• DOLAR 32.568
  • EURO 34.871
  • ALTIN 2431.435
  • ...
Sarsıldık, kendimize gelelim! KARDEŞLİK ZAMANI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Erkan Yavuz/DOĞRUHABER

İran Kriz Yönetimi Teşkilatı Sözcüsü Behnam Saidi, kendilerine ulaşan son bilgilere göre, depremde ölenlerin sayısının 341'e ulaştığını açıkladı. Irak Kürdistanı'nda hayatını kaybedenler ile beraber hayatını kaybedenlerin sayısı 348'e ulaşmış oldu. Depremin merkez üssü Süleymaniye`de bulunan AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu gazetemize yaptığı açıklamada, ülke olarak kurum ve kuruluşlarla beraber halkın yaralarını sarmak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

 İRAN'DA 341 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 4 BİN KİŞİ YARALANDI

İran Ülke Afet Yönetimi sözcüsü Behnam Saidi, ülkenin batı kesimini etkileyen depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 341'e  çıktığını belirtti. Saidi, hayatını kaybedenlerin 236'sının Serpolzehab, 28'inin Kasri Şirin, 22'sinin Batı İslamabad, 15'inin Sulas Babacani, 14'ünün Delahu, 10'unun Kirmanşah ve 3'ünün Cevanrud kentlerinden olduğunu dile getirdi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri de depremde yaralananların sayısını 3 bin 950 kişi olarak açıkladı. 

İRAN'DA 3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Hükümet kaynakları, İçişleri ve Sağlık bakanlarının depremde zarar gören bölgeye hareket ettiğini duyurdu. Öte yandan, İran lideri Seyid Ali Hamaney, depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımlarken, tüm ordu ve hükümet kurumlarına depremden etkilenenlere yardıma koşması talimatı verildiğini açıkladı. 

Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

IRAK KÜRDİSTAN`INDA 7 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 425 KİŞİ YARALANDI

Irak Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, "Irak'ın çeşitli kentlerinde hissedilen depremde 7 kişi hayatını kaybetti, 425 kişi yaralandı. Özellikle Süleymaniye'de kamu ve özel binalarda büyük hasarlar meydana geldi." ifadeleri kullanıldı. 
Açıklamada, ilçelerdeki can kaybı ve hasara ilişkin ise Kelar'da 2 kişinin öldüğü 100'ünün yaralandığı, Derbendihan'da 4 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı Halepçe'de de 100 kişinin yaralandığı belirtildi.  Süleymaniye merkezinde ise 1 kişinin öldüğü, 50'den fazla kişinin de yaralandığı ifade edilen açıklamada, Hanekin'de 75'ten fazla kişinin yaralandığı bilgisine yer verildi.

KİRMANŞAH HALKI GECEYİ SOKAKLARDA GEÇİRDİ

Merkez üssü Irak'taki Halepçe'nin 32 kilometre güneybatısı ve 33,9 kilometre derinlikte meydana gelen deprem sonrası Kirmanşah halkı geceyi sokak ve parklarda geçirdi.

“AFAD OLARAK HAVADAN VE KARADAN YARDIM ULAŞTIRDIK”

Süleymaniye valisiyle görüştükten sonra gazetemize konuşan AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, “7,2`lik bir deprem için nispeten ucuz atlatılmış bir deprem. Fakat şu an itibarıyla 7 can kaybı var. 300`ün üzerinde ise yaralı var. Burada sadece tehlike olarak Derbendihan Barajı'na yakın bölgelerinde bir tehlikeden söz etti yetkililer, onun dışında şu an için herhangi bir tehlike yok. AFAD olarak gece saatlerinden itibaren hava ve kara yoluyla İlk yardımlarımızı ulaştırdık. Çadır ve battaniye talepleri vardı onları getirdik. Alandan bilgiler gelmeye devam ediyor. Biz de burada incelemelerimizi yapıyoruz. Buranın halkı bizi sıcak bir şekilde bağrına bastı.  Türkiye olarak, sağlık ekiplerimizle, kurtarma ekiplerimizle yanlarındayız. İran tarafında daha ciddi bir hasar olduğu görünüyor. İranlı yetkililere de yardıma hazır olduğumuzu illettik fakat oradan henüz dönüş olmadı.” şeklinde konuştu.

DERBENDİHAN BARAJI TEHLİKEDE 

Depremin ardından Süleymaniye'deki Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istendi. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid ise barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi. Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu. 

HÜDA PAR: YARALARI SARMAYA HAZIRIZ

HÜDA PAR GİK üyesi İsa Aydın, merkez üssü Irak Kürdistanı'nın Süleymaniye kenti olan 7,3 şiddetindeki deprem sonrası bölgedeki siyasi partilerle temasa geçtiklerini söyledi. Aydın, Komel Başkanlık Divanı üyesi Selim Koyi, Bizutnawa İslamî Başkanlık Konseyi üyesi Ahmet Kehrebe, Hizb-i İslami ve PDK temsilcileriyle görüşüp depremin boyutu hakkında görüştüklerini ve yaraları sarmak için yardıma hazır olduklarını ilettiklerini ifade etti.

Öte yandan Uluslararası Yardım Kuruluşu IHO Ebrar ve Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı da yaşanan deprem sonrası bir açıklama yaparak, deprem bölgesine yardım ulaştırmak için hazırlıklara başladıklarını belirttiler.

BARZANİ`DEN TÜRKİYE`YE TEŞEKKÜR MESAJ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, merkez üssü Irak'ın Halepçe olan 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgeye ilk ulaşan ekip olan Türkiye Kızılayı`na ve AFAD`a teşekkür etti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, meydana gelen deprem sonrası Türkiye`nin kendileriyle irtibata geçip insani yardımları göndermeye başladığını belirterek, teşekkür etti.

IKBY hükümet sözcüsü Sefin Dizayi ise, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin AFAD ve Kızılayı`na, yardıma hazır olduklarını beyan ettikleri için özel teşekkürlerimi sunuyorum, müteşekkiriz." ifadelerini kullandı.

 

   

Bu haberler de ilginizi çekebilir