• DOLAR 32.339
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2308.229
  • ...
ABD ve Rusya anlaştı... Suriye`nin sorunu laiklikmiş...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş/Doğruhaber

Suriye`nin altını üstüne getiren iki devletin Vietnam`da verdikleri mesaj İslam dünyasının yaşadığı zilletin resmi oldu. Trump ve Putin`in Suriye`de ‘askeri yöntem çözüm değil` sözleri elbette yerinde sözlerdir;lakin bu sözleri Halep`in altını üstüne getiren Putin ile savaşın uzaması için elinden geleni yapan ABD`nin dile getirmiş olması manidar bulunuldu.

ABD ASTANA`YI BOĞMAYA ÇALIŞIYOR

Astana`ya müdahale etmekte zorlanan ABD`nin  Suriye meselesinin çözümü meselesinde Rusya`yı görüşmelerin Cenevre`de olması gerektiği konusunda ikna ettiği görülüyor.İki liderin Vietenam`da yaptığı açıklamalarda dikkat çeken en önemli husus Suriyenin toprak bütünlüğüne yapılan vurgu oldu.Astana görüşmelerinde belirleyici güç olmak için çabalayan fakat masada kendisine yeterince yer bulamayan ABD, Rusya`yı Suriye görüşmeleri  Cenevre`de olsun`a ikna ederek önemli bir hamle yaptı.bu hamlenin Astana sürecini sonlandırıp sonlandırmayacağını elbette zaman gösterecek.

SURİYE'DE LAİKLİK SÜRSÜN

Ülkenin laik yapısının sürdürülmesi gerektiği de iki devletin mutabık olduğu bir diğer konu oldu.Ülkenin en önemli sorunu güvenlik ve özgürlük meselesi iken iki batılı ülkenin meseleyi laiklik düzleminde değerlendirmesi aslında çözüm arama yerine sorunu derinleştirmeye yönelik bir hamle gibi görünüyor. Zira sorunun  devam etmesi hem Rusya`nın hem de ABD`nin bölgede varlığını sürdürmesi anlamına geliyor.

DEAŞ İLE MÜCADELE

Suriye`deki savaşın en önemli müsebbipleri olan Rusya ve ABD`nin mutabakat sağladığı bir diğer konu ise DEAŞ ile mücadele oldu. ”DAEŞ`le mücadelede tehlikeli olayların engellenmesi için ortak iletişim kanalları kurulması için de anlaşmaya varıldı.” Denilen açıklama metninde emperyalist ülkelerin klasik cümleleri olan  şiddetin azaltılması, insani yardım erişiminin iyileşmesi” gibi göz boyama amaçlı kelimelere de sık sık vurguda bulunuldu.

‘ASKERLERİNİ ÇEKSİNLER`

ABD ve Rusya`nın Suriye ile ilgili mutabakatları hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Askeri çözüm söz konusu değilse, o zaman çeksinler askerlerini". Dedi.
Sorunlu bölgede Türkiye askerinin olmadığını onların askerlerinin olduğunu söyleyen Erdoğan “Çeksinler askerlerini, siyasi yönteme başvurulsun.” İfadeleri ile iki ülkeyi eleştirdi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir