Meclis Başkanı`nın bu konuyla ilgili ne 14. maddede denetleme yetkisi ne 29. maddeyle ilgili söz hakkı ne 43. maddede yeniden görüşülmesiyle ilgili ne de 46. maddesindeki durumla ilgili herhangi bir yetkisinin olmadığı kanaatindeyiz. Bu iş bugüne kadar uygulanmamış" dedi.

CHP`nin geçmişte başkanlığın iade ettiği yönünde yanlış bilgilendirildiğini de vurgulayan Elitaş,"Yanlış biliyorlar. Araştırmadan, incelemeden, bizim söylediklerimizden söylem geliştirmeye uğraşıyorlar, onu da dinlemiyorlar. Yanlış yorum yapıyorlar" diyerek şöyle devam etti:

"Muhalefet, demokratik kurallar çerçevesinde, TBMM üyelerine yakışır, vakar içinde, İçtüzüğün kendilerine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanarak direnme haklarına sahiptir. Ama direnme, komisyonda olduğu gibi, tanklarla, zorbalıkla olmaz. Gelirler, söz haklarını kullanırlar, İçtüzüğün bütün maddelerini, karar yeter sayısı, yoklama, 70, 72. madde, bugüne kadar uyguladıkları işleri yaparlar. Engellemelerini İçtüzüğün verdiği şartlar çerçevesinde yaparlar."

Elitaş, teklifin Genel Kurul`daki takvimini de "Önümüzdeki hafta Genel Kurul`a gelecek. 26 madde, her madde 1 saat sürse, bir haftada biter. Salı`dan Pazar`a biter" şeklinde değerlendirdi.

Anamuhalefetin komisyonda "çocukça" tavırlar sergilediğini söyleyen Elitaş, "TBMM ve milletvekillerinin itibarını düşüren bir tarz içerisinde. Bu yemin kriziyle başladı. Yemin krizi, kürsü, komisyon işgali, Komisyon Başkanı`na 600 gram ağırlığında cisim atmak, sokağa çağırmak, bunlar aklı selimin sonucu değil. Çocukça işlerle uğraşıyoruz" diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir