• DOLAR 32.374
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.581
  • ...
Tunus`ta Camiye Saldırı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Tunus Din İşleri Bakanlığı, geçen günlerde camilerin hedef alınıp Kur’an-ı Kerimlere hürmetsizlik gösterilmesini kınadı.
Bilindiği üzere geçen Perşembe günü Libya sınırına yakın Bin Kırdan Kasabası’nda iki cami tahrip edilip camilerdeki Mushaflar parçalanıp yakılmıştı.

Tunus’un başkentindeki Fetih Camisi’ne saldırı düzenleyenler camiye bir de Davut yıldızı resmi çizmişti. Bakanlık bu hareketleri kınayarak toplumun istikrarını bozmaya yönelik bir girişim olduğuna işaret etti. Ayrıca Mart ayının 23’ünün Kur’an-ı Kerim’in onuruna tahsis edileceğini açıkladı.

Tunus’ta laik liderin bir sene önce büyük bir halk ayaklanması sonucu devrilmesinin ardından ülkede dini duygular iyice arttı.
Tunus’ta dini kesim ile laikler arasında büyük gerginlik olduğuna işaret ediliyor.

Başkanlık divanı, Bin Kırdan bölgesinde camiye düzenlenen saldırı ve Mushafların yakılmasının ardından ülkede fitne yaymak ve toplumu bölünmeye itmek için mukaddesata düzenlenebilecek saldırılar hususunda uyarıda bulundu.

Saldırılar geçtiğimiz hafta Tunus’un güneydoğusundaki Bin Kırdan bölgesinde meydana geldi. Saldırıda bazı Kur`an nüshaları parçalanıp tuvaletlere atıldı. Bazı camiler de talan edildi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi: ‘Başkanlık, ülkenin iyiliğini istemeyen kesimler tarafından halkın mukaddesatına gerek Bin Kırdan’da gerek de Fetih Camisi’nde Mushafların parçalanması şeklinde kendini gösteren saldırılar zincirini son derece endişeli ve öfkeli bir şekilde takip etmektedir.’

Sözcü daha sonra bu saldırıların ülkede fitne çıkarmak isteyenler tarafından düzenlendiğini vurguladı.

Binlerce Tunuslu sokağa döküldü

Binlerce Tunuslu Pardo sahasındaki Ulusal Kurucu Meclis Binası önünde toplanıp gösteri yaparak Tunus anayasasının İslam şeriatına dayanmasını talep etti. Bu gösteri ülkedeki 112 İslami üniversiteyi kapsayan Tunus İslami Üniversiteler Cephesi’nin daveti üzerine gerçekleşti.

Göstericiler eylemlerine Cuma namazından sonra birçok camiden ellerinde ‘halk İslam şeriatını istiyor’ , ‘halk yeniden halifelik istiyor’, ‘halk Allah’ın dininin hakim olmasını istiyor’ pankartlarıyla çıkarak başladı.

Göstericileri temsilen bir heyet, Kurucu Meclis’in birinci başkan yardımcısı Mahrzah Obeidi’ye Tunus devletinin dininin İslam olması, tüm düzeylerde bunun amele dökülmesi, yasama için temel ve tek kaynak olarak İslam kanunlarının geçerli olması yönündeki taleplerini kapsayan bir belge teslim etti. Belgede Tunus’un seçilecek tüm başkanlarının erkek ve Müslüman olması, eşlerinin de Müslüman olması şartı önkoşuldu.

Belgede ayrıca devletin İslam’ı koruma altına almayı, tüm sapkın inançların yayılmasını engellemeyi taahhüt altına alması ve İslam şeriatına, İslami sabitelere aykırı tüm bölgesel ve uluslararası anlaşma ve sözleşmelere boyun eğmeyi reddetmesi istendi.

Timeturk

Bu haberler de ilginizi çekebilir