• DOLAR 32.59
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2494.421
  • ...
ÜniversiteDE Robotla Ameliyat Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Bölgesi’nin ilk robotik cerrahi ünitesi EGE-1`i hastaların hizmetine sundu. Ünitede bugüne kadar yedi ameliyat yapıldı.

Dünyanın en gelişmiş minimal invaziv (en az kesi ile) ameliyat olanağı tanıyan ve NASA tarafından uzaydaki astronotları ameliyat etmek amacıyla üretilen robotik cerrahi sistemi “Da Vinci”, Ege Üniversitesi’nde “EGE-1” adıyla hastalara hizmet veriyor. Dünyada en gelişmiş teknolojiye sahip (3. jenerasyon) robotik cerrahi ünitesini 5 milyon TL’yi aşan bir yatırım ile bünyesine katan EÜ, son teknoloji aygıt parkuruna bir yenisini daha eklemiş oldu.

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kadın hastalıkları, üroloji, genel cerrahi dallarında pek çok ameliyatta kullanılacak olan EGE-1, Ege Bölgesi’nin tek robotik cerrahi ünitesi olarak hizmet veriyor. 540 derece dönme ve altı yöne hareket etme yeteneğine sahip ve üç kolu bulunan Da Vinci robotu sayesinde cerrahlar, ameliyat yapılan bölgeyi üç boyutlu olarak ve 20 kat daha büyük oranda görebilecek. Bütün bu özelliklerinin yanında cerrahlar, açık cerrahide yapabildikleri bütün el ve bilek hareketlerinin aynısını yapabilecek. Konsolun başında oturarak ameliyat yapma olanağı sunan robotik cerrahi, doktorları saatlerce ayakta kalmaktan da kurtaracak.

ROBOTİK CERRAHİNİN SAĞLADIĞI DİĞER AVANTAJLAR

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, bu sistemin Türkiye’deki üniversitelerde ikincisinin kendilerinde olduğunu belirtti. Sistemle şimdiye kadar yedi ameliyat yapan Prof. Dr. Fatih Şendağ da bugünden sonra her gün bir ameliyat yapmayı hedeflediğini söyledi. Robotik cerrahi ünitesi ile cerrahi müdahalelerde daha iyi kanser kontrolu, daha az cerrahi travma, daha az enfeksiyon riski, daha az komplikasyon, daha az kan kaybı, daha az ameliyat sonrası ağrı, hastanede daha az kalış süresi, daha hızlı normal hayata dönüş ve daha iyi estetik görünüm avantajları sunulduğu kaydedildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir