• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Doğu'da "Araştırma Proje Yarışmalarına" İlgi Artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERZURUM - TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin 12 bölgesinde geleneksel olarak sürdürülen "Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projesi Yarışması"nın Erzurum ayağındaki projeler kamuoyuna açıklandı.

 

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen törenin açılışında konuşan TÜBİTAK "Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projesi Yarışması" Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Çiftçi, yaptığı konuşmada, Erzurum merkezli, Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Kars Rize ve Trabzon illerinden bilgisayar, biyoloji, coğrafya,, temel fizik, uygulamalı fizik, kimya, matematik, sosyoloji ve tarih konularında, 525 proje başvurusu yapıldığını ve ilk değerlendirme sonucu 90 projenin bölge sergisine çağrıldığını, söyledi.

 

Çiftçi, son birkaç yılda yapılan teşvikler sonucu proje sayısının 50'lerden 500'lere çıktığını, bunun çok sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) kontrolünde 1968 yılından beri "Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Proje Yarışması" düzenlendiğini anımsatan Çiftçi, şöyle devam etti: "2012 itibariyle yarışmamıza Iğdır, Ardahan ve Gümüşhane'den 3'er, Artvin ve Bayburt'tan 10'ar, Kars'tan 24, Rize'den 28, Trabzon'dan 50, Erzincan'dan 55, Erzurum'dan 339 proje gönderildiği. Büyük özverilerle sürdürdükleri proje çalışmaları için öğretmen ve öğrencilere, onlara desteklerini esirgemeyen ailelerine ve okul yöneticilerine teşekkür ediyorum."

 

Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge de konuşmasında, son on yılda Türkiye'de bilim ve teknoloji konularındaki araştırmalara ve projelere ciddi kaynaklar ayrıldığını ve sonuçlarının başarılı bir şekilde alınmaya devam ettiğini belirtti. Bilge, "Bölgemizde de öğrencilerimiz her geçen yıl daha çok proje üretiyor. Artık ülke olarak biz bilim ve teknoloji konularında yarışan milletlerden biriyiz. Bu noktaya AR-GE çalışmalarına verilen destekle ulaştık. Geleceğin sahibi gençler olarak sizlerin bu imkanları çok daha iyi kullanacağınızı ve ülkemizi bilim ve teknoloji üretimi konusunda çok daha iyi yerlere taşıyacağınızı biliyoruz" şeklinde konuştu.

 

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, projelerin nicelik ve nitelik açısından daha iyi bir noktaya doğru yükseldiğini ifade etti. Koçak, "Sizler, bu çalışmalarınızı daha da geliştirerek geleceğin bilim insanları olacaksınız" dedi.

 

Şu an Türkiye'de AR-GE çalışmalarına Milli Gelirden ayrılan payın yüzde 1'in altında olduğunu anımsatan Rektör Koçak, 2023'e kadar bu oranın yüzde 3'ler seviyesine çıkacağını, bu kaynağı, bugün proje yapmaya başlayan gençlerin, yarının bilim adamları olarak kullanacaklarını, anlattı.
"Türkiye hızla ilerliyor. Sağlıkta belli bir yere geldik. Bilimsel makale yayınlarında ve çalışmalarında Türk bilim adamlarının etkisi ve ağırlığı dünyada artıyor" diyen Koçak, gençlere daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini kaydetti.

 

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise, konuşmasında, üniversite kuran üniversite unvanına sahip Atatürk Üniversitesi'ne "Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projesi Yarışması"na ev sahipliği yapması ve Atatürk Üniversitesi bilim adamlarının yarışmaya destek vermesi nedeniyle teşekkür etti.

 

Dünyada yarışın sosyal bilimler ve fen bilimleri alanında gerçekleştiğini ifade eden Vali Öztürk, Türkiye'nin bu alandaki açığını kapatabilmesi için AR-GE çalışmalarına verdiği desteği en kısa sürede yüzde 2'nin üzerine çıkarması gerektiğini vurguladı.

 

Daha sonra başarılı 90 projenin tanıtım sergisinin açılışı yapıldı ve öğrencilerden projeleriyle ilgili bilgi alındı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir