• DOLAR 32.318
  • EURO 35.143
  • ALTIN 2291.521
  • ...
"KOAH`ın en büyük nedeni sigaradır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son yıllarda kamuoyunun bilgi sahibi olmaya başladığı kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), sanıldığından çok daha fazla yoğun bir hastalık olarak tıp dünyasının gündeminde yer alıyor.

KOAH'ın, hava yollarını daraltan ve etkilediği kişilerin rahat nefes alıp vermelerini engelleyen ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, günümüzde var olan olanaklarla bu hastalığın tedavi edilebildiğini söylüyor.

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Siirt Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Muzaffer Aslan, KOAH'ın en büyük nedeninin sigara olduğu uyarısında bulundu.

Aslan, "Günümüzün en büyük akciğer hastalıklarından biri de KOAH'tır. Toplumda her 5 kişiden birinde KOAH vardır. KOAH'ın en büyük nedeni sigaradır. Sigara tüketiminin bırakılması, bu hastalığın gelişme ve ilerleme riskini azaltacaktır." dedi.

Tozlu ve dumanlı iş yerlerinde çalışmanın da büyük risk teşkil ettiğini dile getiren Aydın, "Genellikle 40 yaş üstü yetişkinlerde görülen hastalığın en önemli belirtileri, uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığıdır. Maalesef KOAH, tanısı ihmal edilen bir hastalık. Toplumda yeterince bilinmiyor ve önemsenmiyor. O nedenle sadece ülkemizde değil, dünyada da giderek artış gösteren KOAH hakkında bilinci artırmak amacıyla her yıl kasım ayının üçüncü haftası 'Dünya KOAH Günü' olarak ilan edilmiştir. KOAH hastası olan her 4 kişiden sadece biri hastalığının farkındadır. Sonuç olarak; kendinizi ihmal etmeyin, nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmalarınız varsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun ve KOAH hastası iseniz erken tanı şansını yakalayın." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir