• DOLAR 32.509
  • EURO 34.947
  • ALTIN 2439.223
  • ...
Siirtli kasaplar kesimhane istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siirt'te yaklaşık bir yıldan fazla bir zamandır mevcut olan mezbahanenin kapatılması sonucunda kendi iş yerlerinde ve dükkânların önlerinde kesim yapmak zorunda kalan kasaplar, kesimden sonra kan ve hayvan pisliğinin etrafa yaydığı kötü kokular yüzünden çevrenin rahatsız olduğunu, bu nedenle kesim için mezbahanenin yapılması gerektiğini söylediler.

Uzun yıllardan buyana aynı çarşı içerisinde esnaflık yapan kasaplar,  başka işle uğraşan komşu esnafı rahatsız ettiklerinden dolayı kendilerinin de üzgün olduklarını fakat mevcut mezbahanenin kapatılmasından dolayı ellerinden bir şey gelmediğini, bir an önce bir kesimhanenin yapılması istediler.

"Kasaplar nerede kesim yapsınlar? Mezbahane yok ki"

Şehirde bir mezbahanenin olmamasını hem kasapları hem de diğer esnafı mağdur ettiğini söyleyen Lokman Kaya, yaşadıkları sıkıntıyla ilgili şunları dile getirdi:

"17 yıldır bu çarşıda kasabım ve 4 yıl mezbahanede kasaplık yaptım. Eski Belediye Başkanı Mervan Gül'ün döneminde, o dönemlerde birimlere özel mezbahane vardı. Aidatlarını ödeyip çalışıyordular. Şu anda mezbahane yok, herkesin hali perişan. Kasapların olsun, sakatatçılar olsun halk ve esnaf perişan durumda. Yani kayyum atandığından beri mezbahane yapılacağı söyleniyor fakat ortada bir şey yok. Bu soruna kayyumun bir el atması lazımdır. Yok, 'İstanbul Belediyesi gelecek mezbahane yapacak.' Bir sene oldu neredeler. Halkımız hepsi perişan durumda. Sonra gelip kasaplara 'burada kesim yapmayın' diyorlar. Nerede kesim yapsınlar? Mezbahane yok ki. Buradaki esnaflar da rahatsız oluyorlar. Ama ne yapalım, elimizden geldiği kadarıyla kötü koku gelmemesi için uğraşıyoruz. Temizlik konusunda özen gösteriyoruz. Özellikle Sayın Valimiz, belediyemiz ve milletvekillerinin bu soruna bir el atmaları lazım."

Yaklaşık 11 yıldır çarşıda kasap olduğunu söyleyen Hüseyin Yıldız da daha önceden Siirt'te mezbahanenin mevcut olduğunu, hayvanlarını temiz bir şekilde kestiklerini, fakat mezbahanenin kapandıktan sonra kendi dükkânlarında kesim yapmak zorunda kaldıklarını, bu şekilde hem etin hem de dükkânın önünün koktuğunu ve diğer esnafın da rahatsız olduğunu, bu nedenle yeni bir mezbahanenin yapılması gerektiğini söyledi.

Eski mezbahanenin kapatılmasından dolayı kasapların iş yerlerinde ve dükkân önlerinde kesim yaptıklarını ve bundan dolayı kötü kokular geldiğini belirten Murat Aldemir isimli esnaf, kötü kokular nedeniyle müşterilerinin dükkânlarına gelmediğini ifade etti.

"Hayvanların kesilmesi noktasında kasaplara herhangi bir yol göstermedi"

Aldemir, "23 yıla yakındır çorba dükkânı işletiyorum. Bu çarşımızla alakalı yetkililerden ilgi, alaka bekliyorum. Şimdi bizim Kezer Çayı mevkiinde mezbahanemiz vardı. Bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce bu mezbahane kapatıldı. Belediye Başkan Vekili Ceyhun Bey'in söylediğine göre Tarım Bakanlığı tarafından kapatıldı. Fakat belediye, hayvanların kesilmesi noktasında kasaplara herhangi bir yol göstermedi. Şimdi kasaplar da kendi hayvanlarını dükkânlarında kesiyor. Bu bölge genel itibarı ile kasaplardan oluştuğu için kestikleri hayvanlar haliyle koku veriyor. Bu koku yüzünden bizim müşterilerimiz de haliyle iş yerlerimize gelmemeye başladı. Bu çarşıda bulunan çorbacı, çeyizci, bakkal olsun iş yapamaz hale geldik." dedi.

"Çarşının ortasında kesim yapılıyor, dolayısıyla rahatsız oluyoruz"

Uzun yıllardan buyana kasaplar çarşısında esnaf olduğunu, gelen kötü kokular yüzünden yabancıların çarşıya gelmediklerini söyleyen Fahrettin Tatlav, "Uzun yıllardan beri, yaklaşık 47 yıldır bu çarşıda esnafım. Hiç yerimi değiştirmek istemedim. Memleket büyüdü, yabancılar da pek fazla bu çarşıya gelmiyor. Çok eski esnaflardan olduğum için haliyle gelen giden müşterilerim oluyor. Fakat bizim en büyük sıkıntımız kasaplar. Artık biz bayağı rahatsız oluyoruz. Özellikle yaz mevsiminde çok koku oluyor, gelenler rahatsız oluyor. Eskiden mezbahane vardı, orada kesimler yapılıyordu. Şimdi ise çarşının ortasında kesim yapılıyor, dolayısıyla rahatsız oluyoruz. Eğer güzel bir yere taşınırlarsa memnun oluruz." şeklinde konuştu.

"Soruna bir an önce bir çare bulunması gerekiyor"

"Belirli bir süre geçtikten sonra insan alışıyor, fakat bu kokuyu alan insanlar yollarını değiştiriyor, başka sokaklardan geçiyorlar." diyen Ömer Yüksek ise "İnsan bir müddet sonra kokulara alışıyor. Ama burayı bilmeyen insanlar geldiği zaman bu kokuyu aldıklarında sokağı kullanmıyorlar, başka sokaktan geçiyorlar. Daha önce Siirt'in mezbahanesi vardı, mezbahane iptal edildi. Şimdi ise kasaplar günlük kesimlerini dükkânlarında yapıyorlar. Tabi kasaplar kesim yaparken hayvanın içerisindeki iç organlarının pisliği sokak aralarından veya kanalizasyondan geçerken kötü kokuları bütün insanlar alıyor. Buna bir çare bulsunlar. Buradaki esnafların çoğu şikâyetçi. Burada yemek yiyen insanlar var, hepsi rahatsız oluyorlar. Siirt'i biliyorsunuz, büryanı meşhur olan bir yerdir. Çarşıda birçok büryan salonu bulunmakta ve hepsi de durumdan çok rahatsız. Soruna bir an önce bir çare bulunması gerekiyor." dedi. (Murat Orhan - İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir