• DOLAR 32.515
  • EURO 34.843
  • ALTIN 2487.639
  • ...
Dicle Üniversitesi'nde Bölgenin İlk Karaciğer Nakli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - D.Ü. Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, 'Bölgemizde yaygın görülen karaciğer hastalıklarına bağlı olarak karaciğer nakli ihtiyacı oldukça fazladır. Bu nedenle halkımıza bu hizmetin burada sunulması oldukça önemliydi. Bilimsel ve fiziki altyapısını tamamlamış modern bir organ nakli merkezine sahibiz. Daha önce yapılan kornea, nakli, kemik iliği nakli ve böbrek nakillerine bugün karaciğer naklinin de eklenmiş olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm halkımızın da organ nakline ve organ bağışına destek vermelerini bekliyoruz' dedi.

Başhekim Alan konuşmasını şöyle sürdürdü, "Türkiye genelinde 2 bini aşkın karaciğer nakli, 50 bin kişide böbrek nakli bekliyor. Bunların gözü kulağı telefonun ucundadır. Biri arayıp da size uygun karaciğer veya böbrek bulundu diye. Ülkemizdeki organ bağışlarının yüzde sekseni canlı vericiler bağışlıyor. Kadavra bağışı çok azdır. Sanırım bu da bilgi ve duyarsızlıktan kaynaklanıyor. Oysa beyin ölümü gerçekleşmiş, makineye bağlı olan kadavradan organ alınıyor. Halkımızın organ bağışı ile ilgili daha duyarlı olmalarını istiyorum" şeklinde konuştu.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Organ Nakli Merkezi sorumlu doktoru Yrd Doç Dr Murat Kapan, gerçekleştirilen karaciğer nakli ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 2,5 yıldır yapılan çalışmaların sonucu olarak Ocak ayında böbrek naklini gerçekleştirmiştik. Bugün karaciğer naklini de gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır karaciğer hastalığı olan ve karnında şişlik, şuur bulanıklığı ve kanama bozuklukları ile hastanemize başvuran hastamıza 3 Mart 2012 tarihinde canlı vericili karaciğer nakli başarıyla gerçekleştirildi. Hastamızın genel durumu çok iyi ve taburcu etmeyi planlıyoruz. Bölgemizde ilk defa merkezimizde yapılan karaciğer naklinin gerçekleştirilmesinde desteklerini esirgemeyen İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibine teşekkür ederiz" dedi.

D.Ü. Hastaneleri Organ Nakli Merkezinde şimdiye kadar 3 kişiye böbrek nakli, bir kişiye de karaciğer nakli yapıldığını da ifade eden Kapan, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Dekanımız Prof. Dr. M. Fuat Gürkan ve Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan başta olmak üzere merkezimizin kuruluşunda ve nakillerde emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkür ederim.'

18 Yaşını Dolduran Herkes Canlı Verici Olabilir
Yrd. Doç. Murat Kapan, 18 yaş üzeri olan herkesin canlı verici olabileceğini vurgulayarak, "Eğer vericinin bir sağlık sorunu yoksa verici olabilir. Ancak verici ve alıcı arasında kan gurubu uyumunun ve alınacak karaciğer büyüklüğünün yeterli olması gerekir. Verici için dünyada kabul edilen hayati risk yüzde 1 civarındadır. Vericiler problemsiz seyreden olgularda 7-10 gün civarında taburcu olurlar ve aktif hayatlarına 1 ayda dönerler'' dedi.

 

Ciğer nakli yapılan Hamdiye Akbalı da, hastanede gösterilen ilgi alaka ve başarılı ameliyat için doktorlara teşekkür ederek, "kardeşim Ahmet'e bana karaciğerini verdiği için minnettarım. Hemşire hanımlara ve tüm ameliyat edibine teşekkür ederim" dedi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir