• DOLAR 32.354
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2322.886
  • ...
Darbeci polislere ceza artırımı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - (AA) FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Haymana İlçe Emniyet Müdürlüğünde darbecilere direnmek isteyen emniyet mensuplarını engelledikleri belirtilen 7 eski polisin cezalandırılmasına ilişkin gerekçeli karar açıklandı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince 2 Ekim'de verilen kararın gerekçesinde, sanıklar Eyüp Sami Duran ile Serdal Bilgin'e "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası verilirken, "terör örgütü üyeliği" nedeniyle sanıklar Tuncay Avcı 12 yıl, İhsan Taha Demirci 10 yıl 6 ay ve Hacı Ülger ile Talip Çolak da 9'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Firari sanık Seyit Ahmet Duman'ın dosyası ise ayırıldı.

Sanıklara verilen cezaların gerekçeleri hakkında ayrıntılı açıklamaların yer aldığı kararda, aynı zamanda FETÖ'nün yapısı, işleyişi, mali kaynakları, kamu kurumlarına sızma stratejisi ve 15 Temmuz darbe girişiminin nasıl yapıldığı ele alındı.

Örgütün öncelikli amacının kamu kurumlarında yer edinmek için her yolu "mübah" kabul ettiği vurgulanan kararda, örgüt mensuplarının deşifre olmamak için "tedbir" adı altında gizlendikleri, bulundukları ortama ayak uydurdukları ifade edildi.

Kararda, 15 Temmuz 2016'daki kanlı darbe girişiminin, FETÖ üyesi askerler tarafından yapıldığı, bu kapsamda Türkiye'nin birçok yerinde darbe girişiminde yer aldıkları belirlenen sanıklar hakkında davalar açıldığı, bu kapsamda Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince görülen bazı davaların karara bağlandığı hatırlatıldı.

Gerekçeli karara göre, "sivil imamlar Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Harun Biniş, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek'in cuntanın merkez üssü Akıncı'da bulunmaları", "kalkışmaya ilişkin mahkeme kararları", "derdest dava dosyaları", "yürütülen soruşturmalar", "itirafçı beyanları" ve "resmi kurumların tespitleri" darbe girişiminin FETÖ'cü bir kalkışma olduğunu ortaya koydu.

Kararda, "15 Temmuz darbe teşebbüsünün uluslararası güç odaklarının desteği ile Türk Silahlı Kuvvetlerine sızan FETÖ/PDY mensuplarınca gerçekleştirildi." tespitine yer verildi.

Örgüt üyelerinin kendi aralarında iletişim kurmak için özel programlar geliştirdiklerine de işaret edilen kararda, güçlü kriptolama özelliğine sahip ByLock'a ilişkin Yargıtay 16. Ağır Ceza Dairesinin, "ByLock örgüt üyeliği için delildir." tespitine atıf yapıldı.

Söz konusu sanıkların da bu programın kullanıcısı olduklarına dikkat çekilen kararda, yazışma içeriklerine ulaşıldığı kaydedildi.

Sanıkların eylemi

FETÖ'nün emniyet birimlerine sızdırdığı polislerin, 15 Temmuz hain girişimine destek verdiği vurgulanan gerekçeli kararda, eski emniyet amiri Mithat Aynacı'nın İstanbul Emniyet Müdürlüğüne saldıran zırhlı aracın içinde askeri kamuflajla yakalandığı hatırlatıldı.

Eski emniyet müdürü Zeki Taşkın'ın da örgüt mensubu polislere, darbecilere destek olmaları için mesajlar gönderdiği tespit edildiği ifade edilen kararda, FETÖ'cü polislere, "darbecilere karşı direnilmemesi", hatta "direniş çabalarının engellemesi" ve "silah alıp direnenlerin indirilmesi" şeklinde talimat verildiği belirtildi.

Bu talimatları içeren mesajların, FETÖ soruşturmaları kapsamında farklı yerlerde tutuklanan polislerin telefonlarında ele geçirildiği belirtilen kararda, "Mesajların içerikleri dikkate alındığında FETÖ/PDY, emniyet birimlerine sızdırdığı personeline örgütsel çağrı yaparak darbenin başarıya ulaşması ve darbeye karşı direniş hareketlerinin gerçekleşmemesi için çaba gösterildiği görülmektedir." değerlendirmesine yer verildi.

Gerekçeli kararda, Haymana İlçe Emniyet Müdürlüğünde davaya konu olayın da bu kapsamda geliştiği kaydedildi.

Olay tarihinde sanıklar Serdal Bilgin'in Haymana ilçe emniyet müdürü, Hacı Ülger'in emniyet amir yardımcısı, Eyüp Sami Duran'ın başkomiser, Talip Çolak, İhsan Taha Demirci ve Tuncay Avcı'nın ise komiser olarak görev yaptıkları belirtilen kararda, söz konusu isimlerin 17-25 Aralık kumpas soruşturmalarından sonra "örgüt üyeliği" şüphesiyle emniyetin kritik birimleri istihbarat, terörle mücadele ile kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şubelerinden alınarak Haymana'ya atandıkları anlatıldı.

Gerekçeli karara göre, darbe girişiminin anlaşılmasıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü, cuntaya karşı mücadele etmeleri ve halkı bu yönde örgütlemeleri için bütün personeline çağrıda bulundu.

Bu gelişmeye rağmen sanık Serdal Bilgin, Haymana emniyetindeki görevli personeli toplayarak, ''Arkadaşlar, kimse ferdi hareket etmeyecek. Hepimizin çoluğu çocuğu var. Çayınızı için. Sabah sağ salim evimize gideceğiz.'' diyerek, darbeyi destekleyen beyanlarda bulundu.

Bilgin, örgüt mensubu olmayan polislerin darbecilere karşı kullanmasını engellemek için uzun namlulu silahların bulunduğu dolabı kilitlemesi için sanık Eyüp Sami Duran'a talimat verdi.

Talimatı yerine getirdiği tespit edilen Duran da sanık Tuncay Avcı'ya WhatsApp'tan ''Eğer askerler gelirse karşılık vermeyin, çatışmaya girmeyin." mesajını gönderdiği soruşturma aşamasında ortaya çıktı.

Hüküm

Kararda soruşturma savcısının, "Anayasal düzene karşı işlenen suçlara" ilişkin düzenlenen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 309, 311 ve 312. maddeleri gereğince sanıkların üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep ettiği hatırlatıldı.

Serdar Bilgin ve Eyüp Sami Duran'ın eylemleriyle "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" düzenlemesini içeren 309. maddedeki bütün unsurları gerçekleştirdikleri vurgulanan kararda, sanıkların ayrıca söz konusu kanunun 311 ve 312. maddelerince cezalandırılmalarına imkan bulunulmadığı ifade edildi.

Bu kapsamda iki sanığa önce "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" veren mahkeme, TCK'nin 62/1 maddesince takdir indirimine giderek sanıkların cezasını "müebbet hapse" çevirdi.

Sanık İhsan Taha Demirci'nin ise "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından beraatine karar veren mahkeme, sanığın "silahlı terör örgütüne üye" olduğuna hükmetti.

Buna göre Demirci'nin 7 yıl hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) hükümlerince sanık hakkında yarı oranda artırım yaparak cezasını 10 yıl 6 aya çıkardı.

Sanık Tuncay Avcı'nın da "Anayasal düzene karşı işlenen suçlar" açısından suçsuz olduğunu kararlaştıran mahkeme, sanığa, "silahlı terör örgütüne üye" olmaktan TCK'nin 314/2. maddesi gereğince 8 yıl hapis cezası verdi. Yarı oranda artırım yapılmasıyla sanığın 12 yıl hapisle cezalandırılması kararlaştırıldı.

Sanık Hacı Ülger ve Talip Çolak'ın "anayasal düzene karşı suç işlediklerine" dair bir eylemin gerçekleşmediğine hükmeden mahkeme, her iki sanığın silahlı terör örgütü FETÖ üyesi olmaları gerekçesiyle 6'şar yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Sanıklar hakkında takdir indirimine yer olmadığına hükmeden mahkeme, yarı oranda artırım yaparak bu cezayı 9 yıla çıkardı.

Ayrıca davaya katılan 65. Hükümet ile Emniyet Genel Müdürlüğün avukatlarının 7 bin 920 TL tutan vekalet ücretinin, sanıklar Serdar Bilgin ve Eyüp Sami Duran'dan tahsil edilmesine karar verildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir